Sektör hareketlendi oteller doluyor

Sektör hareketlendi oteller doluyor

Aşılanmanın artması, vaka sayılarının düşmesi ve güven ortamının oluşmasıyla beraber turizm sektöründe hareketlilik başladı. Gurbetçilerin ülkeye akın etmesi de sektörü hareketlendirdi.

Korona virüs ile mücadelede 16 ay geride kaldı. Bu süreç içerisinde birçok sektör, gelişmelerden ekonomik olarak olumsuz etkilendi. Turizm sektörü de korona döneminde ciddi yara aldı. Otellerin iş kapasitesi ilk süreçte yüzde 100'e kadar düştü. İnsanlar, bir süre tatile gitmedi. Tatile gidenler ise tedbiri elden bırakmadı. Gelinen noktada kısıtlamalarla beraber, vaka sayıları da düştü. Ayrıca aşılanmanın artması da piyasanın rahatlamasına olanak sağladı. Turizm sektöründe ve otellerde hareketlilik başladı.

4-3-1280x720.jpg

HELAL TURİZM OTEL SAYISINDA CİDDİ ARTIŞ VAR

Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO) Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Kamil Gaysı, Covid-19 salgınının, ekonomiyi oluşturan tüm sektörler üzerinde yakın tarihte görülmemiş büyüklükte, dramatik bir etki oluşturduğunu yineledi. Turizm sektörünün de bu durumdan en fazla etkilenen sektörler arasında yer aldığını aktaran Gaysı, “Oluşan sağlık temelli kriz koşulları, turizm talebinin salgına ve tatile yönelik değerlendirmelerine ilişkin bilgileri, çok daha önemli hale getirdi. Covid-19 sürecinde helal turizme ilgi arttı. Bu dönemde yeni yeni oteller tespit etmeye başlamıştık. Pandemi nedeniyle yabancı turistin daha az gelmesinden helal turizme ilgi arttı. Pandemiyle birlikte helal turizm otel sayında ciddi bir artış var. Geçen yıl bizim tespit ettiğimiz 30'a yakın otel bu konsepte dönüştü. Helal turizm dünyada çok ciddi bir pazara ulaştı. ” dedi.

4-4-1280x708.jpg

AŞI YAYGINLAŞTI, OTELLER HAREKETLENDİ

Bugün itibariyle turizm sektöründe gözle görülür bir canlanma olduğunu aktaran Gaysı, daha sonra şunları kaydetti: “Sektör, bugünlerde ciddi manada canlanmaya başladı. Vatandaş nezdinde güven ortamı oluşturuldu. Vatandaş, virüs düşmanının tanındığına, salgının kontrol altına alındığına ikna olduktan sonra tatile gitmeyi düşünüyordu. Tatil için ise en çok Temmuz ayı tercih ediliyor. Temmuz ayını sırasıyla; Ağustos, Eylül ayları izliyor. Tatil için en çok Antalya, Muğla ve İzmir tercih ediliyor. Ancak Antalya talebinde azalış, Muğla talebinde artış sinyali var. Yine vatandaşın büyük bir kısmı, otellerin gerekli tüm önlemleri aldığını düşünüyor. Covid-19 salgınından sonra otellerin hijyen kriterlerini sağladığına dair almış oldukları sertifikalar ise insanların bu güvenini boşa çıkarmıyor. Helal turizm sertifikasına sahip, muhafazakâr otellerde zaten hiç bir sorun yaşanmadı. Bay ve bayan havuzlar ayrıydı. Salgından öncede tüm önlemler alınmıştı. Otellerin alanları zaten geniş, sosyal mesafe kurallarına dikkat ediliyor. Helal turizm otellerinde mahrem hizmetlerinden dolayı havuz sayıları çok fazla. Pandemi sürecinde bu bir avantaja dönüştü. Havuz sayısı çok olunca kimse toplu bir yerde girmiyor. Aşının yaygınlaştırılması da insanların tatile gitmesinde çok etkili oldu.”

4-5-1067x800.jpg

TÜRKİYE TESİS VE ALTYAPISIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Son olarak Türkiye'nin tesis altyapısı ve kapasitesiyle helal turizm pazarı için en uygun ülkelerden biri olduğunu söyleyen Uluslararası Helal Turizm Derneği (IHATO) Yönetim Kurulu Üyesi Eyüp Kamil Gaysı, konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı: “Bu anlamda konumu çok sağlam. Helal turizm kavramı yeni kullanılan bir kavram. İslam İşbirliği Teşkilatının bunu, 'Müslüman dostu turizm' olarak nitelendiriyor. Bir konaklama işletmesine 'Müslüman dostu otel' demek için temel şartları ortaya koyduk ve dört seviye belirledik. Türkiye, bu anlamda tesis altyapısı ve kapasitesiyle öne çıkıyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.