Şeker hastalarına şifa kaynağı: 'Termiye'

Şeker hastalarına şifa kaynağı: 'Termiye'

Kışa özgü meyve ve sebzeler, esnafın tezgahında yerlerini aldı. Bunlardan bir tanesi de belirli bölgelerde yetişen termiye. Termiyeyi önemli kılan en baskın özelliği de şeker hastalarına şifa kaynağı olması

Havalar soğuyunca hastalıklar artar. Her hastalığın da karşılık bulduğu bir meyve – sebze vardır. Hatta çoğu zaman ilaçtan daha yararlıdır. Termiye ise üşütme, soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi gelmesinden öte şeker hastalarına umut ışığı taşıyor. Muhazir Pazarı esnaflarından İbrahim İpek yaklaşık 5 yıldır termiye satıcılığı yaptığını ifade ederek, termiyenin faydaları hakkında şu açıklamalarda bulundu: “Yazın yetişir, kışın talep görür. Baş ağrısına, gözünde görme bozukluğu olanlara ve şeker hastalarına birebir iyi gelir. Bunların yanında çeşitli rahatsızlıklar sonucu zayıflamış, bitkin düşmüş hastaların kilo almasını sağlar. İştah açma özelliğine sahiptir. Anne sütünü besler ve vitamin depolar.”

İbrahim İpek, bilhassa kışın, termiyenin vatandaş tarafında yoğunlukla talep edildiğini söyleyerek her bölgede yetişmediğini anlattı. İbrahim İpek, “Konya’nın Beyşehir, Seydişehir, Doğanhisar gibi yerlerinde yetişiyor. Antalya’nın bazı yerlerinde de yetişebiliyor. Antalya da termiyeye ‘tirmiz’ diyorlar. Konya ve Antalya’dan başka termiyenin bilindiği yer yok. Farklı illerden gelen müşterilerimiz termiyeyi görüp merak ediyorlar ve merak ettikleri için alıyorlar.  Normalde yazın yetişebilen bir yiyecektir. 12 ay tüketilebilir ama sıcakta çabuk bayatladığı için genellikle kış aylarında satılır” diye konuştu.

'DOĞALGAZ GELDİ ÇIRA SATIŞLARI DÜŞTÜ'

Hemen hemen her termiyecinin tezgahında çıra için ayrılmış bir bölüm de bulunuyor. Termiye ve çıra birbirini tamamlayan iki ayrı unsur olarak görülüyor. Termiye satışı yapan İbrahim İpek de aynı zamanda çıra satıyor. Havaların yağışlı ve soğuk geçmesiyle vatandaşın evinde ısınma telaşına düştüğünü, kimilerinin çareyi doğalgazda aradığını, kimilerinin de soba ile ısındığını belirten İbrahim İpek, çıra satışlarında ciddi bir düşüş yaşandığını belirtti. İpek “Artık neredeyse doğalgazsız ev kalmadı. Evinin koruması olan da olmayan da hanesine doğalgazı soktu. Hâl böyle olunca eskiden kurduğu sobayı tutuşturmak için çıraya ihtiyaç duyan insanlar, doğalgazla birlikte sobayı tarihe karıştırdı. Biz yine de tezgahımızda satıyoruz. Ama sabah ne kadar çıra koyduysak akşam aynı miktarda eve götürüyoruz” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA GÜZEY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.