"Sokak hayvanları ölüme terk ediliyor!"

"Sokak hayvanları ölüme terk ediliyor!"

Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, “Bugün apartman aralarındaki hayvanlar bile aç kalıyor. Bu vebal hepimize yeter” dedi

Havaların soğumasıyla birlikte sokak hayvanlarının yaşadığı mağduriyet de artıyor. Çoğu sokak hayvanı yiyecek yemek bulamadığı ve vitaminsiz kaldığı için ölüyor. Belediyelerin sokak hayvanları ile ilgili çalışmaları olsa da, bu çalışmalar genel itibariyle yetersiz kalıyor. Vatandaşların sokak hayvanlarına yönelik hassasiyetinin beklenilen düzeyde olmaması bu konudaki sorunları daha da derinleştiriyor. Son günlerde Konya'nın farklı noktalarından gelen, sokak hayvanlarına zulüm içeren ve insan merhameti ile bağdaşmayacak görüntüler, hassasiyetin ne kadar zayıfladığını da gözler önüne serdi.

HZ. MEVLANA'NIN ŞEHRİNE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜLER

Geçenlerde Seydişehir'de bir köpeğin yol kenarına bırakılarak, ölüme terkedildiğini. Ilgın'da köpeklerin, uyuşturucu iğne dozajı ayarlanamadan zehirlendiğini, Çeltik'te belediye tarafından açılan çukurlara birçok köpeğin gömüldüğünü, Doğanhisar'da bir köpeğin vurulduğunu söyleyen Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan, “Bu olaylar, içimizi acıtıyor” dedi. Aslım, Tatlıcak, Çomaklı dahil olmak üzere birçok noktada köpeklerin açlığa mahkum edildiğini aktaran Bulan, “Kaza geçiren köpeklerin tedavi sürecinde de büyük sorunlar yaşanıyor. Son dönemde Konya'da o kadar çok vahşet olayları yaşanıyor ki, hayret ediyoruz. İnsanlar, bu olaylar 'Hz. Mevlana'nın şehrine yakışıyor mu?' diyor. Gerçekten bu uygulamalar, büyük bir vebal. Hayvanlar dilsiz ve bize Allah'ın emaneti. İnsan onlara nasıl kıyabilir?” şeklinde konuştu.

adsiz.jpg

BELEDİYELERE VE KOSKİ'YE ÇAĞRI

“Konya'da apartman aralarındaki kedi ve köpeklerin dahi aç kaldığını görüyoruz” diyen Bulan, şunları söyledi: “Sokak hayvanları artık eskisi gibi çöplerden de beslenemiyor. Bu hayvanların çok büyük bir kısmı, vitaminsiz kalıyor. Belediyelerimizin sokak hayvanları için oluşturduğu beslenme noktaları var. Bu noktaların daha da artırılması gerekir. KOSKİ tarafından da bazı çeşmelere hayvanların su içebilmesi adına suluklar konulmuş. Bu çok güzel bir uygulama. Bu uygulamanın da yaygınlaştırılması gerekir. Şimdi havalar daha soğuyacak. Sokak hayvanlarının beslenmesi konusunda daha büyük mağduriyetler yaşanacak. Ne olur bütün kurumlarıyla, vatandaşlarıyla Konyalılar bu konudaki hassasiyetini artırsın. Hiçbir hayvanımızın aç kalmasına izin vermeyelim.”

24 SAAT HİZMET VEREN NUMARALAR ŞART

Konya protokolüne de seslenen Şefkat-Der Genel Başkanı Hayrettin Bulan “Konya Valisi Vahdettin Özkan beyin, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay beyin, kaymakamların, ilçe belediye başkanlarının ve STK'ların işbirliğiyle bir toplantı yapması gerekir. Hayvanların korunması, halkın bu konuda bilinçlendirilmesi ve hayvanların tedavi sürecinin hızlandırılması noktasında bir farkındalık oluşturulmalı ve bu konuda yapılabilecek çalışmalar hakkında bir yol haritası çıkarılmalıdır. Çocuklarımıza hayvan sevgisini aşılama konusunda uygulamalar hayata geçirilmelidir. Bir de Konya'da 24 saat hayvanların sorunlarıyla ilgili acil ulaşabilecek hatların olması gerekir. Bazı numaralar veriliyor ama o numaralarla iletişime geçebilmek gerçekten çok zor” dedi.

KÖPEK DÖVÜŞLERİNİN DE ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Bahis çeteleri tarafından köpek dövüşlerinin de yaptırıldığını dile getiren Bulan, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Konya'da boğuşturulan köpeklerin olduğunu görüyoruz. Zaman zaman bu kabul görmeyen görüntülerin medyaya ve sosyal mecraya yansıdığına şahit oluyoruz. Köpek dövüşlerinin de önüne geçilmesi gerekir. Bu da hayvanlara bir zulümdür. Köpek boğuşturanlara ağır cezai yaptırımlar uygulanmalı. Hayvan Hakları Yasasının bir an evvel çıkarılması gerekmektedir. Taslaklar hazırlanıyor ama meclisten henüz geçmedi. TBMM'de bu konunun da ivedilikle görüşülmesi gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum