Rusya’dan Karabağ açıklaması: Türkiye gözlem merkezinde olacak

Rusya’dan Karabağ açıklaması: Türkiye gözlem merkezinde olacak

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye ile Karabağ konusunda Azerbaycan topraklarında yer alacak gözlem merkezi üstünden işbirliği yapacaklarını söyledi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında 27 Eylül'de Dağlık Karabağ'da başlayan çatışmalar, Ermenistan’ın savaşı kaybettiğini ilan etmesinin ardından sona erdi. Rusya'nın arabulucuğunda ortak bir bildiriye imza atılırken, Dağlık Karabağ ve Laçin koridorunda bir barış gücü oluşturulmasına karar verildi.

Türkiye’nin de barış gücünde yer alıp almayacağı konusu tartışılırken, dün Kremlin Sözcüsü Peskov Dağlık Karabağ'a Türk barış gücünün konuşlandırılması konusunda bir anlaşma bulunmadığını söylemişti.

‘BARIŞ GÜCÜ ELE ALINMADI’

Bugün konuyla ilgili daha detaylı bir açıklama yapan Peskov, Türkiye ile Karabağ konusunda Azerbaycan topraklarında yer alacak gözlem merkezi üstünden işbirliği yapacaklarını söyledi.

Peskov, “Rus – Türk ortak barış güçleri konusu hiçbir zaman ele alınmadı. Türkiye ile ortak işbirliği bölgemiz Azerbaycan topraklarında yer alacak, burada bir izleme merkezi oluşturulması söz konusu” dedi.

AZERBAYCAN SÖZCÜSÜ DOĞRULADI

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Leyla Abdullayeva da Peskov’un açıklamasını doğruladı. Abdullayeva, Ermenistan ile imzalanan anlaşmanın 5´inci maddesine değinerek, “Anlaşmaların uygulanmasına dair kontrolün sağlanması amacıyla kontrol merkezi oluşturulacak. Anlaşmada herhangi bir ülkenin adı geçmiyor. Bu kafalarda soru işaretine neden olabilir ancak, bölgede hayata geçirilecek kontrol ve gözlem merkezinde Rusya ile birlikte Türkiye de yer alacak. Türkiye’nin de ateşkes gözlem noktalarında olacağı kesin” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.