Sitem dolu mezarlar

Sitem dolu mezarlar

Konya’nın en büyük mezarlıklarında mezar taşları dünyaya sitem ile dolu. İnsana uzun gelen dünya hayatı, ömrün son demlerinde kısa olduğu fark edilerek mezar taşlarına sitem dolu yazılar olarak dökülüyor

Bu dünya hayatı sadece bir oyun ve oyalanmadan ibarettir. Ahiret yurduna gelince, işte asıl hayat odur. Keşke bilmiş olsalardı. (Ankebut /64)

Biliniz ki dünya hayatı bir oyun, bir eğlence, bir süs ve kendi aranızda övünme, mal ve evlat çoğaltma yarışından ibarettir. Bu, tıpkı bir yağmura benzer ki; bitirdiği ot, ekincilerin hoşuna gider, sonra kurur, onu sapsarı görürsün, sonra çerçöp olur. Ahirette ise çetin bir azab; Allah'tan mağfiret ve rıza vardır. Dünya hayatı, aldatıcı bir zevkten başka bir şey değildir. (Hadid Suresi /20)

img_3170.jpg

Cenab-ı Hakk’ın yerden biten bir otun sararması ve çerçöp olması şeklinde tasvir ettiği dünya hayatı insanoğluna kimi zaman hiç bitmeyecek gibi geliyor. Mülk, makam ve çocukları ile imtihan olan insan ömrünün son demlerinde yaşadığı hayatın kısa bir süre olduğunun farkına varabiliyor. Yunus Emre, ‘Nice Han Nice Sultan / Tahtı Bıraktı Geçti / Dünya Bir Penceredir / Her Gelen Baktı Geçti’ diyerek dünya hayatının değerini göz önüne seriyor.

Dünya hayatı son bulan insanın kıyamet gününü bekledikleri ikametgahı mezarlar insan hayatı ile ilgili mesajları da barındırıyor. Binbir türlü oyalama ile asıl yaratılış gayesini unutan insan, ömrünün son demlerinde fark ettiği hayat oyunu mezar taşlarına da yansıtıyor. Pek çok ilim sahibi tarafından uygun görülmeyen gösterişli ve büyük mezar taşları dünya hayatının sitemleri ile dolu. Mezar taş yazıları kimi zaman mevtanın vasiyetine göre, kimi zaman da mevtanın evlatlarının isteği doğrultusunda yazılıyor. Son dönemlerde mezar taşçıları sık sık taşlara sitem dolu mesajları işliyor. 

img_3129.jpg

Konya’nın iki büyük mezarlığı Üçler ve Musalla Mezarlığı’nda pek çok mezarlıkta mezar taşları sitem ile dolu. Dünya hayatına doyamayan, evlatlarının muradını göremeyen insan, sitemlerini mezar taşlarına işletiyor. Vefat nedenleri, eşe, dosta, yakına sitemlerin bulunduğu mezar yazılarında ortak mesaj; “Tez kendine gel, sana da gelecek ölüm”

Emekli Öğretmen Ahmet Yakar

Bir gün gelecek her yer dümdüz olacak. Beni süslü mezarım değil, imanım kurtaracak.
 

Muzaffer Oğlu Deniz Kar

Hayat bir tiyatro dediler, bana bir rol verdiler. En kötüsü benimki idi, önce sev sonra terket dediler.

Alim oğullarından Mustafa E.Havva Ar

Ziyaretçi; Elemsiz kedersiz bir an kalmadan, evlat muradı görmeden geçti günüm. Çubuk yetiştirdim üzüm almadan. Yetişti ansızın genç yaşta ölüm. 1953 Pazartesi sabahı vakti olmadan, 13 nisan günüydü göçtüm dünyadan.

Karaveli Oğullarından Mulla Mehmet Oğlu Mustafa Ağar

Meskenim mezar. Sahraya haset kalmadı. Hastanede idim ecel şerbetini lokmane hacet kamadı.

img_6516.jpg

Musa Harmankaya

Geldim bu fani dünyaya doymadım. Kana kana gül kokulu evlatlarımdan ayrıldım. Yana yana huzuruna geldim. Rabbim mağfiretini eyle bana babaların en iyisi idin.

Ali Topçuoğlu

Genç yaşımda tutuldum devasız bir derde. Hayatımda göz yumdum. işte kaprim bu yerde.

 

Salim Oğlu Hamit Sağır

Hayatım dolu figan. Gençliğim oldu. Hazan ölümümün adını koysunlar acı hicran.

Tüccardan Termiyeci Z.Mehmet Salime

Çok ince düşün. Dikkatle oku dersi hayatı. Ezberle hakkı çıkarma gönülden fikri mematı. Dünyayı bırak Allah'ı sev. Ancak tez kendine gel. Aklın varsa işte ölüm. Benden öğüt al.

M.Emin Oğlu Hikmet Çorum (Ö.1979)

img_3164.jpg

Bunları yazsınlar mezar taşıma. Bir kaza kurşunu deydi döşüme. Genç yaşımda ecel düştü peşime. Şu fani dünyadan götürdü beni, kaza ile patladı kendi silahım. Bunda hiç kasıt yoktu ne de günahım. Alnımın yazısı emri ilahi. Bu kara toprağa yatırdı beni.

M.Emin oğlu Abdulkadir Çorum (Ö.2008)

Çok genç iken kader yumdu gözümü. Alamadım dünyadaki arzumu. İş kazasıyla bıraktım 5 tane kuzumu. Şehitler pınarında yıkadım yüzümü.

HÂLİD ŞEN - MERHABA ŞEHİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.