Sağlıkta şiddet yeniden tırmanışta

Sağlıkta şiddet yeniden tırmanışta

Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, "Kasım 2021 ayı boyunca 17 şiddet vakası yaşandı. 26 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda, 25 sağlık çalışanı mağdur oldu” dedi

Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, "Kasım ayı da sağlık çalışanları açısından; pandemi tehdidi, ağır çalışma şartları, özlük haklarındaki kronik sorunlar, yoğun nöbetler, hakkaniyetsiz ücret politikaları ve şiddet sarmalında geçen bir ay oldu. Önceki birkaç ayda düşüş eğilimi gösteren şiddet olayları, Kasım2021 ayında yeniden tırmanışa geçti. Kasım 2021 ayı boyunca 17 şiddet vakası yaşandı. 26 saldırgan tarafından gerçekleştirilen olaylarda, 25 sağlık çalışanı mağdur oldu” dedi.

Sağlık çalışanlarının can güvenliğini sağlama ve onların çalışma ortamlarını güvenli hale getirme Sağlık Bakanlığı’nın en temel sorumlulukları arasında bulunmaktadır. diyen Sağlık Sen Konya Şube Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, "Bakanlık hızlıca koruyucu ve önleyici tedbirler almak mecburiyetindedir. Aksi takdirde, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet “vaka-i adiye” yani hayatın normal akışına uygun, şaşırılmaması gereken sıradan hadise olmaya doğru ilerlemektedir. Bu gidişe bir an önce “dur demek icap etmektedir, çünkü aksi bir yaklaşım hem sağlık çalışanlarının hem de sağlık sisteminin çökmesi anlamına gelecektir. Sağlıkta şiddet sorununun toplumsal boyutunun olduğu da elbette göz ardı edilmemelidir. Ancak bu durum Sağlık Bakanlığı’nın sorunun asgari düzeye çekilmesi noktasındaki yükümlülüğünü ortadan kaldırmamaktadır. Bakanlık, etkin koruyucu ve önleyici tedbirler almasının yanı sıra, sahadan yani çalışanların can güvenliğinden sorumlu merci olarak, sorunun çözümü hususundaki toplumsal seferberliğe de öncülük etmekle yükümlüdür. Can vermek için can veren sağlık çalışanlarının, şiddet kurbanı olmamak için acil ve kapsamlı icraat bekledikleri çok açık. Bu değerlendirmeler ışığında Kasım ayında yaşanan şiddet olaylarını gerçekleştirenlere baktığımızda yine baş faillerin değişmediğini görüyoruz. Ay boyunca 17 şiddet olayının 10’unu hastalar gerçekleştirirken, 5’ine hasta yakınları, 2’sine ise kendi bilmez kişiler sebebiyet verdi. Şiddet olaylarının bizzat hasta ve hasta yakınları tarafından gelmesi, sağlık çalışanlarını derinden yaralarken, aynı zamanda nitelikli sağlık hizmetinin verilmesini de aksatmaktadır.

KASIM AYINDA ŞİDDET OLAYLARI ARTTI

Kasım 2021 ayında 17 şiddet vakasının 15’i hem sözlü hem fiili, 2’si sözlü olarak vuku buldu. Şiddet olaylarının en çok yaşandığı yer yine hastaneler oldu. 14 şiddet olayı hastanelerde cereyan ederken, 2 olay aile sağlığı merkezlerinde, 1 olay ise sahada yaşandı. Ay boyunca 6 doktor, 6 sağlık çalışanı, 6 güvenlik görevlisi, 3 hemşire,  3 ATT ve 1 idareci şiddete maruz kaldı. Branş ve görev ayrımı yapmayan şiddet, cinsiyet ayrımı da yapmadı. 3’ü kadın, 22’si erkek olmak üzere 25 sağlık çalışanı şiddet mağduru oldu. Kasım ayı boyunca yaşanan şiddet vakalarına sebebiyet veren 26 saldırganın 13’ü hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Gözaltına alınan 6 saldırgan serbest bırakılırken, 4 saldırgan hakkında ise soruşturma başlatıldı. 1 saldırgan yöneticileri tarafından görevden uzaklaştırıldı. Saldırganlardan sadece 2’si tutuklandı.

Adli mercilerin sağlık çalışanlarına yönelik şiddet kararları her ay olduğu gibi bu ay da tepkilere neden oldu. Adli mercilerin bu ve benzer uygulamaları, sağlık çalışanlarının adalete olan güvenini sarsmaktadır. Elbette bu tür adli uygulamalar, saldırganları daha da cesaretlendirmektedir.2022 yılı Sağlıkta şiddetin azaldığı bir yıl olmasını temenni ediyoruz” dedi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.