'Sınırlı satış fiyat dengesizliğinden'

'Sınırlı satış fiyat dengesizliğinden'

Yağda yeterli stok bulunduğunu dile getiren Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Bugünlerde raflarda karşılaşılan sınırlı satışların ise yaşanan fiyat dengesizliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz” dedi

Son günlerde fiyatı en fazla artan ürünlerin başında yine yağ geliyor. Sıva yağ fiyatları, marketlerde sürekli artıyor. 1 haftanın fiyatı diğer haftayı tutmuyor. Bu artış, vatandaşın bütçesini hayli zorluyor. Marketler, ayrıca yağ satışını 1 adetle sınırlıyor. Ayçiçek yağına her gün gelen zamlar vatandaşın en temel gıda ürünlerine bile ulaşamaz hale getirdi. Vatandaşlar ucuza ayçiçek yağı bulmaya çalışırken, 3 harfli marketler başta olmak üzere zincir marketler sıvı yağ fiyatlarına zam üstüne zam yaptı. İstanbul gibi bazı şehirlerde sıvı yağa ulaşılamadığı da vatandaşlar tarafından iddia edildi. Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, “Sektör olarak yağ arzında bir sıkıntı yaşamıyoruz ve ülkemizdeki talebi karşılıyoruz” şeklinde konuştu.

YÜZDE 75 DIŞA BAĞIMLIYIZ

Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, dünyada gıda fiyatlarında son 10 yılın zirvesinin yaşandığını ifade etti. Uluslararası piyasalarda bitkisel yağ fiyatlarının yüksek seyrettiğine vurgu yapan Büyükhelvacıgil, ülke olarak hammadde bakımından yüzde 75 oranında dışa bağımlı olduğumuzu da söyledi. Ham yağda 3.5-4 milyar dolar civarında bir bedelin dışarıya ödendiğini ifade eden Büyükhelvacıgil, “2021 yılında rekoltemizi 1.7 milyon tona kadar yükseltilmesi dışa bağımlılığımızı azaltma yolunda önemli bir adım oldu. Bu yıl Karadeniz ülkelerinde de rekor üretim söz konusu. Sadece Ukrayna ve Rusya’da toplam üretim, 35 milyon ton sınırını zorluyor. Tüm bunlara rağmen, 2021 yılında bitkisel yağ fiyatları durulmadı ve dünya fiyatlarında beklediğimiz düşüşün bir türlü gerçekleşmediğini gördük. Uzun yıllar 700 dolar civarında seyreden fiyatlar, şu anda ham yağ bazında bin 440- bin 450 dolar civarında seyretmekte” dedi.

adsiz-001.jpg

YAĞ ARZINDA BİR SIKINTI YAŞANMIYOR

“Toptan rafine yağ fiyatı Ocak 2021 de ortalama 11 bin 200 TL iken, Ağustos ayı ortalamamız 11 bin 300 TL civarında gerçekleşti” diyen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği (BYSD) Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Güncel verilerimiz toptan rafine yağ fiyatının 20 bin 300 TL 20 bin 500 TL civarına kadar yükseldiğini gösteriyor. Diğer taraftan Rusya ve Ukrayna’nın çekirdek ihracatına yanaşmaması sebebiyle sektör olarak çekirdek ithalatında çok sınırlı bir durumdayız. Dünya genelindeki gıda enflasyonuna ve yaşanan tüm zorluklara rağmen sektörümüzün ve devletimizin zamanında müdahalesi ile ülkemizde yağda yeterli stok bulunuyor. Sektör olarak yağ arzında bir sıkıntı yaşamıyoruz ve ülkemizdeki talebi karşılıyoruz. Bir yanda da ihracatımıza devam ederek ülke büyümemizde destek veriyoruz. Bugünlerde raflarda karşılaşılan sınırlı satışların ise yaşanan fiyat dengesizliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum