Sokak lambaları meclis gündeminde
Ramazan ayında köylerde sokak lambalarının yanmaması ve şehir içinde de aynı problemin yaşanması üzerine Konya İl Genel Meclisi, Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında çıkartılan Aydınlatma Yönetmeliğini ele aldı. Yönetmelik doğrultusunda, İl Özel İdaresi hizmet sınırları içerisinde aydınlatma tesislerinin tüketim giderlerinin Hazine tarafından ödenebilmesi için İl Özel İdaresi’nin dağıtım şirketi ile bağlantı anlaşması yapmasının zorunlu olması halinde, anlaşma yapılıp yapılamayacağını müzakere eden Meclis, konuyu daha detaylı görüşmek üzere Araştırma ve Geliştirme Komisyonu ile Sanayi ve Ticaret Komisyonu’na havale etti.
MEDAŞ’ın bu konuda daha önce abonelik teklifi olduğunu, ancak köylerde sokak lambalarında kullanılan elektriğin hazine tarafından ödenmesi nedeniyle abone olmadıklarını dile getiren İl Genel Meclisi Başkanı Ali Selvi, yönetmelik doğrultusunda bağlantı anlaşması yapılmasının gündeme geldiğini vurguladı. Selvi, “İlgili yazıda, kırsalda belediye sınırları dışında Özel İdare, belediye sınırları içinde Büyükşehir Belediyesince bu anlaşma yapılmadan elektrik verilemeyeceği, hazinenin de bedeli ödemeyeceği söyleniyor.
Bu böyle ise üzerimize düşeni yapacağız, belediye de üzerine düşeni yapacaktır. Köylerde özellikle Ramazan ayında büyük sıkıntı yaşandı. Tesisler yenilenmiş, elektrik verilmiyor. Sebep bu, bedelini de hazine ödeyecek. Ama bir türlü bürokrasi aşılamadığı ve prosedür yerine gelmediği için MEDAŞ tarafından uygulama yapılamıyor. Konunun incelenerek açıklığa kavuşması önemli... Topu taca atmakla olmaz. Özel İdare, üzerine düşen bir şey varsa yapacak, yoksa da kimse Özel İdareyi kastederek bir şey yapamayacak. Gerekirse o zaman biz de konunun muhatabıyız ve hukuki süreci başlatmak üzere gereken yollara başvuracağız” diye konuştu.
Konu ile ilgili söz alan meclis üyeleri bölgelerindeki sorunları dile getirdi. Köylünün eski trafo olan bölgelerde elektrik alabildiğini, yeni trafo olan yerlerde alamadığını dile getiren üyeler, “Bu konuda daha önce de serzenişte bulunduk ama ne hikmetse MEDAŞ sesimizi duymuyor. Sorun sadece sokak lambaları değil, parayı Özel İdare ödemiyor diye bazı köylerde sokak lambalarının yüzde 50’sini söktü. Bazı köylerde ise bu uygulama yapılmadı. Bu konuda ayrımcılık var ve köylü bundan rahatsız. MEDAŞ’ın faaliyetlerini ve vatandaş olarak haklarımızı bilmiyoruz.Tüketiciler olarak bunu hak etmiyoruz. Bu Meclis Konya’yı temsil ediyor. Elektrik konusunda herkes rahatsız ve bu konuya çözüm bulunması gerekiyor” dedi.
Köylere elektrik bağlanması sorununu da gündemine alan Meclis, konuyu incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu, İçişleri Komisyonu ve Arge Komisyonu’na havale etti. Meclis, Ekim ayı toplantılarının 3. birleşimini 3 Ekim 2012 Çarşamba günü saat 10.00’da açacak.





Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.