Süt fiyatlarındaki uçurum bütçeyi zorluyor!

Süt fiyatlarındaki uçurum bütçeyi zorluyor!

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, “Markette sütün fiyatının yüksek olması, tüketicileri kayıt dışı ürün tüketimine yönlendiriyor” dedi 

İnsan sağlığına faydası açısından tüketimi uzmanlar tarafından düzenli olarak önerilen, protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilme özelliğine sahip olan sütün, üreticiden çıkış fiyatı ile markette satış fiyatı büyük farklılık gösteriyor. Üreticiden 2,30 TL'den çıkan yüzde 3,6 yağlı, 3,2 proteinli çiğ süt, market raflarında bu fiyatın yaklaşık 2 buçuk katına satılıyor. Avrupa ülkeleri arasında en çok süt ineğine Türkiye'nin sahip olmasına rağmen, marketlerde satılan süt fiyatının bu denli yüksek olması, vatandaşın bütçesini zorluyor. Sütün satış fiyatının yüksek olması, süt tüketim oranlarını da olumsuz etkiliyor. 

 

İNEK SAYIMIZ FAZLA AMA SÜT TÜKETİM ORANIMIZ AZ

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat‘ın 2018 verilerine göre Avrupa ülkeler arasında en çok süt ineğine sahip olan ülkenin 6,3 milyonla Türkiye olarak açıklandığını dile getiren Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada, “Resmi verilere göre Türkiye‘den sonra en çok süt ineğine sahip olan ülke Almanya, 4,1 milyon süt ineğine ev sahipliği yaparken, Fransa 3,55 milyon ile üçüncü, Polonya 2,2 milyon ile dördüncü ve İtalya 1.9 milyon ile beşinci sırada yer alıyor” dedi. Türkiye'nin büyük baş hayvan sayısı ve süt üretiminde üst sıralarda yer almasına rağmen, süt tüketiminde listenin sonlarında bulunduğunu kaydeden Başkan Ada, “AB ülkeleri arasında yıllık ortalama süt tüketimi 60 litrenin üzerinde olurken İrlanda ve Finlandiya bu alanda başı çeken iki ülke durumunda. Yıllık ortalama süt tüketimi İrlanda‘da 125, Finlandiya‘da ise 120 litre civarındayken bu miktar Türkiye`de sadece 34 litre kadar” şeklinde konuştu. 

FİYAT YÜKSEKLİĞİ KAYIT DIŞI TÜKETİME YÖNLENDİRİYOR

“Ulusal Süt Konseyi tarafından yüzde 3,6 yağlı, yüzde 3,2 proteinli çiğ süt tavsiye fiyat 1 Ocak -31 Aralık 2020 için 2.30 TL olarak belirlenmiştir” diyen Ada, şunları kaydetti: “Belirlenen bu fiyattaki sütün market raflarında tüketiciye ulaşmasına kadar ne yazık ki 2-3 katına çıktığı görülüyor. Fiyatların bu kadar yüksek olması bütçesi yeterli olmayan tüketicileri kayıt dışı ürün tüketimine yönlendiriyor. Sokak sütü tüketimi de bu kayıt dışılığın başında geliyor. Ülkemizde sokak sütü tüketimi azımsanamayacak düzeyde. Üretilen çiğ süt miktarının hemen hemen yarısına yakını kayıt dışı olarak pazarlanıp satılıyor. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi basın ve yayın organlarında, izlenebilirliğin en yüksek olduğu yayın saatlerinde konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından hiçbir bilimsel temeli olmayan, spekülatif ve bir o kadar da tehlikeli, tüketiciyi yanlış bilgilendirip, yönlendiren 'medyatik' birtakım insanlar tarafından işlenmiş sütün tüketilmemesi gerektiği konusunda yoğun çaba sarf edildiği görülüyor.” 

PROJEYE YEREL İŞLETMELERİN DAHİL EDİLMESİ GEREKİR

Korona virüs salgını sürecinde güvenli gıdaya ulaşmanın halk sağlığı açısından öneminin bir kez daha ortaya çıktığının altını çizen Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Hulusi Ada, kaliteli süt üretimi için süt hayvancılığı ile uğraşan çiftçiye ve köylüye verilen desteklerin artırılması gerektiğini aktardı. Aile çiftçiliğinin özendirilmesi gerektiğinin de önemini vurgulayan Ada, şu cümleler ile konuşmasını sonlandırdı: “Artık kırsal kalkınmaya daha fazla önem verilmeli. Okul sütü projesi uygulamasına yaşanılan sorunların çözülmesi kaydıyla devam edilmeli, projeye yerel işletmelerin dahil edilmesi sağlanmalı. Süt üreticilerinin bir araya gelmesini sağlayacak üretici birlikleri ve kooperatifler kurulmalı, gerekli destekler sağlanmalı. Pastörize ve UHT (uzun ömürlü) süt tüketiminin yaygınlaşması özendirilmeli. Süt ve ürünlerindeki denetim artırılmalı, kayıt dışı üretime ve satışına izin verilmemeli. Gıda mühendislerinin teknik bilgisinden; üretimden-denetime kadar olan her aşamada yararlanılmalıdır. Bu anlamda Gıda Mühendisleri Odası tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ‘na önerilen 'Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı' sistemi yaşama geçirilmelidir.

Tüketiciler üzerinde ciddi yanılgılara neden olan bilgi kirliliğinin önlenmesi konusunda, süt ve ürünleri alanında uzmanlaşmış meslek grupları ve kuruluşları ile iş birliğine gidilmeli, toplumu doğru şekilde bilgilendirme konusunda çaba sarf edilmeli.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.