SARS virüsü Türkiye'ye çok yaklaştı!

SARS virüsü Türkiye'ye çok yaklaştı!

Çin'deki SARS virüsü nedeniyle 14 bin kişi karantinaya alınırken virüs Türkiye'ye yaklaştı. Irak'ta da görülen SARS virüsü nedir?

Tüm dünya koronavirüs salgını ile uğraşırken Çin'de yeni bir virüs daha ortaya çıktı. Ciddi Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) olarak adlandırılan yeni virüs Çin'de 14 bin kişinin karantinaya alınmasına neden olmuştu. SARS virüsü Türkiye'ye kadar yaklaştı. Virüs komşumuz Irak'ta ortaya çıktı. Peki SARS virüsü nedir, belirtileri nelerdir? SARS virüsü nasıl bulaşır?

SARS VİRÜSÜ NEDİR?

İlk olarak 2002 yılında Çin'de ortaya çıkan SARS virüsü günümüzde tüm dünyanın mücadele ettiği koronavirüs nedeniyle gündeme gelmişti. Hastalık etkeni SARS-CoV olarak isimlendirilirken antijenik ve genomik yapısı farklı yeni bir koronavirüs salgını olarak adlandırılıyor. Koronavirüsler, tek sarmallı RNA virusleri olurken hayvanlarda ve insanlarda üst solunum yolu infeksiyonları ve enterokolitlere yol açıyor. SARS etkeni olan koronavirüs, ölümüne olduğu doktor Carlo Urbani anısına Urbani suşu olarak da adlandırılıyor. Genellikle SARS virüsü 25-70 yaşları arasındaki bireylerde görülürken 15 yaşından küçük çok az sayıda vaka görüldü.

SARS VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?

Çin'de tekrar gözüken ve Türkiye'ye komşu olan Irak'ta da görülen SARS virüsü nasıl bulaşır? sorusunun cevabı merak edilir oldu. İşte SARS virüsünün bulaşma yolları şöyle:

  • Damlacık (Droplet) İnfeksiyonu
  • Hava yolu
  • Vücut sıvıları

Bulaşmada yakın temas (Hasta bakımı, hasta ile birlikte yaşama, şüpheli olgunun solunum sekresyonları ve/veya vücut sıvıları ile direkt temas) önemlidir. Bu nedenle hastane personeli ve hasta yakınları birinci derecede risk altındadır.

SARS VİRÜSÜ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİ?

SARS virüsünün inkübasyon dönemi genellikle 2 ila 7 gündür. Ancak bazen 10 güne kadar da uzayabiliyor. SARS hastalığına yakalananlarının ateşi 38 dereceden fazla olurken üşüme titreme gibi prodromal belirtilerle başlamaktadır. SARS hastalığı bazen başağrısı, düşkünlük, kas ağrısı görülmektedir. Hastalığın başlangıcında bazı olgularda hafif solunum belirtilerine de rastlanmıştır. Döküntü, nörolojik veya gastrointestinal bulgulara rastlanmamaktadır.

Üç ile yedi gün sonra alt solunum fazı başlar. Balgamsız, kuru öksürük veya dispne şeklinde başlayıp hipoksemiye kadar uzanabilir. Olguların %10-20’sinde solunum yetmezliği çok ciddi boyutlara ulaşır. Entübasyon ve mekanik ventilasyon gerekir. SARS’ın mortalitesi yaklaşık %3 olarak belirtilmektedir.

SARS HASTALIĞININ TEDAVİSİ NEDİR?

SARS hastalığının tedabivisi koronavirüs tedavisinde olduğunu gibi solunumsal sorunlara yönelik destek tedavisi, gerekirse oksijen ve ARDS geliştiğinde invasiv mekanik ventilasyondur.

SARS VİRÜSÜNDEN KAÇ KİŞİ ÖDLÜ?

Dünyada 2002-2003’de ortaya çıkan SARS salgınında Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, çoğunluğu Çin’de olmak üzere 774 kişi hayatını kaybetti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.