Refik Serttaş: “Karatay’da Çiftçimiz Kan Ağlıyor” 

Refik Serttaş: “Karatay’da Çiftçimiz Kan Ağlıyor” 

Siyasi partilerin Karatay ilçe başkanları; fikirlerini, siyasi görüşlerini, şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini Merhaba Gazetesi “Siyasetin Nabzı” sayfaları için kaleme aldı.

CHP Karatay İlçe Başkanı Refik Serttaş'ın yazısı şu şekilde:

“Karatay’da Çiftçimiz Kan Ağlıyor” 

Tahıl ambarı Konya ovasında üreticilerimizin sıkıntıları gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi Karatay İlçe Başkanlığı olarak taşra merkezlerimizdeki çiftçilerin sorunları hakkında Sivil Toplum Kuruluşları ve emekçi çiftçilerimiz ile sürekli istişare içerisindeyiz. Yaptığımız istişareler neticesinde 19 yıllık Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin tarım ve hayvancılığı bitirerek bizleri bir samana muhtaç edecek hale getirdiklerinin kanaatine varmış durumdayız. Son yıllarda tarım ve hayvancılık alanında ortaya koydukları politikalar gün geçtikçe kentteki hayvan sayısını düşürüyor, yine buna bağlı olarak da çiftçi sayısında ne yazık ki dramatik bir düşüş yaşanıyor. Özellikle pandemi nedeni ile düşmesi gereken BAĞ-KUR primlerinin, enerji fiyatlarındaki enflasyonun, gübre fiyatlarının, yem fiyatlarının artışı çiftçiye verilen değeri bir kez daha ortaya koyuyor.

“Gübre Fiyatları Çiftçimizi Üzüyor”

Tarım sektöründeki yüksek girdi maliyetlerindeki sorunlar 2021 yılında da çiftçinin en büyük çıkmazı olarak karşımızda durmaktadır. Geçtiğimiz yıl içerisinde çiftçilerimizin satın aldığı gübre fiyatı 2000 – 2200 TL civarında seyrederken bu yıl içerisinde 3300 – 3600 seviyelerine yükseldiğini görüyoruz. Çiftçimizin daha çok destek beklediği şu zor dönemlerde, ürettiği mahsulün girdileri karşılamaması yüzünden tarım alanlarına ve traktörlerine Tarım Kooperatifleri tarafından haciz konmuştur. Bu hususta Tarım Kooperatiflerinin üreticimize yaptığı tefeci muamelesini gözden kaçırmamak mümkün değildir. Ak Parti hükümetinin de bu emek sömürüsüne el atması yerine seyirci kalması da cabasıdır.

“Yem ve Süt Fiyatları Arasındaki Dengesizlik”

Yem fiyatlarının süt fiyatlarından fazla olması nedeniyle hayvancılık ile uğraşan üreticiler fiyatların dengelenmesini talep ediyorlar. AKP hükümetinin başarısız ekonomik politikasının cefasını çeken süt üreticileri, girdilerinin yüksek olması nedeniyle hayvanlarını kestirmek zorunda kaldılar. Geçtiğimiz sene yem fiyatları 70-80 TL civarındayken bu sene içerisinde gelen bir zamla 120-130 TL bandına yükselmiştir. Süt fiyatlarını süt kooperatiflerinin belirlemesi yerine iki özel firmanın belirlemesi de üreticiyi kötü bir şekilde etkiliyor. Tarım çiftçilerimizin geçen yıl içerisinde tarım BAĞ-KUR aylık pirimi 780 TL iken şu anda 1055 liraya çıkması hükümetin çiftçiye verdiği değerin bir başka göstergesidir. Ne yazık ki prim borçlarını ödeyemeyen çiftçiler hastanelere mahkûm kalmıştır.

Bunların yanı sıra çiftçilerimizin tarımda kullandığı enerji fiyatları da el yakmaya devam ediyor. Hükümetin belirlemiş olduğu enflasyon %14 iken çiftçiye yansıyanın %70’lerde olduğunu görüyoruz.

“Problemler Bitmek Bilmiyor”

Çiftçilere ait tarımsal sulama kuyularında son yıllarda meydana gelen hırsızlık olayları maalesef giderek artmaktadır. Polisimiz ve jandarmamız her ne kadar çalışıp hırsızları yakalıyorsa da caydırıcı ceza olmaması nedeni ile aynı şahıslar sürekli hırsızlık yapmaktadır, acilen yasa çıkararak gerekli cezaların verilmesi gerekmektedir. Çiftçilere ödenen desteklemeler belli bir takvime bağlanıp, o süre içeresinde ödenmesi gerekir. Aksi halde bu desteklemeler anacına ulaşmamaktadır. Yine bu hükümet tarafından çıkarılmış olan yasa ile milli gelirin yüzde biri oranında yapılması gereken destekleme maalesef yarısı ödenmektedir, hükümet burada kendi çıkardığı kanuna aykırı hareket etmektedir. Tüm bunların sonuncunda Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin başarısızlığının gün geçtikçe çoğaldığını, tüm bunların sonucunda ise kazancı günden güne eriyen çiftçinin tarımı bıraktığına dikkat çekmek isteriz.

Sarayın ve onun küçük ortağının çiftçimize destek olmadığını, yürüttüğü başarısız politikaların faturasını emekçi halkın çektiğini bir kez daha gözler önünüze serdik. Müteahhitlerin vergi borcuna ayrılan bütçeyi çitçimize aktarılsaydı emin olun bugün emekçilerimiz kan ağlamazdı. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak emeğin gücüne ve kutsiyetine inandığımızı, her daim çiftçimize destek vereceğimizi bildiririz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidara geldiğinde Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Köylü Milletin Efendisi” olacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.