Ramazan’da israf artıyor! Ekmeği çöpe atmayın

Ramazan’da israf artıyor! Ekmeği çöpe atmayın

Ramazan ayında otellerde ve bazı mekânlarda hazırlanan iftar sofralarında israfa ve gösterişe kaçılmaya devam ediliyor. Yetkililer, sadece Ramazan ayında değil diğer aylarda da israftan uzak durulması çağrısında bulundu

11 ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif tüm İslam dünyasında büyük bir huşu ve huzur içerisinde idrak ediliyor. Ramazan aylarında artan gıda israfı ve gösteriş ise mübarek ayın manevi atmosferine de zarar veriyor. 1 aylık zaman dilimi içinde milyonlarca ton ekmek ve yemek çöpe gidiyor. Misafir ağırlamak için hazırlanan iftar sofralarında aşırıya kaçılması, ihtiyaç olmadığı halde sırf “Ramazan ayı geliyor” diye ağır maddi külfet altına girerek alışveriş yapılması, israfı körükleyen faktörlerin başında geliyor. Ayrıca her yıl kurulan şatafatlı iftar sofraları ve israf, Ramazan ayının manevi atmosferine gölge düşürüyor. Özellikle otellerde çeşitli kurum, kuruluş, oda, sendika, vakıf ve dernekler tarafından kurulan iftar sofralarında yaşanan israfın önüne bir türlü geçilemiyor.

4-2-2.jpg

DOLAPTA KIYAFETTEN YER YOK BİZ İFTAR SOFRALARINA TAKILIYORUZ!

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Akpınar, Ramazan ayında artan israf ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne konuştu. Akpınar, Kur'an-ı Kerim'in “Ey iman edenler! Yiyiniz, içiniz israf etmeyiniz, Allah israf edeni sevmez” dediğini hatırlattı.

4-3-ali-akpinar.jpg

İsrafın sadece yeme ve içme ile sınırlandırılamayacağını, israfın çok yönlü olduğunu dile getiren Akpınar, “Allah'ın hükümlerini uygularken, haddi aşarak israf etmeyin deniliyor. İsraf; yeme, içme ve tüketim başta olmak üzere, belirlenen ölçü, hüküm ve ilkelerde de haddi aşmaktır. Bunların hepsi israftır. Müslüman, haddi aşmaktan kaçınmalıdır. İsrafı, belli alanlara indirgemek de yanlıştır. Ramazan ayında israf var mı? Var. Ramazan dışında yapılan israfa ne denilmeli? Şu belediye çalışanları bir konuşsa da herkes öğrense çöp konteynerlerinden toplanan ekmekleri, yiyecekleri ve giyecekleri. İsraf, Ramazan ayındaki iftar ve sahur sofralarında akla geliyor. Sanki başka zamanlarda israf yokmuş da sadece Ramazan’da varmış gibi gösterilmeye çalışılıyor. Konya düğünlerindeki israfın haddi hesabı var mı? Bir insan, yiyerek de israf ediyor. Mideyi tıka basa doldurmak da israftır. Az önce ifade ettiğim gibi, israf meselesini çok yönlü ve geniş çerçevede ele almak gerekir. Her mekânda, merasimde israfı gündeme getirmek gerekir. Dolaplarımızda kıyafetten yer kalmamış ama biz iftar ve sahur sofralarına takılıyoruz. Ölçüsüzlüğün her türlüsü israftır. İsrafı doğru tanımlamak gerekir. Ramazan ayı çok yönlü israfın önüne geçmek için vesile olabilir” şeklinde konuştu.

NEFSİ DUYGULAR İSRAFI KÖRÜKLÜYOR!

Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hulusi Ada da israf ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Gösterişli sofralarda israfın fazla olduğunu dile getiren Başkan Ada, “Ramazan’da en fazla israf ekmekte oluyor” dedi.

4-4-hulusi-ada.jpg

Vatandaşın Ramazan ayı ile özdeşleşmiş pideyi sıcak sıcak yeme arzusunun ekmek israfını körüklediğini ifade eden Ada, açlığın etkisinin daha fazla hissedildiği iftara yakın saatlerde yapılan alışverişlerde de insanların kendini kontrol edemediğini belirtti. Ada, daha sonra şunları kaydetti: “Böyle olunca israf kaçınılmaz oluyor. İftarda misafir ağırlayacak aileler, yemek çeşitliliği konusunda da abartıya kaçıyor. Ramazan ayındaki israf, normal dönemlere göre daha fazla oluyor. Ramazan ayının amacı, israf değildir. İftar sofralarındaki çok çeşitlilik, iftara saatinin yaklaştığı saatlerde yapılan alışverişlerde nefsani duygulardan dolayı abartıya kaçış yani anlayacağınız vatandaşın tüm bu tutum ve israf anlayışı, Ramazan ayının maneviyatını da yeterince anlamlandırmamıza sebebiyet veriyor.”

EMRE ÖZGÜL

Kaynak:Emre Özgül

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum