Tahir Büyükkörükçü Hoca'nın hayatı mücadeleyle geçti

Tahir Büyükkörükçü Hoca'nın hayatı mücadeleyle geçti

Konyanın manevi mimarlarından büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü Hoca Efendi, vefatının üzerinden 10 yıl geçti.

Va´zlarının ilk günlerinde halkın dikkatini çeken ve sevilen büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü, vefatının 10’uncu yılında hayırlı anılıyor. Evinde elektrik olmadığı için gaz lambası altında, gaz lambasının olmadığı vakitlerde de geceleri sokağa çıkıp, sokak lambası altında derslerine çalışan Büyükkörükçü Hoca Efendi, büyük bir maddi sıkıntı çekti. Hafızası çok güçlü olan Büyükkörükçü, derslerinde çok başarılı oldu. Genç yaşta ilim adamı ünvanı alan Büyükkörükçü, sohbet ve ders vermeye başladı. Konya’da İslami hareketinin öncülerinden olan Büyükkörükçü’nün hayatı son nefesine kadar mücadeleler ile geçer.

adsiz.jpg

11 AY CEZAEVİNDE KALDI

Rahmetli Prof. Dr. Necmettin Erbakan ile birlikte 1977 yılında Milli Selamet Partisi'nden Konya milletvekili olarak Meclis'e gire rahmetli Tahir Büyükkörükçü, 12 Eylül 1980 darbesinde Erbakan'la birlikte tutuklanmış ve 'İslâmî esaslara dönülmesini ve İslâmî devlet kurulmasını istemek' iddiasıyla askerî mahkemece yargılanmıştı.

4-4-1280x715.jpg

11 ay cezaevinde kalan Tahir Hoca, cezaevinden çıkınca tekrar Kapu Camii ne dönmüş ve vaazları 1999 yılına kadar devam etmişti. Görev yapmak, konuşmak, vaaz etmek, sohbet etmek onun için bir zevkti. Nereye çağrılsa gider, kim ve kaç kişi olursa olsun onlara sohbet ederdi. Konya’da bulunduğu sürece hemen her hafta ev sohbetleri olurdu. Bu sohbetlerde her meşrepten, her görüşten insanlar bulunurdu.

4-6-1280x715.jpg

HER EVDEN EN AZ BİR HAFIZ YETİŞMESİNİ İSTERDİ

Gençleri hafızlığa teşvik eder, küçük çocuklara “Hâfız olun, âlim olun, velî olun, büyük adam olun.” diye dua ederlerdi. Hadis ezberlemeye çok önem verir, eve ziyarete gelen imam-hatip ve ilâhiyat talebelerini, değişik konularda bildikleri hadisler var mı diye imtihan ederlerdi. Her evden en az bir hafızın yetişmesini ve bir erkek evlâdının da ilâhiyat tahsiline ayrılmasını isterlerdi. Müminlerin duasına çok değer verir, bir emriniz var mı efendim diyenlere: “Bir tek ricam var, beni duadan unutmayınız, hocanız olarak sadece bu kadar bir yüküm var size” der ve ilave ederlerdi: “Aman dua alın, aman dua alın, aman dua alın!” Eve gelen misafirlere hep şunu tekrar ederlerdi: “Ne kadar bahtiyarız desek az. Zira sevdiklerimiz hep Allah dostları, sevenlerimiz hep Allah dostları.” Zor şartlarda, sıkıntılı günlerde hep “Bizim Allah’ımız var. Görüyor, duyuyor, biliyor ve her şeye kâdir.” diyerek etrafını teselli ederlerdi. Merhum, hafızlara çok değer verir, meclislerde onları daima yukarılara oturttururdu.

4-5.jpg

VAİZLERİN SULTANI ÜNVANINI ALMIŞ BİR İSİM

Konya İl Müftüsü Ahmet Poçanoğlu, Tahir Büyükkörükçü hoca efendi ile ilgili şunları söyledi: “1966-1970 yılları arasında il müftülüğü yapmış ve cumhuriyet tarihinde 7. İl müftümüz olmuştur. Kendisi yeryüzünde Allah kelamının yücelmesi için büyük gayretler ve fedakârlıklar göstermiştir.  Gerçekten onun Konya’mız için, ülkemiz için ve İslam ümmeti için yapmış olduğu çalışmalara bizler şahidiz, zaman da şahittir, tarihte şahittir.  Mesela bizim açımızdan ülkemizde ilk müftülük sitesini yapan ve en güzel binanın, yani şu anki Meram ilçe müftülüğü olarak kullanılan binanın da banisidir. Kapu caminin muhterem cemaati ile başlayan sohbetleri önce Konya, ardından ülkemiz ve dünyanın dört bir yanına ulaşmıştır. Bugün kasetlerden, televizyonlardan, internet ve sosyal medya aracılığıyla sohbetleri hala büyük bir aşkla dinlenmektedir. İnanların sevgisini kazanmış ve bu bağlamda "Sultan’ûl Vaizin’ yani vaizlerin sultanı unvanını almıştır. Allah’ın dinini, muhabbetullahı, Hz. Peygamber (s.a.s) efendimizin sevgisini ve ashabına olan bağlılığını, hulefa-i raşidin’in muhabbetini sürekli kürsülerden cemaatine ve öğrencilerine anlatan, derslerinde bunları işleyen büyüğümüz, üstadımız Tahir Büyükkörükçü hocamızı rahmetle anıyorum. Cenab-ı hak cennetiyle mükâfatlandırsın, kendi ifadesiyle de necip milletimizin başı sağ olsun, Tahir hocamız gibi ilim adamlarımızın sayısını rabbim artırsın diyor, yakınlarına sabr-ı cemil diliyorum.”

