Sebze meyve fiyatları yükseldi

Sebze meyve fiyatları yükseldi

Konyalıların haftalık meyve sebze alışverişi için tercih ettiği Kadınlar Pazarı’nda yaz meyveleri yerini sonbahar-kış mevsiminin vazgeçilmez meyveleri arasında yer alan narenciye grubuna bıraktı.

Pazar piyasası, kışlık sebze ve meyveye döndü. Havaların soğumaya başlaması ile birlikte Kadınlar Pazarı başta olmak üzere semt pazarlarında ve marketlerde kışlık sebze ve meyveler tezgâhlardaki yerini yavaş yavaş almaya başladı. Kış aylarının vazgeçilmezi olan brokoli, ıspanak, kereviz gibi sebzelerin ve nar, mandalina, greyfurt gibi meyvelerin ön plana çıktığı pazarlarda Konyalılar, bu ürünlere talep göstermeye başladı. Ürünlerde geçen yılın aynı dönemine göre bu yıl fiyat farklılıkları olduğu gözlemlendi. Fiyat yüksekliğine gerekçe olarak ise pandemi süreciyle birlikte ekonominin iyice darboğaza girmesi, doların yükselmesi gösterildi.

MEYVEDE VATANDAŞIN ÖNCELİKLİ TERCİHİ MANDALİNA

Korona virüse ve gribal enfeksiyonlara karşı korunmak amacıyla vatandaşın çarşıda ve pazarda en fazla mandalinaya talep gösterdiği görüldü. Elma, portakal, mandalina, greyfurt ve nar gibi C vitamini ağırlıklı meyveler vatandaş tarafından büyük bir rağbet görüyor. Sebze olarak da pırasa, ıspanak, karnabahar, brokoli vatandaşın önceliği oluyor. Geçen yıl bu ürünlerde bir önceki yıla göre yüksek bir fiyat artışı olmamasına karşın; kışlık sebze ve meyve fiyatlarında bu yıl geçen yıla oranla gözle görülür bir değişim yaşanıyor. Geçen yıl bu vakitlerde kalitesine göre 2 ile 3 lira arasında satılan mandaline bu yıl tezgâhlarda en düşük 3 buçuk TL'den satışa sunuluyor. Geçen yıl 2 buçuk liradan satışa çıkarılan narın bu yıl kilogram fiyatı 4 ile 5 TL'den başlıyor. Elma, kalitesine göre halden 2 ile 5 lira arasından pazar ve marketlere gönderiliyor. Marketlerde 8 liraya dahi elma satılıyor. Çarşıda ve pazarda en fazla vatandaşın bütçesini zorlayan meyve ise şeftali oluyor. Şeftalinin kilogram fiyatı 10 lirayı aştı.

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERE YOĞUN TALEP

Geçen yıl maydanozun bağı 1 TL'den satışa sunulurken, bu yıl bir buçuk TL'den satılıyor.

Ispanağın kilogram fiyatı geçen yıl en yüksek 3 TL olurken, bu yıl ıspanağın sebze ve meyve halinden çıkış fiyatı 5 TL'ye kadar yükseldi. Karnabahar fiyatında geçen yıla oranla büyük bir fiyat değişimi yaşanmadı. Pırasa, roka, marul, turp, tere, kereviz yine en çok tercih edilen ürünler arasında yer aldı. Yeşil soğanın ise kalitesine göre halden çıkış fiyatı 2 buçuk ile 5 TL arası belirlendi. Çarşıda ve pazarda vatandaşın yeşil yapraklı sebzelere de yoğun talep gösterdiği görüldü. Bazı ürünlerin fiyatında geçen yıla nazaran değişiklikler olsa da, vatandaş, “Korona virüs belasıyla karşı karşıyayız. Sebze ve meyvelerin fiyatı pahalı olsa da tüketmek zorundayız. Az da olsa ürünlerin vitamininden faydalanmalıyız. Bu kış, beslenmemize çok daha fazla dikkat etmeliyiz. Mevsim değişimi yaşanıyor. Hasta olmamak adına beslenmemize özen göstermek istiyoruz” dedi.

PATATES VE SOĞAN ÇUVALLA ALINIYOR

Bir dönem fiyat artışıyla vatandaşın bütçesini aşırı şekilde zorlayan kışlık patates ve soğan da vatandaşın tercih sıralamasında başları çekiyor. Çoğu vatandaş, fiyatının geçen yıllara oranla daha düşük olmasından dolayı patates ve soğanı çuvalla almayı tercih ediyor. Bugün itibariyle Konya Sebze ve Meyve Halinden kuru soğanın çıkış fiyatı 1 ile 1.70 arasında değişirken, patates de 80 kuruş ile bir buçuk lira arasında değişiyor.

EYYÜB KARAKUZU-MELEK YILDIZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum