"Tasarruf yapın faturayı düşürün"

"Tasarruf yapın faturayı düşürün"

Konya'da hava sıcaklığının düşmesiyle beraber evlerde doğal gaz da yandı. Son 10 ayda 8 kez zammın geldiği doğal gaz faturası, bu yıl çok daha yüksek gelecek. MMO Konya Şube Başkanı  Dr. Ögr. Üyesi Aziz Hakan Altun, “Tasarruf yapılarak, fatura düşürülebil

Konya'da hava sıcaklığı 10 derece birden azaldı. Havanın soğumasıyla birlikte sobalar ve doğal gaz da yanmaya başladı. Vatandaşın cebinden çıkan paranın miktarı artacak. Doğal gaz faturası geçen yıllara oranla bu yıl daha da kabarık gelecek. 2021 yılı içinde 8 kez zammın geldiği doğal gaz faturası, vatandaşın hem belini bükecek hem de bütçesini zorlayacak. Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Ögr. Üyesi Aziz Hakan Altun ise vatandaşa tasarruf çağrısında bulundu.

FATURALAR KABARIK GELECEK 

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Ögr. Üyesi Aziz Hakan Altun, faturaların bu yıl daha da kabarık geleceğini söyledi. Kabarık gelen faturaların, insanların bütçesini her zamankinden daha fazla olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Altun, tasarruf yapılarak, faturaların düşürüleceğini aktardı. Kombi bakımının ihmal edilmemesi gerektiğine vurgu yapan Altun, “Radyatör peteklerinin üzerinin de kapanmaması gerekir. Peteklerin üzeri mermer ile kaplanmamalı, çiçek konulmamalı. Perde ile örtülmemeli. Peteğin üzeri kapatılıp, perde ile kapatılırsa yüzde 5 ile 10 arasında ısı kaybı yaşanır. Verim kaybı meydana gelir” dedi. 

4-3.jpg

DOĞAL GAZ YAKARKEN KOMŞULARINIZIN HAKKINA GİRMEYİN 

10 günü geçmeyecek seyahatlerde doğal gazı tamamen kapatmak yerine, evi düşük ısıda tutmanın daha doğru olacağını kaydeden Altun, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Binaların ısınması her zaman çok zor olur. Tasarruf edeyim derken, ekstra masrafa sebebiyet verilebilir. Bireysel kombinin veya merkezi sistem olmasına rağmen ısı pay ölçerin kullanıldığı binalarda komşuluk hakkına da riayet etmek gerekir. Bazı komşular ısınmak için doğal gazı yüksek seviyede yakarken, bazıları da radyatörü kapatıp, tasaruf etmek istiyor. Komşular arası ısı transferinden dolayı radyatörü kapatan ev, tasarruf ettiğini düşünüyor. Daha çok yakıp az ısınan insanların faturası daha da kabarık geliyor. Az yakıp, ısındığını zannetmek bu anlamda tasarrufun bir yöntemi değil. Düşük fatura ödeyeyim derken, komşunuz daha fazla fatura ödemesin. İnsanlar, 'Üst veya alt kattaki komşum zaten doğal gazı yakıyor, bizim çok fazla yakmamıza gerek yok' düşüncesi çok yanlış bir düşünce.” 

KULLANIM AYNI OLACAK AMA FATURA YÜKSEK GELECEK! 

Kış aylarında vatandaşın en önemli giderlerinin başında doğal gaz geliyor. 2021 yılı içerisinde doğal gaza toplamda 8 kez zam geldi. Vatandaşın faturası, bu kış daha da kabarık gelecek. Kullanımın aynı olmasına karşın, vatandaşın yüksek fatura ödeyecek olması ise tepkilere neden oluyor. 2020 yılının kışında (doğal gaza 8 kez zam gelmeden önce) Konya'da vatandaşın ortalama ödediği doğal gaz faturası 450 ile 600 TL arasında değişmişti. Bu yıl, daha yüksek fatura geleceği öngörülüyor. 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum