Şeb-i Arus için iki seçenek masada

Şeb-i Arus için iki seçenek masada

Korona virüs vaka ve ağır hasta sayısı tablosunun her geçen gün karamsarlaşması, başlamasına 16 gün kala Şeb-i Arus törenlerindeki belirsizliği de artırdı.

Konya için bir marka değeri olan Hz. Mevlâna’nın 747. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus), bu yıl pandeminin gölgesinde icra edilecek. 10 gün boyunca şehirdeki hareketliliği artıran, dolu dolu etkinliklerin yapıldığı Şeb-i Arus törenleri, 83 yılın ardından mecburi olarak ilk kez bu kadar sakin gerçekleştirilecek. Yetkililer tarafından törenlerin Mevlâna Kültür Merkezi (MKM)'de 7, 12, 15 ve 17 Aralık 2020 tarihlerinde icra edilecek Semâ programları ile gerçekleştirileceği dile getirildi. Hazret-i Mevlâna’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’ne katılmak isteyen kişi ve acentalar için “www.sebiarus.gov.tr web sitesinden 6 Kasım 2020 tarihine kadar ön talepte bulunabilecek” denilmişti.

ESNAF HAZIRLIK YAPMADI

2018 yılındaki kur artışıyla birlikte büyük bir çıkmazın içine giren, pandemi süreciyle birlikte sorunları iyice derinleşen Konya esnafı, bir darbeyi de Şeb-i Arus törenlerinin bundan önceki senelerdeki gibi hareketli geçmeyeceğinden yedi. Çoğu esnaf, belirsizlik hakim olduğu için bu yıla özel hazırlık yapmadı. Yurt dışından turistlerin gelmeyecek olması, şehir dışından katılımın kısıtlı olacağı gerçeği, esnafı ekstra bir hazırlığa sevk etmedi. Törenlerin online mi yoksa birkaç gün kısıtlı sayıdaki katılımla mı yapılacağı konusundaki belirsizlik, esnafın da belini büktü. Esnaf, 2020 yılını komple gözden çıkardığını dile getirdi. Ayrıca törenlerden aylar önce konaklama için yurt içinden ve yurt dışından rezervasyon alan oteller de bu yıl rezervasyon işlemi almadı. Oteller de bu süreçten ciddi şekilde olumsuz etkilendi.

YETKİLİLER MUHAKKAK YAPILMALI DEMİŞTİ

Törenlerin icra ediliş şekli ile ilgili de çok çeşitli fikirler ortaya atıldı. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Şeb-i Arus törenlerinin muhakkak yapılması gerektiğini ifade ederek, “Tedbirlere uyularak, törenlerin yapılması gerekir. İnsanlar, 17 Aralık akşamı televizyonu açtığı zaman, törenleri görmek ister. Etkinliğinin seyircili olup olmayacağı noktasında A, B ve C planları yapıldı. Pandemi sürecinin seyri doğrultusunda kararlar gözden geçirilecek. 7 Aralık'ta ve 17 Aralık'ta mutlaka iki program olacak. Katılımcısız da olsa mutlaka yapılacak. Ancak bir miktar katılımcı olması noktasında biz bir çalışma yaparak sayıları tespit ettik” demişti. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar da törenlerin bu yıl pandemi nedeniyle 4 gün sema programları ile icra edileceğini kaydetmişti.

MASADA İKİ SEÇENEK VAR

Merhaba Gazetesi'nin edindiği bilgilere göre Şeb-i Arus törenleri planlamasının, günlük korona virüs hasta sayısı tablosu sonrasında sürekli değiştiği öğrenildi. Net karar için Kültür ve Turizm Bakanlığının kararının beklendiği de gelen bilgiler arasında yer aldı. Törenlerin gerçekleştirilmesi konusunda iki seçeneğin masada olduğu, bir iki programın sınırlı sayıda katılımla gerçekleştirilmesi kararının alınabileceği, bazı programların da online olarak icra edileceği öğrenildi.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum