Seyit Karaca: 4D Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri  

Seyit Karaca: 4D Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri  

Siyasi partilerin Konya’daki il başkanları; siyasi görüşlerini, fikirlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi Siyasetin Nabzı sayfaları için kaleme aldı.

DEVA Partisi Konya İl Başkanı Seyit Karaca
4D Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri
 
Pandemi sürecinde covitli hastanın beslenmesinden, temizliğinden, bakımından, nakillerinden vb çok daha özel hizmetlerinden sorumlu oldukları halde, omuz omuza mücadele verdikleri memur sağlık personelinden ayrı tutuldular, verilen ve sonuna kadar hak ettiklerine inandıkları ancak hakları olan ek ödemeden faydalanamamışlardır.
Mevzuatta açık hükümler olmasına rağmen yüzdelik dilimleri, fazla mesaileri , dinlenme molalarından doğan hakları gibi mali haklara ilişkin pek çok sorunla karşı karşıyalar. İşçileri bu sorunlar karşısında dava açmaya zorlayan kurumlar, Devlete kamu yükü oluşturmaktadırlar. Konunun acilen çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Toplu iş sözleşmesinde ve Uyuşmazlık Kurulu Kararı’nda bulunmasına rağmen Sağlık Bakanlığı’nda işçilerle ilgili yol ücreti sorunu devam etmektedir.
Sürekli işçi statüsünde görev yapan 112 Ambulans Sürücülerimizin tıpkı memurlarda olduğu gibi 24/72 saat mesai sisteminin kalıcı hale getirilmesini talep ediyorlar. Bu durum, mental ve fiziksel olarak pandemide iyice yorgun düşen personelin halka daha sağlıklı hizmet verebilmesi adına elzemdir.
24 saat esaslı çalışma düzeni, İş Kanunu ile uyumlu değildir. Kanun’da ilgili düzenlemeler yapılıp sahada sıkıntıya neden olan çelişkilerin ortadan kaldırılmasını talep ediyoruz.
COVİD19’un herhangi bir ayrım yapılmadan tüm sağlık çalışanları için meslek hastalığı ve iş kazası olarak değerlendirilmesini istiyoruz.
Pandemi sürecinde Covid 19’a yakalanarak hayatını kaybeden bütün sağlık çalışanlarının da yine herhangi bir ayrıma tabi tutulmadan görev şehidi sayılmasını, kurumlarına ya da kurumlardaki herhangi bir birime adlarının verilerek, hatıralarının yaşatılmasını talep ediyoruz.
696’lı Sayılı KHK ile kadro hakkı verilen sosyal hizmet personeline tayin ve becayiş hakkı tanınmamış, zorunlu tayin alan eşlerle ilgili olarak aileler parçalanmış, bütünlük bozulmuştur. Bu durumun acil olarak düzeltilmesi gerekmektedir. Yine 696 Sayılı KHK’nın getirdiği zorunlu emeklilik doğrudan Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Devlet memurlarına, eski kamu işçilerine ve İş-kur üzerinden kadroya geçen personele dayatılmayan zorunlu emeklilik 4D li sağlık ve sosyal hizmet işçilerine dayatılmakta, genç yaşta emekliliğe zorlanmaktadırlar. Bu durumun da bir an önce düzeltilmesi gerekmektedir.
AÇSH Bakanlığı kurumlarında pandemi ile birlikte son 1 yıldır geçilen 7-10-14 günlük karantinalı sabit vardiya sistemi sağlık ve sosyal hizmet işçilerini tükenmenin eşiğine getirmiştir. Böylesine can siperane 24 saat esaslı çalışılırken bunun sadece 11 saatinin ücretlendirilmesi ve fazla mesailerin ödenmemesi büyük mağduriyetler oluşturmuştur. Bu durumun da alın terinin kutsallığı açısından değerlendirilip düzeltilmesi gerekmektedir.
Yine AÇSH Bakanlığı kurumlarında yaşanan sorumluluk tazminatı, Çocuk Evleri Sitesi kurumlarında yaşanan ve borçlar kanunu çelişkisinden kaynaklı sıkıntılar, yine çocuk kurumlarında yaşanan ve 24 saatin 7.5 saatini dinlenme saati sayarak yapılan ücret kesintileri de hakkaniyetli değildir, mevzuata uygun değildir, düzeltilmesini istiyoruz.
Sağlık ve sosyal hizmet işçileri için görev tanımı yapılmasını bekliyoruz.
 DUYURU: “696’lı Sayılı KHK ile kadro hakkı verilen sosyal hizmet personeline tayin ve becayiş hakkı tanınmamış, zorunlu tayin alan eşlerle ilgili olarak aileler parçalanmış, bütünlük bozulmuştur. “

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.