Savunma sanayine Barış Kartalı desteği

Savunma sanayine Barış Kartalı desteği

Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 4 adet Barış Kartalı HİK uçağının lojistik destek hizmeti, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ve Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. arasında imzalanan sözleşme ile yerli sanayii ile sağlanac

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Türk Hava Yolları (THY) Teknik A.Ş. arasında Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Sistemi Lojistik Destek Hizmeti Sözleşmesi imzalandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde bulunan 4 adet Barış Kartalı HİK uçağı görev ve yer sistemleri için lojistik destek hizmetini kapsayan projede alt yüklenici olarak TUSAŞ, HAVELSAN ve Boeing görev alacak. “HİK Sistemi gelişmiş radar ve sensörlerle Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için çarpan etkisi oluşturuyor"
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Havadan Erken İhbar ve Kontrol (HİK) Sistemi, gelişmiş radar ve sensörlerle yüksek irtifada görev yaparak ve düşman hedefleri uzak mesafelerden tespit ederek terörle mücadele ve sınır ötesi harekâtlarda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için çarpan etkisi oluşturuyor. HİK uçaklarımızın lojistik destek hizmetleri yerli sanayimizin kabiliyetleriyle kesintisiz sağlanmaya devam edecek. HİK Sistemi Lojistik Destek Projesi'yle THY Teknik’in malzeme tedarik/tamir/bakım konusunda edindiği uluslararası tecrübenin ülkemiz savunmasının hizmetine sunulması sağlandı. THY Teknik’in sivil havacılıkta sahip olduğu birikim, proje yönetiminde maliyet etkinlik açısından önemli kazanım oldu. Ayrıca alt yüklenici olarak görev yapacak TUSAŞ ve HAVELSAN’ın HİK Sistemi geliştirme sürecinde elde ettikleri tecrübelerden de istifade edilecek. Uçak üreticisi Boeing de malzeme tedarik, dokümantasyon ve teknik hususlarda destek verecek” şeklinde konuştu.
YAZILIM VE DONANIMDA HAVELSAN
HAVELSAN Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, “HİK Sistemi geliştirme sürecinde görev sistemleri yazılım ve donanımları konusunda bilgi ve tecrübenin oluşturulduğu yer olan HAVELSAN, HİK görev sistemlerinin ve yer sistemlerinin donanım ve yazılımlarının bakım, idame ve iyileştirme faaliyetlerinde görev alacak” şeklinde konuştu.TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, HİK Sistemi'ne yönelik Barış Kartalı Projesi’nin içerisinde en başından itibaren kritik misyonlar yerine getiren TUSAŞ’ın rolü hakkında, “Savunma Sanayii Başkanlığı inisiyatifinde oluşturulan idame işletme kurgusunda bulunmaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.
“BARIŞ KARTALI UÇAKLARINI DESTEKLEMEKTEN GURUR DUYUYORUZ”
Boeing Havadan Erken İhbar ve Kontrol Uçakları Program Direktörü Binoy Varughese, imzalanan lojistik destek sözleşmesiyle birlikte Türkiye ile Boeing arasındaki işbirliğinin büyümesinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, Boeing olarak Türk Hava Kuvvetleri’nin Barış Kartalı HİK uçaklarını desteklemekten gurur duyduklarını ve bu kapsamda THY Teknik ile birlikte çalışmak için sabırsızlandıklarını belirtti. Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcisi Ayşem Sargın da, “Türkiye ile ortak üretimimiz olan Barış Kartalı uçaklarımızın lojistik desteğinde de Türkiye ile birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Türkiye ile stratejik ortaklığımızın çerçevesini oluşturan Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı kapsamında THY Teknik ile ticari uçakların servis ve bakımındaki başarılı işbirliğimizi askeri uçakları da kapsayacak şekilde güçlendiriyoruz” dedi. Proje kapsamında Konya 3. Ana Jet Üssü’nde konuşlu HİK Sistemi'nin idamesi için sahada verilen desteğin yanında uçakların depo seviyesi bakımları Türk Hava Yolları’nın bir iştiraki olan THY Teknik A.Ş.’nin Esenboğa Havalimanı tesislerinde gerçekleştirilecek. Alt yüklenici olarak görev yapacak TUSAŞ ve HAVELSAN’ın HİK Sistemi geliştirme sürecinde elde ettikleri tecrübelerden de istifade edilecek. Malzeme tedarik, dokümantasyon ve teknik hususlarda ise uçakların üreticisi Boeing’den destek alınacak. Projeyle HİK Sistemi için ihtiyaç duyulan tüm lojistik destek kesintisiz sağlanmaya devam edilecek.
Türkiye’den başka Avustralya, Kore ve İngiltere’nin kullanıcısı olduğu ülkelerde HİK uçaklarının lojistik destek faaliyetleri uçak üreticisi olan Boeing firması sorumluluğunda sağlanıyor.

AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.