Su faturalarına bir zam daha geliyor! Bu tarihte yansıyacak
Su tasarrufunu teşvik etmek ve çevreyi korumak amacıyla hayata geçirilmesi planlanan 'Kirleten Öder' sistemi için yeni tarih açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, su ve atık hizmetlerinde tüketim arttıkça bedelin de artacağı bu yeni fiyatlandırma modelinin 31 Aralık 2026'da devreye gireceğini duyurdu.
Başlangıçta 31 Aralık 2024’te yürürlüğe girmesi beklenen sistem, Bakanlık tarafından yapılan son açıklamayla 2026 yılına ertelendi. Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik ile belirlenen bu yeni düzenleme, su israfını engellemeyi ve çevresel zararlara karşı daha etkin bir önlem almayı hedefliyor.
YENİ FİYATLANDIRMA NASIL OLACAK?
Su ve atık hizmetlerinde, tüketim arttıkça fatura bedeli de artacak. Çevre Temizlik Vergisi, katı atık toplama bedeli ve atık bertaraf bedeli tek bir kalemde tahsil edilecek. Fazla su tüketen ve fazla atık üreten vatandaşlar, daha yüksek bedeller ödeyecek.
'KİRLETEN ÖDER' UYGULAMASI SU TASARRUFUNU TEŞVİK EDECEK
Bu yeni sistemin amacı, suyun daha verimli kullanılmasını sağlamak ve çevresel etkileri azaltmak. Su ve atık yönetiminin daha sürdürülebilir hale gelmesi, bu uygulama sayesinde mümkün olacak. Uzmanlar, bu adımın, su kaynaklarının korunması ve çevre dostu bir yaşam kültürünün yerleşmesi için önemli bir gelişme olduğunu belirtiyor. Sistem, su tasarrufu konusunda bilinç oluşturmayı ve çevreye duyarlı bireyleri ödüllendirmeyi amaçlıyor. Bu sayede, suyun ve atıkların daha verimli kullanılması sağlanacak ve çevreye daha az zarar verilmesi hedeflenecek.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.