Selçuklu sanatını bilen usta bulamayınca

Selçuklu sanatını bilen usta bulamayınca

Konyalı bir iş adamı, Selçuklu'dan kalma ağaç ve taş işçiliğini kurumsallaştırmak için kündekari ve taş sanatı fabrikası kuracak


İnşaat şirketinin sahibi Mustafa Öztoklu yaptığı açıklamada, 15 yıl yurt dışında inşaat ve dekorasyon işleri yaptığını belirterek, Türkiye'de ise ilk işlerinin Konya'daki İstiklal Harbi Şehitliği olduğunu söyledi. 
Şehitliği yaparken bir gerçekle karşılaştıklarını ifade eden Öztoklu, ''Ağaç oymacılığı ve taş işçiliği konusunda aradığımız uzman kişileri bulamadık. Özbekistan'dan ustalar getirdik. Bu durum Selçuklu başkenti Konya için üzücüydü'' dedi. 
Öztoklu, bu yüzden Konya'ya kündekari ve taş işçiliği konusunda yatırım yapma kararı aldıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: 
''Kündekari denilen yöntem, parçaların yap-bozlar gibi birbirine geçerek, hiçbir çivi ya da yapıştırma malzemesi kullanılmadan birleştirilmesi yöntemidir. Kündekari, oldukça zor bir sanattır. Konya 3. Organize Sanayi Bölgesinde arsa satın aldık. 5 bin 500 metrekare kapalı alana kündekari ve taş sanatı fabrikası kuracağız. 5 milyon dolarlık yatırımla yapacağımız fabrika, Konya'da tarihi dokunun bugün de yaşatılması açısından önemli rol oynayacak. Fabrikada özel kündekari ve taş ustaları birlikte çalışacak.'' 
Fabrikanın kurulması ile Selçuklu'dan kalma ağaç ve taş işçiliğini kurumsallaştırmış olacaklarını vurgulayan Öztoklu, ''2 yıl içinde hizmete girecek fabrika ile Türkiye'de kündekari ve taş işçiliği denilince Konya akla gelecek. Bu sanatı kurumsallaştırarak kündekari ve taş sanatının devamını, gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak'' dedi. 
Öztoklu, Konya'daki İstiklal Harbi Şehitliği'nde yaptıkları kündekari kapının 5 bin parçadan oluştuğu düşünüldüğünde yaptıkları yatırımın ne kadar önemli olduğunun anlaşılacağını belirterek, ''Bu kapıda tek bir çivi ya da menteşe kullanılmadı. Kündekari çok önemli ve güzel bir sanat. Bu sanatın sürmesi, yeni binalarda, okullarda, otellerde kullanımının sağlanması gerekiyor'' diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.