Su yoksa yaşam da yok

Su yoksa yaşam da yok

Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte suyun önemine değinildi. Suyun canlılar için hayati öneminin vurgulandığı etkinlikte suyun tasarruflu kullanılmasına dikkat çekildi.

Dünya Su Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte öğrenciler suyun önemini anlattı. KOSKİ Genel Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün organize ettiği programda “Su Tasarrufu” konulu hikâye yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödül verildi. Mevlana Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinliğe Vali Yardımcısı Zikri Şahin, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, İl Çevre ve Orman Müdürü Namık Ceyhan, İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Seyit Ali Büyük, KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, idari ve mülkü amirlerle çok aysıda öğrenci katıldı.
Vali Yardımcısı Zikri Şahin, suyun canlı hayatının vazgeçilmez bir unsuru olduğunu bu noktada Mavi Bayrak projesini hayata geçiren öğrencilere, öğretmenlere, KOSKİ’ye ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teşekkür etti.
KONYA’DA SU TÜKENİRSE BESİN SIKINTISI DOĞAR
Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, Türk Milleti’nin su gibi aziz ol sözüyle suyun önemini ortaya koyduğunu dile getirerek, suyun sınırsız ve sonsuz olmadığının altını çizdi. Canlı hayatını idame ettiren su, hava ve toprağın kirletilmemesi gerektiğine dikkat çeken Akyürek, “Bu noktada Konya gerçekleştirdiği Mavi Bayrak projesiyle Türkiye’ye örnek oldu. Atık su tesisiyle örnek oldu. Diğer yandan suyun tasarruflu kullanılması da önemli. Suyun, yüzde 14’ü insan ihtiyacında, yüzde 10’nu endüstri ve yüzde 76’sı tarımda kullanılıyor. Bu noktada tarımda suyu en az kullanılacağı yağmurlama ve damla sulama yöntemleri devreye girmelidir. Bildik sulama yöntemiyle belki bugünü kurtarabiliriz fakat yarınları kaybetmiş oluruz” diye konuştu. Akyürek, 60 binden fazla kaçak kuyunun da bulunduğunu bu durum ise Konya’ya yakışmadığının altını çizerek, yeraltı suları tükenip Konya’da tarım yapılamaz duruma geldiğinde Türkiye’nin besin sıkıntısı çekeceğini söyledi.
YERALTI SULARI TÜKENMEYE BAŞLADI
KOSKİ Genel Müdürü İsmail Selim Uzbaş, Konya’nın en az yağış alan bölgelerin başında geldiğini belirterek, son yıllarda da yeraltı sularında ciddi derecede düşüşlerin yaşandığını kaydetti. Her ne kadar çeşmelerden su aksa da diğer yandan yeraltı su seviyelerin giderek düştüğünü dile getiren Uzbaş, şunları kaydetti: “Suyun korunması noktasında kişilere ve kurumlara büyük görev düşüyor. Su daha verimli ve tasarruflu nasıl kullanılır buna bakmak gerekiyor. Suyun bir defa kullanılıp doğaya bırakılması israftır. Bu noktada atık su tesisinde suyun bir defa daha arıtılıp yeşil alanlarda kullanılmasını amaçlamaktayız.” Uzbaş, insanları bilinçlendirmek anlamında küçük hediye paketleri, hikaye kitapları dağıtacaklarını ve tatlı su koruma havzasında ağaç dikimi töreni de gerçekleştireceklerini aktardı.
SU TASARRUFLU KULLANILMALI
Küresel ısınmanın tüm dünyada etkisinin büyük olduğunu ve susuzluğu arttırdığını belirten İl
Milli Eğitim Müdür Vekili Seyit Ali Büyük, Türkiye’de bazı şehirlerde susuzluğun hissedildiğini fakat KOSKİ ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları ile Konya’nın susuzluğa maruz kalmadığını söyledi. 4 yıl önce KOSKİ’yle birlikte Mavi Bayrak projesini başlattıklarını ifade eden Büyük, “Çünkü yağmur, kar az yağıyordu. Bilinçsiz kullanma sonucu yeraltı suları azalmaya başladı. Bu noktada okullarda su timleri oluşturarak, öğrencileri eğitmeye başladık. Su timindeki öğrenciler de arkadaşlarını, ailelerini, yakınlarını suyu tasarruflu kullanması yönünde teşvik etti. Şuanda da tasarrufta önemli bir başarı sağladık. Türkiye’ye örnek bir çalışma oldu” dedi.
ÖĞRENCİLER SUYUN ÖNEMİNİ ANLATTI
Konuşmaların ardından oturum başkanlığını Konya Çimento Güzel sanatlar ve Spor Lisesi’nden Metehan Gülsefa’nın yaptığı panelde Selçuklu Barbaros İlköğretim Okulu’ndan Deniz Tüfekçioğlu, Karatay Mahide Koşukçu İlköğretim Okulu’ndan Mesrure Buğday, Meram Yaylapınar İlköğretim Okulu’ndan Anakadın Selek, Meram Vali Necati Çetinkaya İlköğretim Okulu’ndan Mehmet Serhat Kurt, Meram Ali Yaman İlköğretim Okulu’ndan Rabia Söylemez ve Karatay Halil Bahçeci İlköğretim Okulu’ndan Saniye Saraç, suyun önemini anlattı.
Ortaöğretim öğrencileri arasında düzenlenen “Su” konulu hikâye yarışmasında derece giren öğrencilere ödül de verildi. Yarışmada Selçuklu Anadolu Lisesi’nden Burcu Kılıç birinci, Meram Ticaret ve Anadolu Meslek Lisesi’nden Ebuzer Çınar ikinci ve Konya Çimento Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi’nden Esin Akkoca üçüncü oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.