Tarihi han kimlere emanet?

Tarihi han kimlere emanet?

Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan ve ticaret yolları üzerinde bulunan hanlardan birisi olan Horozlu Han...

Anadolu Selçuklu Devleti zamanında yaptırılan ve ticaret yolları üzerinde bulunan hanlardan birisi olan Horozlu Han, çevre kirliliği ve handaki turistik işletmenin misafirlerine sunduğu alkollü menüleriyle dikkat çekiyor

 

Anadolu Selçukluları devrinde ticaret yolları üzerinde, kervanların güvenli bir şekilde konaklamaları ve ihtiyaçlarını görmeleri için yapılan kervansaraylar, üzerinden geçen yüzlerce yıla rağmen yapılan restorasyon çalışmaları sayesinde günümüze kadar gelebilmeyi başarmış durumda. Özellikle son yıllarda tarihi eserlerin yeniden canlanması ve gün yüzüne çıkması için yapılan çalışmalar neticesinde Anadolu Selçuklu Devleti'ne başkentlik yapmış olan Konya'da çok sayıda tarihi han gün yüzüne çıkarıldı. Ancak tarihte ticaret kervanlarının güvenli bir şekilde seyahat etmeleri, insanların ve hayvanların ihtiyaçlarını gidermeleri için yapılan hanlar şimdi bu amacından tamamen uzak bir şekilde varlığını sürdürüyor.

Ticaret yolu olarak kullanılan İpekyolu üzerinde bulunan Konya'da da çok sayıda tarihi han bulunuyor. Bu hanlardan bir tanesi de Horozlu Han. 13. yüzyılda 2. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde Esedü'd-din Ruzbe tarafından yaptırılan ve mimarisinin kime ait olduğu bilinmeyen Horozlu Han, Selçuklu ilçesinde adını verdiği Horozlu Han Mahallesi'nde bulunuyor. Son dönemde büyük bir tahribata uğrayan Horozlu Han, 1970'te Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilerek yeniden tarihe kazandırılmıştı.

Hanın, bir ticari işletmeye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilmiş. İşletmeci de özellikle yabancı turistlere hitap ediyor. Konya'ya yabancı ülkelerden gelen turistler Konya'daki tarihi ve kültürel yerleri gezip inceledikten sonra öğlen ve akşam yemeklerini burada yiyor. Bir dönem hastaneleri, eczaneleri, baytarları, nalbantları, ayakkabıcıları ve berberleri ile ticaret yapan insanların hizmetine sunulan ve üstelik üç gün boyunca yapılan konaklamalardan hiçbir ücret alınmayan bu ecdat yadigarı handa şimdilerde yabancı turistler alkollü içkiler eşliğinde yemek yiyor.

Diğer taraftan tarihi Horozlu Han, sanayi tesisleri arasında kaldığı için birçok kişi tarafından bilinmiyor. Ayrıca Horozlu Han'ın çevresindeki kuruyan otlar ve etrafa atılan çöplerin oluşturduğu yığınlar arasında kalan han, kendisini gösteremiyor.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.