Selçuk Üniversitesi yükselişte
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini, özellikle son aylardaki verilerin Selçuk Üniversitesi’nin her alanda geliştiğinin göstergesi olduğunu söyl
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda hedeflerine emin adımlarla ilerlediklerini, özellikle son aylardaki verilerin Selçuk Üniversitesi’nin her alanda geliştiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
Rektör Gökbel, “Hedeflerimizi birer birer gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak hiçbir zaman yaptıklarımızı yeterli görmüyoruz. Selçuk Üniversitesi her alanda bugünkünden çok daha ileri düzeylere gidebilecek sinerji ve potansiyele sahiptir” dedi. Eğitim - öğretim hayatına 1975 yılında başladıklarını, bugün bünyelerinde 21 fakülte, 22 meslek yüksekokulu, 6 yüksekokul, 31 uygulama ve araştırma merkezi ve 75 bine yakın öğrenci bulunduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Gerek akademik ve idari personel, gerekse öğrenci sayısı itibariyle 80 bine yaklaşan nüfusumuz ile Türkiye İstatistik Kurumu rakamlarına göre 21 il merkezinden daha büyük bir üniversiteyiz. Üniversitemiz bünyesinde aralarında Fransa, Almanya, İsrail, Afganistan, Tayland, İsveç ve Norveç gibi ülkelerin de bulunduğu toplam 68 ülkeden 689 lisans ve ön lisans, 53 ülkeden 288 yüksek lisans ve doktora öğrencisi eğitim görmektedir” dedi.
“EN BAŞARILI TEKNOKENTLERDEN BİRİNE SAHİBİZ”
Selçuk Üniversitesi bünyesindeki Konya Teknokent’in, şirket sayısı itibariyle Türkiye’deki en hızlı gelişen teknokentlerinden biri olduğunu, firmalarda danışman ve yönetici olarak görevlendirilen öğretim üyesi sayısı açısından ODTÜ Teknokent’ten sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı, Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu tarafından hazırlanan üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre ilk 50 üniversitenin sıralandığı ‘Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi’nde geçen yıl 16’ncı sırada yer alan Selçuk Üniversitesi, bu yıl 5 basamak birden yükselerek 11’inci sırada yer aldı. İlk 10 sıraya sadece İstanbul, Ankara ve İzmir’de yer alan bazı üniversitelerin yerleştiği sıralamaya Selçuk Üniversitesi, Anadolu’dan giren ilk üniversite oldu. Sıralamada devlet üniversiteleri kategorisinde Selçuk Üniversitesi 6’ncı sırada yer aldı. Selçuk Üniversitesi, endekste Gazi Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Başkent Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi gibi birçok seçkin üniversiteyi geride bıraktı” şeklinde konuştu.
SANAYİ-ÜNİVERSİTE İŞBİRLİĞİNDE YAPILAMAYANLAR YAPILDI
Göreve geldiklerinden bu yana sanayi-üniversite işbirliğine çok önem verdiklerini belirten Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Ege Üniversitesi ve Helvacızade A.Ş. işbirliğinde 2 bin metrekarelik alanda Doğal Ürünleri Araştırma ve Uygulama Merkezi’ni kurmak için çalışmalara başladık. Merkez, Helvacızade A.Ş.'nin Selçuk Üniversitesi'ne 10 yıl süreyle bedelsiz olarak kullanım hakkı verdiği sanayi alanında kuruluyor. İmzalanan üçlü protokolle Ege Üniversitesi de teknik ve bilimsel katkı sağlayacak. Bu projeyle Türkiye'de henüz ilaç olarak değerlendirilmeyen ancak Avrupa Birliği ve diğer gelişmiş ülkelerde ilaç olarak ruhsatlandırılıp reçetelendirilebilen bitkisel kökenli ürünleri doğal ilaç, besin takviyesi, kozmetik ve dermokozmetik ürün haline getirmeyi amaçlıyoruz. Ayrıca Selçuk Üniversitesi ile Konya Ticaret Odası Vakfı arasında imzalanan protokol kapsamında 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan ve Teknoloji Fakültemize 15 yıllığına devredilen “Teknoloji Danışmanlık ve Eğitim Merkezi” Selçuk Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Ek Hizmet Birimi olarak eğitim ve uygulama faaliyetlerine başladı. Torna ve CNC tezgahlarının başına geçen öğrenciler, burada hem uygulama yapıyor, hem de sanayinin ihtiyacı olan teknolojiyi üreterek bütçelerine katkı sağlıyor” diye konuştu.
