Sigara MS riskini   2,5 kat artırıyor

Sigara MS riskini 2,5 kat artırıyor

Prof. Dr. Şeref Demirkaya, sigara içenlerin içmeyenlere göre kronik sinir sistemi hastalığı Multipl Skleroz'a (MS) yakalanma riskinin 2,5 kat fazla olduğunu söyledi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeref Demirkaya, sigara içenlerin içmeyenlere göre kronik sinir sistemi hastalığı Multipl Skleroz'a (MS) yakalanma riskinin 2,5 kat fazla olduğunu söyledi.

Demirkaya, kol ve bacaklarda güçsüzlük, konuşma ve görmede bozulmalar ile seyreden MS hastalığı riskini azaltmak için yapılması gerekenler ve güncel tedavi yöntemlerine ilişkin bilgileri paylaştı.

Demirkaya, toplumda az bilinen bu hastalığın kişilerde ciddi kaygıya neden olduğuna işaret ederek, "MS'in aslında diğer kronik hastalıklardan bir farkı yok, MS, artık sakatlıkla özdeşleşen ve çaresiz bir hastalık değil. Günümüzde MS'e her aşamasında müdahale edebilecek ilaçlarımız var. Kesin tedavi henüz olmasa da hastalığın seyrini değiştirebilecek birçok ilaç mevcut." diye konuştu.

TEK KOLDA UYUŞUKLUK, TEK GÖZDE GÖRME KAYBI

Genellikle atak ve düzelmelerle seyreden MS'te ilk olarak bir gözde görme kaybı, tek kolda uyuşukluk, baş dönmesi, dengesizlik gibi belirtilerin oluşabildiğini kaydeden Demirkaya, "Hastalık, santral sinir sistemini, omuriliği ve göz sinirini tuttuğu için buralarda oluşan semptomlarla karşımıza çıkıyor. Uyguladığımız kortizon tedavileriyle bu şikayetlerde hızla düzelme oluyor." açıklamasında bulundu. Bu tip belirtileri yaşayan kişilere nöroloji uzmanına başvurmalarını öneren ancak başka hastalıklarda da görülen belirtilerin tek başına MS'e işaret etmediğini vurgulayan Demirkaya, kesin tanının MR, belden sıvı alınması gibi yöntemlerle konulduğunu söyledi. Demirkaya, sigaranın hem MS'in ortaya çıkması hem de hastalığın ilerlemesi açısından ciddi bir risk faktörü olduğunu belirterek, "Sigara içenlere bakıldığında, MS'e yakalanma oranı hayatında hiç sigara içmemiş kişilere göre 2,5 kat daha fazla. Ayrıca sigara içen MS hastalarında hastalığın ilerleyici forma geçişi daha hızlı oluyor, semptomlar daha ağır seyredebiliyor." dedi.

Demirkaya, bu nedenle MS'in hastalarının mutlaka sigarayı bırakmasını, sağlıklı kişilerin de sigaradan uzak durması gerektiğini aktardı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.