4-7-1280x715.jpg

KONYA’DA LİONS KULÜBÜNÜN AÇILMASINA KARŞI MÜCADELE ETTİ

Meram İlçe Müftülüğü yapan bir hoca, merhum Tahir Büyükkörükçü ile ilgili şunları söyler: ““Biz 1960’lı yıllarda Şam’da talebe idik. Hacılar Şam’dan geçerlerken onlarla ilgilenirdik. Tahir Hoca Efendi her sene geçerken bize harçlık getirirdi. Hepimize ellişer lira verir, o da bize büyük destek olurdu. Hacıların gelmesi yaklaştı mı nasıl olsa Hoca Efendi getirecek diye ihtiyacımız halinde borca girerdik, sonra hocamızın verdiği para ile borcumuzu öderdik.” 1968 yılında İzmir’de verdiği bir konferans, siyasilerin çok dikkatini çeker ve adı Büyük Millet Meclisine taşınır. Bir parti başkanı bir konuşmada on dört defa “Konya Müftîsi” diyerek meclis kürsüsünde ondan bahseder. Konya’da açılmasına karar verilen Lions kulübü, Onun meseleyi kürsîye taşıması, mahalli gazetelerde yazdığı yazıları ile halktan tepki almıştı.

ESERLERİ

1) Hakîkî Vechesiyle Mevlâna ve Mesnevî

2) İslâm'da Edeb

3) Mevlânâ ve Mesnevî gözüyle Peygamber Efendimiz

4) Mübarek Ramazan ve Oruç

5) Müslüman Peygamberini tanımalısın

CENAZESİNE YÜZ BİNLER KATILDI

Konya, Hacıveyiszade efendinin cenazesinden sonra böyle kalabalık bir cenaze görmedi. Cenazesine yaşanan izdiham, insan seli Hocaefendi’nin ne kadar sevildiğini gösterdi. Hocanın uzun yıllar vaizliğini yaptığı Kapu Camii çevresindeki esnaflar, “Yüz binlerce insanın duaları ile uğurlanmak kadar duygu yüklü ne olabilir ki” dedi.

4-2-1280x715.jpg

TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ KİMDİR?

1925 Konya doğumlu. Ebû Saîd Muhammed Hâdimî Hazretleri’ne dayanan, dolayısıyla Seyyid olma şerefine nâil olan nesli, ilme hizmet etmiş insanlarla doludur. Dedesi Abdurrahman Efendi çok temiz bir müslüman, babası Körükçü Mehmed Efendi marangozlukla iştigal eden saf bir mü`mindir. Tahir Hoca, ilkokulu mahalle okulunda okudu. Konya'da Karma Ortaokulu olarak bilinen meşhur okula devam etti. Üçüncü sınıfta okuduğu sıralar, bir gün Kapu Camiine gider. Cami kürsüsünde bir hoca efendi çok etkili bir üslûpla cemaate vaaz etmektedir. Vaazdan öylesine etkilenir ki, içinden 'ben de böyle ilim sahibi ve güzel konuşan bir vaiz olsam' diye geçirir. Daha sonra bu okulu bırakarak bu vaizden dersler almaya başlar. 1940 yılında siyasi baskılara ve yasakçı tutumuna rağmen kitaplarını gömleğinin içinde saklayarak hocasından icazet alıncaya kadar tek başına kararlı bir şekilde eğitimini tamamlar. Konya'nın Meşhur hoca efendilerinden Hacı Veyiszâde Mustafa Kurucu Hocadan Hadis ilmini öğrenir. Ebû Said Muhammed Hâdimi hazretlerinin Berika adlı eserini de, Kurucu Hoca'dan okur. Bu arada, o günün hafızlık merkezi olan Bulgur Tekkesinde hafızlık çalışmalarına devam eder. Fırsat buldukça da Hacı Hâki Efendiden Farsça dersleri alır. Konya’nın Hocası, Büyük İslam Alimi Tahir Büyükkörükçü Hocaefendi, 86 yaşında 5 Mart 2011 günü sabah saatlerinde vefat etti. Büyükkörükçü, 4 evlat babasıydı.

EMRE ÖZGÜL

4-8.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum