Sertifika merkezi üreticiye zaman kazandırdı

Sertifika merkezi üreticiye zaman kazandırdı

Konya Ticaret Borsası'nın 2023 vizyonu kapsamında hizmete açtığı ve Türkiye'de bir ilk olma özelliği taşıyan Tohum Tescil ve Sertifikasyon Merkezi, açıldığı ağustos ayından bu yana üreticinin getirdiğ

KTB'ye bağlı olarak çalışan Konya Laboratuar Şirketi'nin Müdürü Abdullah Ergun, tohum tescil ve sertifikasyon sürecini, Konya'ya bu hizmetin kazandırılmasının üreticilere sağladığı yararları ve şu ana kadar yapılan çalışmaları Merhaba Şehir'e anlattı. Kendilerinin daha önce gıda kontrol analizi, topkak ve gübre analizi yaptıklarını, şimdilerde ise Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek Ankara dışında tohum tescili ve sertifikasyonu veren ilk birim olduklarını dile getiren Abdullah Ergun, “Yaklaşık bir aydan bu yana tohum analizi yapıyoruz. 10 Ağustos tarihi itibariyle çalışmalarımıza başladık. İlk günümüzden bu yana 25 ayrı firmadan 500 numune aldık. Başta üyelerimiz olmak üzere Konya yöresinde buğday ve arpa sertifikasyonu veriyoruz. Diğer ürünler için de teknik olarak altyapımız var ama Konya yöresinde en çok rağbet gören ürünler buğday ve arpa olduğu için biz de bu alanda yoğunlaştık. Talep gelmesi halinde diğer ürünlerin de sertifikasyon hizmetini sağlayabiliriz. Sertifikasyon süreci yaklaşık 8-9 gün sürüyor. Burada ziraat mühendisi arkadaşlarımız büyük bir titizlikle bize getirilen numuneleri inceliyor. Deneyini yapıyor ve sonuçlarını bildiriyor. Sertifika almaya uygun olanların sertifikası veriliyor, uygun olmayanlar ise geri çevriliyor. Şu ana kadar yaklaşık 15 firmaya sertifika verdik” diye konuştu.
Merkezin Konya'ya ve üreticilere ne kazandırdığı konusunda da değerlendirme yapan Abdullah Ergun, “Önceden Konyalı üreticiler, tohumluk sertifikası alabilmek için numuneleri kargo yolu ile Ankara'ya gönderiyordu. Bu da üreticinin yaklaşık 4 gününü alıyordu. Bu süre üretici için ciddi bir zaman kaybıydı. Ayrıca, Ankara'daki merkeze Türkiye'nin dört bir yanından tohumluk geldiği için inceleme ve sertifikasyon süreci de uzuyordu. Şimdi biz üreticiye zamandan tasarruf sağladık. Numuneler elimize ulaşır ulaşmaz biz çalışmalara başlıyoruz. Yaptığımız deneylerle numunenin tohumluk sertifikası alabilecek durumda olup olmadığını öğreniyoruz. Numune ürün burada büyük bir titizlikle inceleniyor. İçindeki yabancı maddelerden arındırılıyor. Daha sonra oluşturduğumuz laboratuar ortamında çimlenmeye bırakılıyor. Tohum çimlendikten sonra bakıyoruz. Ne kadar kayıp verdiğini, ne kadar verim alındığını irdeliyoruz. Bütün bunlar rapor haline getiriliyor. Sonuca bakılarak o numune sertifika almaya uygunsa sertifikası veriliyor” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.