Seyahat acentaları büyük bir krizle boğuşuyor!

Seyahat acentaları büyük bir krizle boğuşuyor!

TÜRSAB Konya (BTK) Başkanı Özdal Karahan, “Konya turizmde başka markaları da keşfetmek zorunda. Şehir turizminin daha iyi yerlere gelmesi için tüm kurum ve kuruluşların güç birliği yapması gerekiyor” dedi

TÜRSAB Konya (BTK) Başkanı Özdal Karahan, Yönetim Kurulu Üyeleri Murat Sarıkaya, İbrahim Durmuş, Ekrem Çeçen ve Yılmaz Çınardalı Merhaba Gazetesi’ni ziyaret ederek, turizm sektöründe yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Ziyarette Merhaba Gazetesi İmtiyaz Sahibi Halid Şen de hazır bulundu.

SEYAHAT ACENTALARI BÜYÜK BİR KRİZE GİRDİ

Ziyarette konuşan TÜRSAB Konya (BTK) Başkanı Özdal Karahan, pandemi sürecinde dünyada en fazla etkilenen sektörün turizm sektörü olduğunu söyledi. Özellikle hava yolu şirketlerinin Mart ayından bu yana büyük bir krizin içerisinde olduğunu aktaran Karahan, “Tüm dünyada hava yolu şirketleri büyük bir kriz yaşıyor. Arkasından oteller var. Otellerden sonra ise seyahat acentaları büyük bir krizle mücadele ediyor. Bu etkileşimin içerisindeki en büyük kırılma şu an seyahat acentalarında yaşanıyor. Seyahat acentaları aracı hizmeti veriyor. Bu yüzden müşterilerle birebir muhatap oluyoruz. Tüketici hakem heyetlerine şikayet ediliyoruz. Acentalar hiçbir şekilde korunmuyor. Sivil Havacılık Kurumu, hava yolu şirketlerini koruyor fakat bizim için aynı durum söz konusu değil. Seyahat acentaları müşterilere ciddi ödemeler yaptı. Seyahat acentaları kendi öz kaynaklarıyla ve kredi çekerek ödemelerini yaptı. Bu da bizleri çok büyük bir sıkıntıya soktu” dedi.

4-3-1280x640.jpg

BACASIZ SANAYİNİN ÖNEMİNİ ORTAYA ÇIKTI

Ülkenin bulunduğu ortamda bacasız sanayinin öneminin bu yıl daha iyi anlaşıldığını dile getiren Karahan, şunları söyledi: “Bütün ülke bütün Türkiye bacasız sanayinin önemini bu yıl anladı? Neden bu yıl anladı? Cari açığın kapatılmasında turizm gelirlerinin ne kadar önemli olduğunu bu yıl anlamış olduk. Pandemi sürecinde zarar gören başka sektörler de var. Fakat kendisini en zor toparlayacak olan sektör seyahat acentalarıdır. Mart ayında ilk toplantıyı yaptığımızda bu şartlar böyle devam ederse 2021 yılının Nisan ayına kadar sürer dedik. Bir liste oluşturduk ve 2021 yılını öngören tek bölge temsilcisi olduk. İlerleyen süreç içerisinde Bakanlığı’nın Mayıs ayı demesi. Bizim bu tarihi Eylül ayına çekmemize neden oldu. Bu şartlarda aşı tam olarak bütün herkese vurulmadıktan sonra 2021’inin tamamını kaybederiz. Aşı bizim için en önemli kriter. Seyahat acentaları programlarını aylar öncesinden yapar ve paket programlarını yapar. 2021 yılını kaybetmemiz demek 13 bin seyahat acentalarında büyük bir yıkıma neden olur.”

4-2-1280x640.jpg

SEKTÖRDEN ELEMAN ÇIKARTMIYORUZ

Seyahat acentaları olarak sektörden eleman çıkartmadıklarını dile getiren Karahan, “Yaşadığımız büyük bir krize rağmen sektörden işçi çıkarmıyoruz. Mevcuttaki elemanları korumaya çalışıyoruz. Bu da ciddi bir maliyet. Sektörde yetişmiş elemanı bulmak çok zor. Bunun için zarar etsek de elimizde tutuyoruz. Ofise gelmediği halde maaş ödemeye devam ediyoruz. Yetişmiş elemanı takviye etmezsek sektörü bırakır. Yeni eleman bulmak ve yetiştirmek çok zor. Seyahat acentaları mevcuttaki elemanları korumaya devam ediyor” diye konuştu.

YILBAŞINA ANCAK UMRECİ KABUL EDİLİR

Umre programları hakkında da bilgi veren Karahan, şunları kaydetti: “Suudi Arabistan hükümeti ile Türkiye arasında ciddi bir siyasi kriz çıkmazsa yılbaşına kadar umrecilerin kabul edilebileciğini düşünüyorum. Suudi Arabistan şu an Türkiye’yi riskli bölge olarak ilan etti. İngiltere durdur yere Türkiye’den ve Polonya’dan gelenleri 14 günlük karantinaya aldı. İngiltere’nin böyle bir sıkıntısı soktu. Suudi Arabistan da bu kararın arkasına sığınarak, Türkiye’den hala umreci kabul etmiyor. Önümüzdeki yıl bütün önlemleri alarak kısıtlı sayıda umreci kabul edeceklerine inanıyorum. Önümüzdeki sene umre maliyetleri daha da artacaktır.”

4-1-1280x640.jpg

TURİZMDE YENİ MARKALAR OLUŞTURMALIYIZ

Mahalli turizmin kalkınması için tüm kurum ve kuruluşların da işbirliği içerisinde çalışması gerektiğini kaydeden Karahan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu şehrin Mevlana markasının arkasına sığınarak, onun Konya’ya gelenlerin sayısıyla övünmeyi bırakmalıyız. Başka markalarımız var. Onları dünyaya tanıtarak, yeni markalar ortaya çıkarmak zorundayız. Oluşturduğumuz markalarla dünya turizmine açılmalıyız. Dünya gastronomi turizmine doğru gidiyor. Şehre katkısı daha fazla, geliri daha fazla. Nitelikli turizm anlayışına doğru çıkmak zorundayız. Sağlık turizmine yatırım yapmalıyız. Yeni turizm alanları keşfetmeliyiz. Şehri yönetenlerin turizm mentalitesinin değişmesini sağlamalıyız. Bu şehrin esnafı sadece sokaktaki esnafı olarak düşünmeliyiz. Turizm geliri olarak insanların aklına başka şeyler de gelmeli. Şehir komple turizmden gelir elde etmeli. Bu konuda KOTEV’in de önemli katkısı olacaktır. İnsanları bir araya toplamak çok. Herkes farklı telden çalıyor. Herkes bir araya gelsin. Bu konuda KOTEV önemli bir rol üstlenecektir.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.