İbrahim Karabacak

İbrahim Karabacak

Stadyumun yıkılmasının amatör sporlara etkisi!

Stadyumun yıkılmasının amatör sporlara etkisi!

Bildiğimiz üzere bugünlerde ilimizde şehir stadyumu olarak yıllarca spora, gençliğe ve halkımıza hizmet etmiş Atatürk Spor Kompleksi yıkılıyor. İsterseniz yazıya ezber bozan bir cümleyle başlayalım. “Stadyumun yıkılması başta amatör futbol olmak üzere diğer spor branşlarına bir canlılık ve çeşitlilik getirecektir. Sosyal medyada son günlerde stadyumun yıkılmasına eleştri getiren fotoğraflara, hüzün dolu paylaşımlara ve düşüncelere saygı duymakla beraber yıkımın amatör sporlarımıza fayda getireceği düşüncesini taşıyorum.”

***
Öncelikle bir durum tespiti yaparak devam edelim. Konya Atatürk Spor Kompklesi, 1950 yılında hizmete açılmış çok amaçlı olarak bugüne kadar kullanılmıştır. Yıllar içinde profesyonel futbol liglerinde mücadele eden kulüplerimiz 1 nolu sahada maçlarını oynamışlar. Yıllarca 2 ve 3 nolu futbol sahaları amatör futbolun yükünü çekmiş. Stadyum altındaki farklı spor branşlarının salonları ve soyunma odaları amatör spor kulüplerimizin evi olmuş. Atatürk ve 100. yıl kapalı spor salonlarında başta basketbol, voleybol ve diğer salon sporlarında nice başarılı sporcular yetişmiş ve ilimizi başarıyla temsil etmiştir. Bisiklet, boks, halter, taekwondo, güreş, atletizm dallarında yüzlerce Konya evladı sporcu yetişmiş ve başarılarıyla haklı gururumuz olmuşlardır. Sonuçta; futbol, basketbol sahaları, bisiklet pisti, yüzme havuzu, salonları, idari binaları ve bayram kutlamaları ile senelerce Konya gençliğine hizmet etmiş ve çeşitli organizasyonlarla Türk sporuna katkı sağlamıştır.
***
İnsanların alışkanlıkları çerçevesinde geçmişi anmalarına nostalji duymalarına saygı duyuyoruz ama eksikliğini ve yetersizliğini göz önünde bulundurursak stadyumun miadını doldurduğunu söylememiz gerekiyor. Söylemlerimizde eski toprak evleri öve öve bitiremeyiz, yazın serin, kışın sıcak tutuyor diye ama köylerde bile bu evlerde oturan kaldımı? Eski; çevirmeli telefon, televizyon, bilgisayar, otomobil kullanan varmı? Şehirlerin kentsel dönüşümle farklı bir çehre kazandığı son yıllarda insanlarımızın geçmişten bugüne ne taşıdıklarını sormamız gerekiyor. Çağımızda yaşamak için yeniliklere açık olmak teknolojiye ayak uydurmamız nasıl gerekiyorsa bazı gerçekleri de kabul etmemiz şart. Geçmişi anmak güzel hoşumuzada gidiyor ama geçmişte takılıp kalmamalıyız, geçmişten ders çıkartıp ilerlemeliyiz.
***
Ülkemizde son yıllarda dünya ölçeklerinde modern stadyumlar ve spor tesisleri yapılıyor. Sporda rekabet edebilmemiz ve başarıyı yakalayabilmemiz için bu stadların, salonların yer aldığı spor tesislerin yapılması gerekli. Dolayısıyla ilimizde 68 yıldır hizmet vermiş spor tesisleri ulaşım haricinde amatör sporlara yüzde yüz hizmet verdiğini ve katkı sağladığını söylememiz zor.
***
Spor Toto Süper Lig’de ilimizi başarıyla temsil eden Konyasporumuz maçlarını artık eski stadyum yerine 2014 yılında ileri teknoloji mimarisi ile yapılıp hizmete giren Konya Büyükşehir Belediye Stadyumunda oynuyor. TFF 2. Lig’de mücadele eden Anadolu Selçukspor’da eski stadyum yerine maçlarını Selçuk Üniversitesi, 15 Temmuz Stadyumunda yapıyor. Ayrıca profesyonel maçların oynandığı 1 nolu sahanın tribünlere uzaklığının takımlarımıza destek anlamında ve ambiyansı yakalama noktasında yıllarca futbolseverler tarafından eleştirildiğini de unutmayalım.
***
İlimizin vazgeçilmez sporlarından biri olan bisiklet branşının devletimizin desteği ile yakın zamanda hayata geçecek bisiklet veledromunun yanı sıra yüzme havuzu ve çok amaçlı spor salonları şehrimize spor tesisi anlamında değer katacaktır. Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu ve 10 bin kişilik Spor ve Kongre Merkezi sporumuza ve gençliğimize hizmet noktasında bir çok branşa ve yüzlerce sporcuya olanak sağlamaya devam etmektedir. Yine belediyelerimiz tarafından semtlere ve okullara yapılan sentetik sahalardan ve kapalı spor salonlarından amatör spor kulüplerimiz ve halkımız rahatlıkla yararlanmaktadır.
***
Sporumuzun amiral gemisi futbola değinelim birazda. Eski stadyum içinde yeralan toprak 3 nolu sahayı amatör spor kulüplerimiz yıllardır antrenman için kullanmamakta ve resmi maçlar oynanmamaktaydı. 2 nolu saha ise ihtiyaç olduğunda kullanılmaktaydı. Az sayıda kulüplerimizinde soyunma odaları mevcuttu. Büyükşehirde yaşıyoruz artık merkez nüfusumuz 1 milyon 300 bin, yüzölçümümüz 40838 km2 ile her semtimizin; merkezi, çarşısı, okulu, camisi, pazarı, sahaları ve spor salonları var. Dolayısıyla amatör spor kulüplerimiz özellikle gençlik kulüplerimizin semt sahalarına konuşlanma zorunluluğu stadın yıkılması ile bu gerçeği çabuklaştırdı.
***
Amatör spor kulüplerimiz ilçe ve semtlerinde mevcut olan nizami futbol sahaları olan; Şehit Süleyman Ballan, Şehit Muharrem Samur, Şehit Nihat Gün, Dumlupınar, Cumhuriyet, Saraçoğlu (2 sentetik, 1 doğal çim), Selçuklu Stadı (1 doğal çim, 1 sentetik) tesislerini mevkilerine göre seçerek soyunma odası temin etmeleri ile antrenmanlarını ve maçlarını aynı yerde yerde yapmaları masraflarını azaltacaktır. Kulüplerimiz ayrıca aynı semtin mahalle ve okullarından kayıt, seçme yaparak sporcu kaynağı oluşturmaları yaşamlarını devam ettirmelerini ve futbolcu yetiştirmelerini sağlayacaktır.
***
Son olarak kısa zamanda amatör spor kulüplerimizin futbol takımlarının hizmetine sunulmak üzere yapımı başlatılan tesislerden bahsederek müsaade isteyelim. Çevre yolu trafik muayene istasyonu civarı 1 sentetik saha, Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu civarı 1 sentetik, 1 doğal çim saha ve Dumlupınar Spor Tesislerine 4 adet soyunma odası ile bu tesislerin spora ve Konya gençliğine kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek yazımızı noktalayalım. Sporla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
İbrahim Karabacak Arşivi
SON YAZILAR