‘Sıkı denetim vaka sayısını düşürür’

‘Sıkı denetim vaka sayısını düşürür’

Vaka sayısının 1 yıl boyunca hep yüksek olduğu Konya’da, 17 günlük tam kapanma sürecinde denetimler zirveye ulaştı.

Emniyet ekipleri, şehrin birçok  noktasında denetimleri eksik etmiyor. Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Konya’nın ilk kırmızıya girdiği gün denetimleri bu şekilde yapsaydık belki bugün bu tam kapanmaya gerek kalmayacaktı” dedi. 

Korona ile mücadele kapsamında hayata geçirilen 17 günlük tam kapanma döneminin 4’üncü günü geride kaldı. Bu süreç içerisinde özellikle Konya genelinde emniyet ekipleri tarafından denetimler artırıldı. Hekimler, Konya’daki bu sıkı denetim uygulamalarının devam ettirilmesi durumunda vaka sayısının ciddi şekilde azalacağını öngörüyor. 

DENETİMLER BÖYLE OLURSA VAKA SAYILARI AZALIR 

Korona pandemisinde yeni bir sürece girildiğini dile getiren Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, yeni kapanma döneminde denetimlerin çok daha sıkı olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz günlerde bir yerden başka bir yere giderken 3 kez durdurulduğunu belirten Çetin, emniyetin her kademesinin sahada denetimde olduğunu, bu durumun da vaka sayılarındaki azalmaya katkı sağlayacağını söyledi. Çetin, “Çok sıkı bir şekilde denetim yapılıyor. Belgelere bakılıyor, sorular soruluyor. Bu güzel bir şey. Her zaman söylüyorum bunu Konya’nın ilk kırmızıya girdiği gün yapsaydık belki bugün bu tam kapanmaya gerek kalmayacaktı. Bu sıkı denetimi en başından tavsiye ediyorduk. Nitekim insanlar böyle riskli zamanlarda evinden fazla çıkmamalı. Görüldüğü üzere eğer 17 gün boyunca bu şekilde denetimler devam ederse sonucunun güzel olacağını tahmin ediyorum” şeklinde konuştu. 

KEŞKE ANADOLUYA YÖNELİK AKIŞ DA ENGELLENSEYDİ 

“Getirilen şehirler arası seyahat kısıtlamasını da çok önemli buluyorum” diyen Çetin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gerçekten önemli. Gördüğümüz üzere İstanbul’dan Anadolu’ya büyük bir akış oldu. Keşke bunu da engelleyebilseydik ama olmadı. En azından 17 gün boyunca herkes bulunduğu yerde kalacak. Zaten tedbirlerin amacı hareketliliği ve birlikte olmayı kısıtlamak. Seyahat kısıtlaması ciddi bir uygulama fakat bunun karşısında çalışan bir imalat sektörümüz var. Büyük bir kitlemiz var çalışmakta olan. Bir arada çalışma bu noktada sıkıntı doğurabilir. Yine yarım kapanan sektörler de var. Yaklaşık 20-22 milyonluk nüfusumuz aktif olarak çalışıyor. Trafikteki hareketi de zannediyorum onlar oluşturuyor. Yine de denetimlerin artması faydalı olacaktır. 17 günlük kapanmanın sonucunu olumlu görüyoruz. İlk hazırlanan genelgede 42 maddelik bir muafiyet listesi vardı. Gerçekten bu liste çok uzundu. Öyle ki inşaat sektöründe çalışanlar maddesini görür görmez herkes bu tam kapanma değil demişti. Fakat benim görüşüme göre eğlence merkezleri ve yeme içme merkezleri ki buralar çok riskli bölgeler, engellenmek istenmiş yapılan son değerlendirmede. Üretimi durdurmadan insanların keyfi olarak bir araya gelmeleri engellenmiş yapılan bu son genelgede. Haklı olunan noktalar da var abartılan noktalar da var. Bu noktada sınırlamanın daha fazla olduğu takdirde daha iyi bir sonucun alınacağını umuyoruz.”

AŞIDAN BAŞKA ŞANSIMIZ YOK 

Genel olarak bugüne kadar hep İngiltere mutandından bahsedildiğini fakat şu an Güney Afrika ve Hindistan mutantlarından da bahsedildiğini aktaran Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, şu cümlelerle konuşmasını noktaladı: “Hindistan varyantına baktığımızda üç ülkenin birleşimi olduğunu görüyoruz. Ülke olarak bunların testlerini çok iyi yapmalıyız. Aşıya karşı nasıl bir reaksiyon göstereceklerini de bilmiyoruz.

Aşının ertelenmesi konusunda aşının etkinliği veya koruyucu özelliğinden ziyade aşı tedariği meselesi var. Ki kendi görüşüm aşının tedariğinden ötürü zamana yayıldığı. Elimizde 30 milyon 500 bin aşı vardı. Bugünlerde tedarik zincirinde aksamalar yaşandı. Bu elimizde olan bir durum değil, tedarikçi ülkeden kaynaklı. Aşı konusu önemli zira aşıdan başka şansımız yok. Aşı olmazsa olmazımız. Şu an Kayseri’deki hocalarımızın yaptığı aşı çalışmaları var. Fakat bu da yavaş gidiyor. Bitişe en yakın çalışma Erciyes’te. Ne var ki bunun da daha uzun bir süresi var. Bu çalışmalar da önemli. Nitekim kendi aşımız olmadan bu hastalıktan tam manasıyla kurtulamayacağız. Ülkemize dışarıdan gelen hiçbir aşıyı 14 gün içinde teste tabi tutmadan piyasaya sürmüyoruz. Aşıya ulaşınca hiç beklemeden aşı olunasını gerekli buluyorum. Gerçekten bu bir yıl içinde sağlıkçı arkadaşlarımız da çok çalıştı. Bu yıl sağlıkçılar yılı olarak ilan edildi evet fakat biz bu konuda çok bir hamle göremedik. Özellikle emeklilik alanında müjdeler göremedik. Bugün emekli arkadaşlarımız özel yerlerde çalışabiliyor. Özel sektörden emekli olan arkadaşlarımıza şu anda herhangi bir ödeme yapılmıyor. Bu vesile ile sağlıkçı arkadaşlarımıza da maddi olarak desteklerde bulunulmalı. Son olarak bu kapanma sürecini iyi değerlendirmemiz gerektiğini söylemek istiyorum. Biz bu virüsü tamamen bitirmek istiyoruz. Bu da hep birlikte olacak.”

EYYÜB KARAKUZU

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.