Selçuklu’nun projesine MEVKA’dan destek

Selçuklu’nun projesine MEVKA’dan destek

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından Kaynak Verimliğinin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında desteklenen ve Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen “Akıllı Atık Toplama Sistemi Projesi” başarıyla tamamlandı.

Selçuklu Belediyesi tarafından yürütülen “Akıllı Atık Toplama Sistemi Projesi” MEVKA’dan mali destek programı kapsamına alındı. Proje ile ilgili düzenlenen kapanış toplantısına MEVKA Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Selçuklu Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet İnançlı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hülya Şevik, Makine Mühendisleri Odası Şube Müdürü Levent Şam, projenin uygulama sahasında yer alan mahallelerin muhtarları ve ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katılım sağladı.

765 BİN TL KAYNAK AKTARILDI

Toplantıda konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, Selçuklu Belediyesi tarafından sunulan Akıllı Atık Toplama Sistemi Projesi’nin önemine değinerek, “Ajansımız tarafından 765 bin TL kaynak aktarılan bu proje kapsamında 1400 adet akıllı atık ölçüm cihazı ve 1 adet Akıllı Atık Toplama Sistemi yazılımı alınmış olup, tecrübeye dayalı çalışma sistemi yerine, konteynerlerden alınacak dinamik verilerle rota optimizasyonu sağlayan Akıllı Atık Toplama Sistemi’ne geçilmiştir. Kaynak verimsizliği sorununu ortadan kaldıran bu sistem sayesinde hem birim atığın toplanması için daha az yakıt kullanılarak yakıt tasarrufu sağlanacak hem de doğaya salınan karbon emisyonu azaltılarak daha temiz çevre için verimli çalışma sistemi oluşturulacaktır” ifadelerini kullandı.

ÇEVRECİ ÇALIŞMALAR ARTACAK

Selçuklu Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet İnançlı da, “2018 yılında pilot uygulama olarak bilimsel verilerin analizi, detaylı raporlar ve fayda-maliyet analizleri ile çıktığımız bu yolda önemli mesafeler kat ettik. Akıllı Atık Toplama Sistemi sayesinde elde edilen verilere göre, aynı alanda kullanılan yer altı çöp konteyneri sayısında yüzde 28 iyileştirme sağlandığını, çöp araçlarının atık toplama mıntıka alanlarında yüzde 31 genişletilerek iyileştirme sağlandığını, 1 mıntıkada 2 yılda 7 bin 300 litre akaryakıt tasarrufu ve 20 bin kilogram daha az Karbon dioksit salınımı gerçekleştiğini, mesai içi toplam süre kullanımında yaklaşık yüzde 30 iyileştirme sağlandığını tespit ettik. Ayrıca sürdürdüğümüz çalışmalarla atık toplama süreci ve çöp konteyneri doluluk oranlarını tamamen kontrol altına aldık ve verimli atık yönetim planlaması yaparak, vatandaşlarımızın konteyner ve çöp toplama ile ilgili memnuniyeti artmış olduk. Rota optimizasyonu sayesinde çöpler daha verimli ve daha çevreci toplanırken, trafik yoğunluğunun azaltılmasına katkı sağlanarak karbon ayak izi azaltılmaktadır” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.