Şenel: Engellilerin refah ve yaşam kalitesi artmalı

Şenel: Engellilerin refah ve yaşam kalitesi artmalı

Saadet Partisi Konya Engelliler Koordinasyon Birim Başkanı Kerim Şenel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birisinin engelli vatandaşlarına sağladığı refah ve yaşam kali

Saadet Partisi Konya Engelliler Koordinasyon Birim Başkanı Kerim Şenel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin en önemli göstergelerinden birisinin engelli vatandaşlarına sağladığı refah ve yaşam kalitesi olduğunu belirtti. “Onlara engelsiz bir hayat sunmak, gerek devlet gerekse millet olarak hepimizin en başlıca vazifesidir” diyen Şenel, şu görüşleri dile getirdi: “Ülkemizin Engelliler Karnesini sizlerle paylaşmak istiyorum. Bugün engellilerin çok ciddi istihdam sorunu var. Engelli vatandaşlarımız işe alım sırasına uygulanan rasyonel olmayan kriterler, yeterliliğine bakılmaksızın engellilerin düşük profilli işlere layık görülmeleri başlıca sorunlardan birisidir.  Engelli dostu projeler hayata geçirilmeli. Engelli vatandaşlarla ilgili ayrıntılı istatistikler tutulmalı ve gelişmeler takip edilmelidir. Evlenmek isteyen yetişkin engellilerin yuva kurmalarına yönelik engelli dostu aile-evlendirme politikaları geliştirilmelidir. Engelli bireylere yönelik eğitim hizmetleri güçlendirilmelidir. Engelli bireylerin çalıştırılması teşvik edilmeli İşgücü niteliği taşıyan engelli bireylere yönelik mesleki rehabilitasyon faaliyetleri güçlendirilmeli ve bununla ilgili olarak İŞKUR çatısı altında özel meslek eğitim kurumları oluşturulmalıdır. 50 ve üzeri işçi çalıştıran iş yerlerinde engelli bireylerin çalıştırılması teşvik edilmelidir. Kamudaki kota arttırılmalı ve tamamına atama yapılmalıdır. Engelli işgücüne, talep üzerine ‘ev ortamında çalışma’ gibi alternatif istihdam imkânları sağlanmalıdır. Engelli işgücüne uygun iş imkânları sunulmalıdır. Engelli dostu iş sağlığı ve güvenliği tesis edilmelidir. Engelli çocuğa sahip ailelere engel düzeyine göre aile yardımı sağlanmalıdır.”

PROTEZ DESTEĞİ TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ!

Saadet Partisi Konya Engelliler Koordinasyon Birim Başkanı Kerim Şenel, engellilerin sorunlarına değinerek, “Engellilerin büyük bir kısmı protez kullanmakta ve bu protezler için 2 yıl garanti verilmekte ancak engelliler protezi 5 yıl kullanmaktalar. Kullanım süresinin düşürülmesi gerekmekte. Aynı zamanda protez alımları, zaten birçok problemle mücadele etmeye çalışan engellilerimize bir problem daha oluşturmakta. Protez satışları Türk Lirası değil döviz üzerinden hesaplanmakta. 5 sene önce protez alan bir engelli bugün aynı protezi alamıyor. Çünkü döviz fiyatları 5 yıl içerisinde aşırı bir yükselişe geçti. Tabi protez alımında devlet de destek sağlıyor ancak engellilerin ödediği yüzde de ücret döviz sebebiyle çok daha yükseldi. Bu sorunun çözülmesi için destek yüzdeleri yeniden hesaplanmalıdır. Bu ve daha birçok problemimiz var. Bizler artık vaatlerden öteye gidilerek bunların icraata dökülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

HABER MERKEZİ




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.