Şeker üretimi riske girebilir!

Şeker üretimi riske girebilir!

Şeker pancarı üretiminin düştüğünü söyleyen (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, girdi maliyetlerinin yükselişine tepki gösterdi.

Girdi maliyetlerinin afaki yükselişi, pancar üreticilerini de perişan etti. Çiftçiler, ağır girdi maliyeti altında ezildiğini, eskisi gibi para kazanamadığını söyledi. Yanlış tarım politikaları karşısında çaresiz kalan ve ağır masraf altında ezilen üretici, üretimden kaçıyor. Konya'da şeker pancarı üretiminde her geçen yıl azalmalar yaşanıyor. Çiftçiler, pancar alım fiyatlarının en az iki katı artırılmasını talep ediyor.

GİRDİ FİYATLARI YÜZDE 100 ARTTI

Üretim maliyetinin geçen yıla oranla yüzde 100'den fazla arttığını söyleyen Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, geçen yıl bin 700 lira olan üre gübresinin bugün 4 bin 500 TL'den satıldığına dikkat çekti. Dap gübresinin 2 bin 800 TL’den 6 bin 600 TL’ye yükseldiğini söyleyen Bestil, “Girdi maliyetleri bu kadar artarken şeker pancarı için verilecek taban fiyatı üretici ile konuşularak belirlenmeli. Geçen yıl açıklanan fiyat, üreticiye hiçbir fayda sağlamadı. Bu yıl 1 ton A kotası Şeker Pancarı baz alım kesin fiyatının en az 600 TL olması gerekir. Fiyatı fabrikalar belirliyor ancak çiftçinin tarlada çektiği eziyeti kimse bilmiyor. Çiftçinin emeği gözardı edilmemeli. Pancar fiyatları, güncel girdi fiyatlarına göre düzenlenmeli” dedi. Sene başında 5.80 TL olan Dolar kurunun bugün 8.57 TL'ye çıktığını da hatırlatan Bestil, “Ocak ayında 58 bin lira karşılığında 10 bin dolar alıp bir kenara koyan vatandaş, hiç üretmeden bugün 25 bin lira kazanç elde etti. Ancak aynı parayı pancar üretimine harcayan çiftçinin kazancı ne yazık ki parasını dolara yatıran vatandaşın kazancı kadar olmadı. Üstelik çiftçi zarara girdi” şeklinde konuştu.

adsiz.jpg

“MÜDAHALE EDİLMEZSE ŞEKER ÜRETİMİ BİTEBİLİR”

Gübre, ilaç, tohum, tarımsal sulamadan kaynaklanan enerji, işçilik ve diğer girdilerin geçen yıla göre yarı yarıya arttığına vurgu yapan Bestil, son olarak şunları söyledi: “Endüstriyel bir bitki olan şeker pancarı stratejik bir üründür. Şeker pancarı şeker  üretiminin yanında yan ürün olan küspe, melas  hayvan yemi olarak da değer buluyor. Ayrıca alkol elde edilmekte ve ispirto sanayi hammaddesi olarak kullanılıyor. Ancak geldiğimiz tespitlerimizle pancar ekiminde yüzde 30’lara varan bir azalma meydana geldi. Şeker pancarı eken vatandaşlarımız mısır, arpa, buğday gibi diğer ürünlere yönelmeye başlandı eğer müdahale edilmezse şeker üretimi bitebilir. Şeker pancarı üretimi, üreticiler ile fabrikalar arasında sözleşme düzenlenmesi suretiyle kotalı olarak yapılmakta. Artık üretimin azalmasından dolayı sadece A kotası şeker pancarı alıyorlar. Şeker pancar üretici çiftçilere daha çok önem verilmeli.”

SAİT ÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum