Saklamak istemeyen kiralıyor

Saklamak istemeyen kiralıyor

Evlenecek olan gelin adayları için gelinlik daha farklı bir anlam ifade ediyor

Gelin ve damatın Allah'ın emri olan evliliği yerine getirmek ve bir ömür boyu mutlu olmak için çıktıkları yolda onlar için en önemli manası olan elbise.Konya'da 40 yıldır gelinlik satışı yapan Nadir Tosun hanımda gelinlikiğin önemini ve kişiler için gelinliğin anlamını bildiklerini söyledi. Tosun, gelinliğin gelin ve damat için ne anlam ifade ettiğini bildiklerini ve bu çalışmalarını bu uğurda ağırlaştırdıklarını söyledi. Konya'da gelinliklerde kiralamanın daha çok olduğunu söyleyen Tosun, “Geçen yıllara oranla bu yıl Konya'da gelinlik kiralayanlar daha fazla oldu. Gelinliği kullanacak olan kişiler açısından aslında satın alma daha avatajlı. Ama insanlar gelinliğin muhafaza  edilmesi zor olduğu için kiralayıp daha sonra teslim etmeyi daha çok uygun görüyorlar. Çünkü insanlar açısından gelinliğin manevi bir değeri olduğu için bir yerlere atıp oralarda bekletmektense, alıp daha sonra geri vermeyi tercih ediyorlar. Çünkü insanlar aldıkları gelinlikleri diğer eşyalar gibi katlayıp bir yere sakladığı zaman içleri acıyor” dedi. Gelinliklerde kiralama ile satın alma fiyatlarının arasında fazla fark bulunmadığını söyleyen Nadir Tosun, “Kiralama fiyatları 200 TL'den başlayıp, önü açık bir şekilde devam ediyor. İkinci el olan gelinlikler 200-800 TL arasında kiralanıyor. Hiç giyilmemiş kişiye özel gelinlikler ise 600-800 TL arasından başlayıp önü açık bir şekilde devam ediyor. Satılan gelinlikler de gelinliğin modeline göre, işlemesine göre, el işçiliğine göre de fiyatları değişiyor. Satın alma ile kiralama arasında 250-300 TL gibi bir fark var” diye konuştu.

AÇIK GELİNLİK TESETTÜR HALİNE GETİRİLİYOR

 Konya'da satılan gelinlik modelleri hakkında da bilgi vern Tosun, “Gelinlik olarak açık olan gelinlikler tesettür gelinliklere göre daha çok tercih ediliyor. Açık olan gelinlikler müşteri tarafından tesettürlü hale getirilmek isteniyor. Bu işlem de bolero ile cepken dikerek yada üst tarafın, bir kumaş veya dantel o ile kapatılarak müşterilerin istediği şekle getirilebiliyor” ifadelerini kullandı. Gelinlik kiralamadan   önce neler yapılması gerektiğini de anlatan Tosun, “Gelin hanım ve ailesi giyilecek olan gelinliğin Modelini beğenirler. Düğün tarihine göre kişinin isteği doğrultusunda gelinlikte yapılması gereken işlemler varsa onlar yapılır. Düğün tarihine kadar bu gelinlik gelinin giyeceği hazır haline getirilir. Düğünden Birkaç gün önce gelin adayı provaya alınır. Prova tamamlandı ise gelinliğini hemen teslim ederiz. Düğünden 2-3 gün sonra da gelinliği geri teslim ederler” dedi. 

SÜNNETLİKLERDE ALCISINI BEKLİYOR

Sünnet çocuklarının sünnet törenlerinde giydikleri ve kendilerini özel hissetikleri sünet elbiseleri de her kese ye göre alıcısını buluyor. Bedesten Çarşısı içerisinde bulunan Sünnet elbisesi satıcısı  Hüsiyen Özdemir, bu yıl Ramazan'dan dolayı işlerinin biraz az olduğunu söyledi. Özdemir, “5'inci ay itibari ile sünnet sezonu başlıyor. 5'inci aydan sonra sünnet elbiselerinde ve çocuk abiyelerinde satışlarımız başlıyor. Bu sene Ramazan ayının ve Ramazan bayramının yaz mevsimine denk gelmesi sünnet sezonunda biraz durgunluk yaşattı. Ama bayramdan sonraki ilk hafta itibari ile satışlarımız yine en yoğun şekilde devam etmeye başladı” dedi. Sünnet elbiseleri hakkında bilgi veren Özdemir, “ Kullanılan malzemeye göre sünnetlik elbiselerin fiyatları değişiyor. Elbiselerdeki  aksesuarlar asasından, Maşallah yazısına kadar kalite kalite değişiyor. Fiyatlarda 50 TL'den başlayıp 500-550 TL'ye kadar devam ediyor. Gündeme göre de fiyatlar değişebiliyor. Bu giysilerde el ile yapılan işlemeler ve makine ile yapılan işlemeler oluyor. El ile yapılanlarda emek fazla olduğu için onların fiyatları biraz daha fazla oluyor” diye konuştu.

DİZİLER SÜNNETLİKLERE MODEL OLUYOR

Dizilerin kullanılan giysilerin sünnetlik elbiselere de örnek olduğunu söyleyen Özdemir, “Son dönemde çıkan dizilerdeki kıyafetler  ve isimler birçok ürüne ismini verdiği gibi sünnet elbiselerine de yansıyor. Muhteşem Yüzyıl dizisindeki Kanuni Sultan Süleyman'ın giydiği elbisenin modeline göre sünnet elbisesi yapılıyor ve bu elbileselerin satışında belli dönemlerde artış yaşansa da insanlarımız yine klasik elbiselerden vazgeçmiyor “ ifadelerini kullandı.

MUSTAFA ÖZÇELİK

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.