Talasemi Tanı ve İzlem Rehberi yayımlandı

Talasemi Tanı ve İzlem Rehberi yayımlandı

Türkiye Talasemi Federasyonun talebi neticesinde Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Talasemi Tanı ve İzlem Rehberi yayımlandı.

Türkiye Talasemi Federasyonun talebi neticesinde Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Talasemi Tanı ve İzlem Rehberi yayımlandı.

Türkiye Talasemi Federasyonu Başkanı Mustafa Dolu’nun 22 Mart 2022 tarihinde Sağlık Bakanlığına yaptığı ziyaret neticesinde Talasemi Hastaları için Tanı ve Tadavi Klavuzunun oluşturulması talebi Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin tarafından uygun bulundu. Bu konuda çalışma başlatıldı ve talasemi hastalarının uzun zamandır beklediği kılavuz yayımlandı.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Talasemi Federasyonu Başkanı Mustafa Dolu, talasemi hastalarının yaşamlarını sürdürebilmek için düzenli takip ve tedavinin önemine vurgu yaptı. Talasemi hastalığı hakkında bilgi veren Dolu, "Talasemi bilinen adıyla akdeniz anemisi; taşıyıcı anne ve babadan çocuklara geçen kalıtsal bir kan hastalığıdır. Talasemi hastaları yaşamlarını sürdürebilmeleri için ömür boyu her üç haftada bir 2 ünite kan almaları gerekmektedir. Sürekli alınan kan nakilleri hastaların vücudunda aşırı şekilde idemir birikimine sebep olmaktadır. Bu demir birikimini önlemek için hastalarımız hergün demir atıcı ilaçlar kullanmak zorundadır. Kısacası talasemi hastalarının yaşayabilmesi için Kan değerinin yüksek demir değerinin düşük olacak şekilde ömür boyu düzenli takip ve tedavi edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Türkiye'de talasemi hastalığı hakkında ilk çalışmaların 1950 yılında başladığının bilgisini veren Dolu, günümüze kadar Sağlık Bakanlığı nezdinde talasemi hastalığının tanı ve tedavisine ilişkin bir rehberin bulunmamasının eksikliğini yaşayarak öğrendiklerini ifade etti. Talasemi hastalığının tedavisinde bölgesel farklılıkların oluştuğunu belirten Dolu, bu rehberin talasemi hastalarımızı izleyen hekimlerimize yol göstermesi ve hastaların tanı, tedavi ve takiplerinin standart hale getirilmesini sağlayacağını belirtti.

Dolu, rehberin yayımlanmasından dolayı memnuniyetini ifade etti.

MUHARREM DURSUN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.