Tek seans bile ağrıyı giderebilir

Tek seans bile ağrıyı giderebilir

Manuel terapinin avantajlarından bahseden Arazi Tıp Merkezi Fizyoterapisti Serhat Büyükkökten, "Daha kısa sürede iyileşme imkanı sağlar. Tek seansta bile ağrının büyük kısmı giderilir. Herhangi bir ilaç kullanımı gerektirmez" dedi

Arazi Tıp Merkezi Fizyoterapisti Serhat Büyükkökten, manuel terapi ile ilgili bilgiler verdi. Büyükkökten, "Manuel terapi demek elle tedavi etmek, elle iyileştirmektir. Elleri kullanarak hareket sistemini en üst düzeyde ağrısız hareket ettirmek ve postural dengeyi sağlamak için yapılan girişim ve manevraların kullanıldığı tedavi şekline manuel terapi denir. Manuel terapi tamamen kanıtlara dayalı bilimsel bir terapi yöntemidir" dedi.

TEDAVİ SONRASI BİRÇOK BÖLGEDE İYİLEŞME GÖRÜLÜR

"En eski ve klasik yöntemlerden biridir. Hastalıkların sonucunda oluşan kasta gerginlik, spazm ya da basıları ortadan kaldırmayı eklemlerin sahip olduğu fizyolojik ve anatomik doğal açıları geri kazandırmayı amaçlar" diyen Büyükkökten, daha sonra şunları söyledi: "Manuel terapi yöntemleri kas-iskelet sistemi hastalıkların tedavisinde özellikle bel ve boyun ağrısı için cerrahi olmayan bir yaklaşım olarak kullanılmıştır..Bu yöntemle bozulmuş biyomekaniğe bağlı ağrı ortadan kaldırılır.Normal hareket ortaya çıkarılır. Manuel terapi; sakroiliak eklem disfonksiyonu kronik bel ağrısı, yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısı, sırt kası gerginliği gibi eklem sorunlarında kişilere rahatlama sağlayabilir. Günlük hayatta birçok zaman eğilip doğrulurken ve gündelik işler yapılırken belde veya boyunda tutulmalar yaşanır.Bu rahatsızlıklar çogu zaman geçiştirilir ve ağrı dayanılmaz olduğu zaman doktora gidilir. Bu gibi durumlarda ihmal yaşanmaması ve erken tanı için bir uzmana gidilmesi en doğru harekettir. Manuel terapi yapılmadan önce kişide rahatsızlığa yol açan sorun uzman hekim tarafından teşhis edilir ve kullanılacak manuel terapi tekniğine karar verilir. Hastalara detaylı bir fonksiyonel muayene sonucunda uygulanan güçler kas,fasya.tendon.bağlar,kemik eklem ve omurga yapısına uygun bir şekilde kişiye özel uygulanır. Manuel terapi fizik tedavi yöntemi olup elle uygulanır. Amaç bozulan segmentin ya da eklemin fonksiyonunu düzeltmektir Manuel terapi etkili, hızlı ve uzman ellerle yapıldığında yan etki ihtimali az olan bir tedavi yöntemidir. Manuel terapi halk arasında genellikle kütletme olarak tabir edilir. Oysa ki kütletme manuel terapi tekniklerinin küçük bir kısmını oluşturur. Manuel fizik tedavi teknikleri çeşitli uygulamalar içerir. Yumuşak doku mobilizasyonu, ger ve say, eklem mobilizasyonu, masaj teknikleri örnek olarak verilebilir. Manuel terapi ile birlikte tedavi sürecinde uygulamalı egzersiz yapılması önemlidir. Fizik tedavi ile birlikte uygulanan tedavi 3-5 seanstan sonra sonuç vermektedir.terapi 2-3 gün aralıklarla uygulanır.Genelde tam sonuç vermekte olup sadece bır ksıımda ameliyat gerekli olmaktadır.Manuel terapi sonucunda eklemlerde ve omurgada bloklar çözülerek,dislokasyonlar düzeltilip,dokular rahatlatılmalıdır.Tedavi çok etkili olduğı gibi sağlıklı kişilerin de omurları arasındaki esnekiliği artırarak bel sağlığını korumaktadır.Ayrıca sağlıklı kişilerin oluşabilecek duruş bozukluklarını da önceden tespit ederek egzersiz proğramları ile oluşabilecek problemleri önceden önlemeleri için de oldukça faydalıdır.Hastayı olabilecek en iyi ve sağlıklı duruma getirmeyi hedefler ve tedavi yüksek oranda tam netice verir.Manuel tedavi sonrası hastanın birçok farklı bölgesinde de iyileşmeler görülmektedir."

KANITA DAYALI KLİNİK BİLGİLER KULLANILIR

Manuel terapinin avantajlarından da bahseden Büyükkökten, "Daha kısa sürede iyileşme imkanı sağlar. Tek seansta bile ağrının büyük kısmı giderilir. Herhangi bir ilaç kullanımı gerektirmez. Uygulamalar tamamen kanıta dayalı tıp ve klinik bilgiler kullanılır. Peki manuel terapi hangi hastalıklar için uygundur? Bel rahatsızlıkları (Bel fıtığı, bel kayması, bel düzleşmesi) Boyun rahatsızlıkları (boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, kanal darlığı) Sırt bölgesi ağrılarında ( Akut sırt ağrısı, yumuşak doku yaralanmaları) Diz rahatsızlıkları (Menisküs, ön, yan ve arka çapraz bağ yırtığı, diz protez sonrası) Kalça problemleri (kalça çıkığı, kalça protez taktırma sonrası) Dirsek problemleri (tenisçi, golfçü) Omuz rahatsızlıkları (donuk omuz, sinir sıkışması, kas yırtılması) Skolyoz Manuel terapi ile birlikte tedavi sürecinde uygulamalı egzersiz yapılması önemlidir. Sakroiliak, El ve ayak bileği rahatsızlıkları."

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.