Tebliğler, sempozyumun amacına ulaştığını gösteriyor

Tebliğler, sempozyumun amacına ulaştığını gösteriyor

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Hatunsaray Belediyesi'nin ortaklaşa 2 - 4 Ekim tarihleri arasında SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Hatunsaray Belediyesi'nin ortaklaşa 2 - 4 Ekim tarihleri arasında SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde yapılan Uluslararası Hatunsaray (Lystra) ve Çevresi, Tarih, Kültür ve Turizm Sempozyumu Değerlendirme Toplantısı yapıldı. Konya Ticaret Odası'nda yapılan sempozyum değerlendirme toplantısını; Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Bahar, Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Prof. Dr. Haşim Karpuz, Prof. Dr. Muhittin Tuş, Prof. Dr. Mustafa Demirci ve Prof. Dr. Alaaddin Aköz yaptı. Sempozyum değerlendirme toplantısına bilim adamları ve öğrenciler katıldı. 3 günlük sempozyumda çok güzel zamanların yaşandığını belirten Prof. Dr. Hasan Bahar, “Düzenlediğimiz sempozyumu yapmadan önce böyle uluslararası düzeyde olur mu diye düşünmüştük. Ama sempozyumumuza 10 yabancı toplam 50 bilim adamı katıldı. Sempozyumumuzda arkeoloji, sanat, Türk dokumacılığı, bölgenin turizmi ve Bizans sanatına kadar çeşitli alanlarda tebliğler sonuldu. Sempozyumda verilen tebliğlerde gerçekten bilim sayılacak düzeydeydi” dedi.
Sempozyumun amacına ulaştığını da dile getiren Prof. Dr. Hasan Bahar, “İnsanların ilgisi sempozyumumuza çok fazlaydı. Sempozyumunu yaptığımız bölgenin 9 bin yıllık tarihi var. Bölgede Milattan Önce 6 binli yıllara kadar giden buluntular var. Buranın değerlendirilmesini istiyoruz. Özellikle turizm açısından burası önemli bir merkez olacaktır” diye konuştu.
'HATUNSARAY'IN TURİZME KAZANDIRILMALISI GEREK'
Sempozyum yapılmadan önce Hatunsaray için bu kadar bilgi çıkacağını tahmin etmediklerini aktaran Prof. Dr. Mustafa Demirci de, “İbrahim Konyalı burası için açık alan müze diyordu. Ve yine batılılar 2 asır önce buranın envanterini çıkarmışlar. Biz ise yeni başlıyoruz ama iyi başladık. Burası Hıristiyanlık için son derece önemli bir merkez. Buranın ülkemiz açısından değerlendirilmesi gerekiyor. Öncelikle tarihi bir özelliği olan Hatunsaray'da gerekli çalışmaların yapılmalı. Ayrıca buranın turizme kazandırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Amatörce çıkılan yolda profesyonelce bir sempozyum yapıldığını vurgulayan SÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tuş ise, “Hatunsaray bir kasaba bilim adamlarını buraya yöneltmek zor. Yani burası için çalışmalar yapması kolay değil. Ama bu sempozyum sayesinde birçok bilim adamı burayla ilgili çalışmalar yaptı. Ve sempozyum sonrası onlarca bilim adamı burayı keşfetti. Bilimsel bir sempozyumun sonuçları uzun vadede ortaya çıkacaktır. Biz buranın kamuoyuna duyurulmasını sağladık. Bundan sonra siyasiler ve yöneticiler burayı değerlendirmeleri gerekiyor” diye konuştu.
n MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.