ULUSLAR ARASI BAŞARILAR
ABD, İtalya, Malezya, Yemen, Endonezya ve Azerbaycan başta olmak üzere birçok ülkede bulunan üniversitelerle işbirliği ve öğrenci değişim anlaşmaları imzaladıklarının altını çizen Rektör Gökbel, şunları söyledi: “ABD’deki Montana State Üniversitesi ile ‘Makine Mühendisliği’ ve ‘Biyokimya’ branşlarında Çift Diploma Programı başlatılmıştır. AB Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin kuruluşuyla Erasmus ve Leonardo Da Vinci programları çerçevesinde ikili anlaşmalar imzalanmıştır. 2010 yılında yurt içindeki üniversiteler ile öğrenci hareketliliğini sağlayan Farabi Değişim Programı başlatılmıştır. Üniversitemize YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya tarafından Farabi Değişim Programı kapsamında ‘Öğrenci Hareketliliği En Fazla Olan Üniversite Ödülü’ verilmiştir. YÖK’ün belirlediği Farabi Değişim Programında dereceye giren üniversiteler sıralamasında giden görenci sayısı bakımından Türkiye’deki 105 üniversite arasında birinci, gelen öğrenci bakımından ise ikinci sırada yer aldık. Veteriner Fakültemiz, 2000 yılında başvurduğu Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği’ne (EAEVE) tam üye olarak kabul edildi. Birlik Komitesi, önceki hafta Viyana’da gerçekleştirdiği toplantıda, 2000 yılından bu yana süren başvuru sürecini karara bağlayarak Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin Avrupa Birliği standartlarında tam akredite bir fakülte olduğunu ilan etti. İnternet üzerinden lisans, ön lisans, yüksek lisans ve sertifika programlarıyla eğitim fırsatı sunan Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezini açtık. Tüm bunlar uluslararası üniversite olma idealimizin birer parçasıydı. Hedeflerimizi birer birer gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Ancak hiçbir zaman yaptıklarımızı yeterli görmüyoruz. Selçuk Üniversitesi bugünkünden çok daha ileri düzeylere gidebilecek sinerji ve potansiyele sahiptir.”
ANADOLU’NUN LİDERİ
Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren URAP Laboratuvarı’nın “2013 yılı Dünyanın Akademik Performansı En yüksek 2000 Üniversitesi Sıralaması” ve “Türkiye Özel Sıralaması"nı geçtiğimiz günlerde açıkladığını belirten Rektör Prof. Dr. Gökbel, “Sıralamaya bu yıl Türkiye’de bulunan 175 üniversiteden 125’i dahil edildi. Türkiye sıralamasında geçtiğimiz yıl 18’inci basamakta yer alan Selçuk Üniversitesi, bu yıl 14’üncü sıraya yükseldi. Selçuk Üniversitesi, toplamda 620 puanla Koç Üniversitesi’nin hemen altında, Atatürk Üniversitesi’nin ise bir basamak üzerinde yer aldı. ‘Devlet Üniversiteleri’ Kategorisi’nde ise 11’inci sırada yer aldık. Selçuk Üniversitesi, 3 büyük şehir dışında Anadolu üniversiteleri arasında sıralamada yer alan ilk üniversite oldu” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.