Sentetik gıda boyalarının kullanımı sınırlandırılmalı

Sentetik gıda boyalarının kullanımı sınırlandırılmalı

Sentetik gıda boyalarının kullanımının sınırlanması, sağlığa zararlarının araştırılması için Araştırma Önergesini meclis gündemine taşıyan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Esin Kara,

Sentetik gıda boyalarının kullanımının sınırlanması, sağlığa zararlarının araştırılması için Araştırma Önergesini meclis gündemine taşıyan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Konya Milletvekili Esin Kara, “Gıda maddelerinin albenisini artırmak, üretimi sırasında ortaya çıkan renk farklılıklarını gidermek amacıyla gıda boyaları kullanılmaktadır. Gıda boyaları kendi içerisinde doğal, sentetik ve yarı sentetik olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.

Doğal boya maddeleri bitkisel ve hayvansal organizma veya mikroorganizmalar tarafından sentezlenmektedir. Ayrıca bir kısmı da minerallerin yapısında bulunmaktadır. Sentetik olarak elde edilen gıda boyaları, doğadan elde edilmeyen fakat laboratuvar ortamında sentez yoluyla üretilen katkı maddeleridir. Bu maddelerin çoğunda ana materyal olarak kömür tercih edilmektedir. Renk verme şiddetleri, renk oluşturabilme aralıkları, kolay kullanılabilir olmaları ve maliyet açısından daha uygun olması nedeniyle doğal gıda boyalarına karşı daha fazla tercih edilmektedirler” dedi Kara, “Günümüz gıda endüstrisinde gıda boyaları yoğun olarak özellikle çocuklar ve gençler tarafında tüketimi tercih edilen paketli gıdaların üretiminde ve son dönemde tüketimi giderek artan şeker hamuru kullanılarak elde edilen pastane ürünlerinde kullanılmaktadır. Gıda boyalarının kullanım miktarı her nekadar gıda yönetmeliğinde açık biçimde belirlenmiş olsa da sentetik ya da doğal menşeli olması konusunda kesin bir uygulama önerilmemiştir. Doğal gıda boyaları özellikle çocukların ve gençlerin sağlığını korumak amacıyla üretimde daha çok tercih edilmelidir. Doğal gıda boyaları kırmızı biber, zerdeçal, safran, kırmızı pancar, meyve ve sebze suları gibi direkt olarak kullanılan bitkilerden elde edilebilmektedir. Ayrıca karbonhidratlardan ısıyla elde edilen renk maddeleri, vitamin kökenli olan renk maddeleri ve inorganik renk maddeleri gibi çeşitleri de piyasada yer almaktadır.” dedi.

HASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Sentetik gıda boyaları kullanılarak elde edilen gıdaların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri dikkatle ele alınmalıdır diyen Kara, şöyle konuştu; “Kimyasal prosesler neticesinde elde edilen sentetik gıda boyalarının zararları incelendiğinde karşılaşılan en önemli sorunlardan biri genetik faktörler üzerindeki etkileridir. Aşırı miktarda gıda boyası tüketen kişilerde DNA kalıtsal yapısı bozularak çift çekirdeklilik, kromozomların normal dışı olması gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bunun yanı yapılan bazı akademik çalışmalarla sentetik gıda boyasının aşırı tüketiminin küçük yaşlarda çocuklarda hiperaktivite, öğrenme bozukluğu, hafıza geriliği, astım, alerji ve dikkat eksikliğine neden olduğu tespit edilmektedir.  Bu nedenle özellikle çocukların bu tarz gıdalardan uzak tutulması ve piyasada doğal menşeli gıda boyalarının kullanılması konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.