Sağlık çalışanları tükeniyor!

Sağlık çalışanları tükeniyor!

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Çember daraldı çevremizde ölümler yakınlaşmaya başladı. Bu süreçte Mart ayından bu yana fedakarca görev yapan sağlık çalışanları ciddi anlamda yıprandı” dedi                

Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, son günlerde artan covid-19 vakaları ve sağlık çalışanlarının durumu ile ilgili açıklama yaptı. Dr. Eyüp Çetin, yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Mart ayının ortalalarında ülkemizde ilk ölüm vakasıyla kendini hissettiren pandemi tamamen gündemimize oturmuş durumdadır. COVID-19 Pandemisinin tam olarak sonlanmaması hatta hızlanması nedeni ile virüse özgün etkili bir tedavi veya aşı bulunana kadar hepimiz için risk devam etmektedir. Artık uzun bir süre COVID-19 Pandemisi ile yaşamayı öğrenmemiz, ona göre davranış ve yaşam biçimi geliştirmemiz gerekiyor. Çemberin her bir fert için daraldığını, her geçen gün daha fazla tanıdık insanımızın virüsle enfekte olduğunu görüyoruz. 

Mücadelenin ilk döneminde Kamu veya özel fark etmeksizin Sağlık çalışanları olarak bir tereddüt yaşadık. Bilinmeyeni çok bir virüsle karşı karşıya olmanın verdiği bir reaksiyon diye değerlendirdiğimiz bu durum çok kısa bir sürede inanılmaz bir mücadeleye dönüştü. Hizmetlisinden doktoruna kadar tüm sağlık personeli üstün hizmet aşkı ile mücadelenin içine girdi. Bu mücadele vatandaşlarımızın sorumlu davranması ile sonuç verdi, vaka sayılarında ciddi bir azalma görüldü. Bu dönemde sağlık çalışanları olarak çabalarımızdan dolayı alkışlandık, takdir edildik. Vatandaşlarımız salgının bitme noktasına geldiğini düşünerek, tedbirleri gevşettiği zaman virüs Haziran sonunda olanca gücü ile kendini gösterdi. Şu anda hep birlikte bu mücadeleye devam ediyoruz. Bu arada hastanelerde anında yer bulamayanlar, etrafındaki hastaların çokluğunu gören vatandaşlarımız, hatta yakın ölümlerin arttığını gören bir kısım insanımız sistemi sorgulamaya ve sorumlu aramaya başladılar.

MASKE VE SOSYAL MESAFE ÇOK ÖNEMLİ

Gelinen bu noktada öncelikle her fert kendini sorumlu ilan etmelidir. Maske, sosyal mesafe ve hijyen konusunda ne kadar dikkatli davranıp davranmadığımızı kontrol etmeliyiz. Başlangıçta alkışladığınız sağlıkçılar aynı sağlıkçılardır. Halen yardımınıza ve desteğinize ihtiyacımız var. Birçok ilimizde olduğu gibi Konya olarak tüm tedbirleri almaya çalışsak da zaman zaman bunun yetersiz olduğunu görmekteyiz.  Sayın Sağlık Bakanımızın her gün yaptığı açıklamalarında ilk beş il içinde Konya’yı göstermesi bunun göstergesidir. Vaka sayımız ve vefat sayısı artmıştır. Bu tablonun olumlu yönde değişmesi hep birlikte sorumlu davranmaktan geçmektedir.

HERKES SORUMLU DAVRANMALIDIR

Çevremizde sorumlu ararken bu tablo içerisinde herkesin kendisinin ne kadar sorumlu olduğunu düşünmesi gerektiği açıktır. Kol dirseğine takılan maske havalı görünebilir, çenenin altındaki maske o şekilde takanı rahatlatabilir, çantadaki maske sahibine güven verebilir, fakat kimseye bir faydası yoktur. Vatandaşlarımız arasında korona virüs salgınını hafife alanların bulunması biz hekimlerin motivasyonunu olumsuz yönde etkilenmektedir. Çember daraldı çevremizde ölümler yakınlaşmaya başladı. Geçtiğimiz bayramda da maalesef kuralların hafife alındığını gördük, sonuçlarını hiç istemesek de on, on beş gün sonra hep birlikte göreceğiz. Evde kalmaya gayret etmeli, kalabalık mekanlarda bulunmamalı, maskeyi hiç çıkarmadan ve mesafeye dikkat ederek yaşamayı öğrenmeliyiz. Sağlık sistemi ne kadar güçlü olsa da, sağlık çalışanları ne kadar fedakar çalışsa da pandemi sürecini hafife almak ve tedbirlere uymamak sistemde sorunlara yol açacaktır. Lütfen tüm sağlık çalışanlarının emeklerinin, çabalarının boşa gitmemesi için duyarlı davranalım ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için azami gayret gösterelim. 

COVİD hastasını normal hastanın takibi ile bir tutmak maliyet açısından hastane yönetimlerini zorlamaktadır. Kişisel koruyucu ekipmanlar ile maliyet artışından dolayı gider kalemlerinin artması, hekim ve diğer sağlık çalışanlarına olumsuz yansımaların doğmasına neden olmaktadır. Bu kritik süreçte hekim ve diğer sağlık çalışanlarının motivasyonlarını olumsuz etkileyecek uygulamalardan uzak durulmalı, beklentileri gözardı edilmemelidir.Hastanelerin ve sürecin iyi yönetilmediğini söyleyen arkadaşlarımıza hastanelerimizin personel, ekipman ve yatak olarak bir kapasite ve sınırı olduğunu hatırlatmak isterim. Bu sınırların üzerinde bir başvuru sistemde mecburen bir tıkanmaya yol açıyor. Doktorlar başta olmak üzere tüm sağlık camiası olarak toplumdaki olayı hafife alma karşısında yorgunluk, bıkkınlık ve tükenmişlik yaşasak da elimizden gelenin fazlasını yaptığımıza inanmanızı canı gönülden isterim.”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.