Sanal alım-satım soyup soğana çeviriyor!

Sanal alım-satım soyup soğana çeviriyor!

Ekonomist Erdal Özel, “Devletin, coin alım-satım platformlarını denetim altına alması gerekir. Bu alanı bir kazanç fırsatı olarak gören vatandaşlar, soyup soğana çevriliyor” dedi. 

Kripto para dünyası bir dolandırıcılık hikayesi ile sarsılıyor. Son günlerde para transferlerinde sorun yaşanan kripto para platformu (borsası) Thodex'in internet sitesi kapatıldı. Yatırımcıların hesaplarına ulaşımı kesildi. Mağdurların sayısının yaklaşık 391 bin olduğu tahmin edildi. Mağdurlar, yaşanan olayın ardından soluğu Savcılıklarda aldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer, hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan soruşturma başlattı.

NEDEN GÜVENMEDİĞİMİZ BİR SEKTÖRDE DÜNYA DÖRDÜNCÜSÜYÜZ? 

Ekonomist Erdal Özel, içinde bulunduğumuz dönemin moda yatırım aracı artık kripto paralar olduğunu söyledi. “Çoğu konuda olduğu gibi bu konuda da ülke olarak kazanç fırsatı gördüğümüz bu piyasayı boş geçmiyoruz” diyen Özel, “Herkes elindeki akıllı telefona indirdiği uygulama ile kripto para alıp sattığını söylüyor. Kimi çok iyi kazandım derken kimi, parasını kaybetmiş ve bu piyasaya girmeye niyetlenen herkese ’aman uzak durun diyor.’ Bilen, bilmeyen, duyan, duymayan, gören, görmeyen, parası olan, olmayan. Herkesin bu dönemde tek hayali, yatırdığı 100 TL, 200 TL‘nin bir sabah uyandığında ev, araba alabileceği bir meblağa ulaşması. Dünya Ekonomi Formu’ nun yaptığı araştırma sonucuna göre Avrupa’da birinci Dünya’da dördüncü sıraya yükselerek zirveye doğru emin adımlar ile koşuyoruz. Bir milyonun üzerinde kullanıcı ile bu piyasanın hâkimi konumundayız. Oransal olarak yüzde 16. Önümüzdeki ülkelere bir bakalım. Birinci Nijerya, ikinci Vietnam ve üçüncü Filipinler. Bir trilyon dolardan fazla hacmi olan bir piyasada tabi ki bizi zirveye taşıyan rakamsal büyüklük değil kullanıcı adedi. Kripto para nedir? Bu piyasa nerede ve nasıl çalışıyor? Gelecekte bizi neler bekliyor? Güvenilir mi? Dünya ülkeleri üzerinde bir araştırma daha yapılsa, bu piyasaya güvenmeyen ülkeler arasında da zirveye oturabiliriz. Neden hem güvenmediğimiz, hem bilgi sahibi olmadığımız bir piyasada dünya dördüncüsüyüz? Önümüzdeki 3 ülkeye bakınca, araştırılması gereken konu sanırım sadece yatırım severlik değil” şeklinde konuştu. 

DEVLET ARACI FİRMALARA ŞARTLAR KOYMALI

Türkiye’nin bilgisi olmadan fikri olan toplum olmaktan vazgeçemediğine değinen Özel, “Yazdığım köşe yazılarında, katıldığım televizyon yayınlarında defalarca dile getirdiğim bir konu ne yazık ki gerçekleşti” dedi. Devletin, coin alım-satım platformlarını denetim altına alması gerektiğinin altını çizen Özel, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu gerçekleşen olayda suçlu coin değil. Dolandıran şirket coin alım-satımına aracılık eden bir ticari firma. O platformda işlem yapan insanların tek hatası bu firmayı tercih etmiş olmaları. 

Platformların, kuyumcu, döviz bürosu gibi çalışması gerekiyor. Bu olaydan sonra merak edip aynı işi yapan ünlü bir firmanin  sicil kayıtlarına ulaştım. (Resmi gazete bilgileri gizli değil herkes ulaşabilir.)

100 bin TL sermayeli, eski unvanı taşımacılık olan bir firma.  Milyarlarca dolar dönen bir piyasada gösterilen sermaye. Yine söylüyorum, devlet bu işlemlere  aracılık edecek firmalar için şartlar koymalı, denetlemeli, gerekirse bankaları kullanmalı. Devlet vatandaşını korumalı, vergisini de almalı. Uçtuğu iddia edilen 2 milyar USDT (dogruysa) ülkemizden gitti.”

“HEM PARAMIZI HEM DE İTİBARIMIZI KAYBEDİYORUZ”

Parası giden insanlar için oh çeken bir kesimin olmasının da acı bir durum olduğunu aktaran Ekonomist Erdal Özel, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Borsada işlem yapan insanlar bir sabah uyandığında paralarına el konulmuş olsa ‘oh’ mu çekeceksiniz? Thodex olayından sonra insanlar işlemlerini yabancı şirketler aracılığı ile yapacaklar. Yani,  yine kaybeden biz olacağız. Hem paramızı, hem itibarımızı kaybediyoruz.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum