Ramazan ayı sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat

Ramazan ayı sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat

‘Şehre Hizmet Edenler’ başlıklı Ramazan serimizin bugünkü konuğu Türkiye Sigarayla Savaş Derneği oldu. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Ramazan ayı sigarayı bırakmak için büyük bir fırsat” dedi

Birçok alanda sigarayla etkin mücadele gösteren ve sigara kullanımını azaltmaya yönelik geliştirdiği projelerle bilinen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği, Şehre Hizmet Edenler serimizin bugünkü konuğu oldu. Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Ramazan ayında bu ayda sigara bırakmanın daha kolay olduğunu anlatırız. Kaldı ki Ramazan ayı dediğimiz gibi sigarayı bırakmak için bir fırsat. Sabahtan akşama kadar zaten sigara içmiyorsun kardeşim. Ne güzel. Bunu işte güzel bir duruma çevirmek lazım. Ramazan ayında sigarayla aramıza elle tutulur bir mesafe koymalıyız. Öyle ki ben inanıyorum bu ay içinde birçok insanımız sigarayı bırakacak. Hele bu dönem bu sayı daha da artacak. Çünkü bu dönem sigara fiyatlarının da fazlaca arttığı bir dönem” şeklinde konuştu.

FIRSATI DEĞERLENDİRMELİYİZ

**İlk önce Ramazan ayını değerlendirecek olursanız neler söylersiniz?

-Şimdi Ramazan ayı malum Müslümanlar için birçok kötü halden, iyi halle geçmek için büyük bir fırsat. Bu pencereden bakarsak iyilikler hep ramazan ayında daha da ön plana çıkıyor. Ramazan bereketini bu şekilde her birimiz algılayabiliyoruz. Bu bereketle birlikte sigarayı bırakmak için de Ramazan ayı gerçekten büyük fırsat. Nasıl ki bazı insanlar bazı günahlarından tövbe ederler, temizlenirler. Ramazan ayı da bu anlamda önemli bir fırsat. Zaten sabahtan akşama kadar oruç tutan tiryakiler sigara içmiyorsa, sabredebiliyorsa demek ki bunu başarabiliyor. Akşam da
sigarayı, sigara içmeyi hatırladığı vakitte o dakika ve saatlerde farklı işler bulabilmeli. Mesela teravihe giderek de sigaradan uzak durabilir. İşte çay, kahve gibi şeyleri bir aile içinde güzel bir ortamda tüketen bir kimsenin de aklına sigara gelmez kişinin aklına. Yani Ramazan bu açıdan çok önemli fırsat.

**Türkiye'ye sigarayla Savaş Derneği olarak yıl içerisindeki yapmış olduğumuz çalışmalarınızdan ve projelerinizden bahseder misiniz?

-Şimdi biz gençler üzerinde daha etkili çalışmalar yapıyoruz. Liseli öğrencilere sunumlara gidiyoruz. Onlara dokunuyoruz. Onlara daha sağlıklı kalmanın, daha güvenilir kalmanın, maddi imkanlar noktasında daha nasıl tutumlu olunur bunun eğitimini veriyoruz. Özellikle öğrencilere yönelik birkaç projemiz var. Mesela ‘Sigarasız ailem’ projesi bunlardan bir tanesi. Amacımız gençlerimizi ve çocukları sigarayla mücadele konusunda tam donanımlı kılabilmek. Bu şekilde sigaranın zararlarını öğrenen bir birey; sürekli babasına, annesine, aile fertlerine, komşularına sürekli sigaranın zararlarından bahsederse bu çocuk ne yapacaktır? Kendi asla sigara içmeyecektir. Sigarasız ailem projesi bu noktada önemli bir proje.

img-3845.jpg

PAKETLER VE İZMARİTLER DEPOZİTOLU OLMALI

**Dernek olarak Ramazan'a özel bir çalışmanız var mı?

-Ramazan ayına özel bir çalışmamız şu anda yok. Ama ne yapıyoruz? Her bulduğumuz ortamda sigaranın zararlı bir şey olduğunu anlatıyoruz. Basınımız da sağolsun bu konuda hep bizim yanımızda. Bunun yanında biz genellikle Ramazan ayında bu ayda sigara bırakmanın daha kolay olduğunu anlatırız. Kaldı ki Ramazan ayı dediğimiz gibi sigarayı bırakmak için bir fırsat. Sabahtan akşama kadar zaten sigara içmiyorsun kardeşim. Ne güzel. Bunu işte güzel bir duruma çevirmek lazım. Ramazan ayında sigarayla aramıza elle tutulur bir mesafe koymalıyız. Öyle ki ben inanıyorum bu ay içinde birçok insanımız sigarayı bırakacak. Hele bu dönem bu sayı daha da artacak. Çünkü bu dönem sigara fiyatlarının da fazlaca arttığı bir dönem. Sigara kullanmak bütçeye de ciddi manada dokunur hale geldi. Kaldı ki sigara fiyatlarının şu anda sigara kaynaklı hastalıklara harcanan paralara baktığınız zaman sigara fiyatlarının çok daha düşük olduğu ortada. Bunun yanında Avrupa’da hastalığı sigaradan kaynaklı olan hastaların hastane masraflarını devlet tarafından da ödenmiyor. Biz de bu konuyu gündeme yavaş yavaş yerleştiriyoruz. Şu anda gündemde olan en önemli projelerimizden bir tanesini de aktarmak istiyorum. Yaklaşık 15-20 milyon sigara paketi satılıyor günlük. Düşünün bir günde kırk milyon sigara paketi ve izmariti doğaya atılıyor. Yani içen herkes izmaritini sokaklara, caddelere, denize atsa ne olur? Biz diyoruz ki bakın sigara içenlerin keyfi içmeyenlerin felaketi olmasın. Biz diyoruz ki sigara içenler izmariti paketin içine koysun. Paketlere depozito uygulansın. Bu ülkeyi çöplük haline getirmeyelim. Şu anda çok ciddi bir doğa ve tabiat katliamı var. Kaldı ki hemen bağlantıyı kuralım. Orman yangınlarının birçoğu bizim kanaatimizce sigara izmaritleri sebebiyle çıkıyor.

YÜZLERCE İNSAN HER GÜN SİGARADAN ÖLÜYOR

**Toplumdaki sigara kullanımı oranını nasıl değerlendirirsiniz?

-Stresliyiz sigara, sevinçliyiz sigara… Bu işte bir yanlışlık var. Mutlu olduğunuzda da sigara içiyorsunuz, üzüldüğünüzde de sigara içiyorsunuz. Bu konuda bir gariplik var. Bunun yanında memleketini seven insan, çevresini seven insan bu konuyu masaya yatırmalı. Bu bir bulaşıcı hastalık gibi. Sigara içmek nasıl bulaşıcıysa sigarayı bırakmak da toplumsal bir bulaşıcı hastalık gibidir. Yani sigarayı bırakanların sayısı artsa inanın birçok insanın sigara bırakma cesaretinin de arttığını göreceğiz. Ama maalesef sosyal sorumluluk projelerinde sigara konusu hiç işlenilmiyor bile. Bu memleket için, insanlık için bu güzelim doğa ve tabiat için eğer gerçekten samimi bir el uzanırsa insanlar bilinçlenir. Şu da var ki ölüm oranlarını görüyoruz. Sigara kaynaklı hastalıklar sebebiyle günde üç yüz elli, dört yüz tane insan ölüyor bu memlekette. Bu tabloya kör sağır ve dilsiz bakıyoruz şu anda. Artık kalp krizi o kadar çok artmaya başladı ki. Bunun sebebi sigaradır. Pasif içicilik diye bir şey de var. İktidarın bu konuda güzel bir adımı da oldu. İnsana değer vermenin adıydı kapalı alanlarda sigarayı yasaklamak. Bu konuda çıkan yasanın uygulanmasıyla da ilgili başarılı olamadık gerçi.

**Sigara zamları sigara kullanımını düşürücü bir etkiye sahip mi?

-Elbette sahip. İnsanlar zaten zor geçiniyor. Şu anda kesinlikle sigara fiyatları daha da artmalı. En çok tedavi masrafı, en ağır tedavi masraflarının sigaradan dolayı olduğunu düşündükçe böyle düşünüyorsunuz. Toplum olarak bu konuya bilinçle yaklaşmak gerekiyor. Dilerim Ramazanın bize sunduğu bu fırsatı da değerlendiririz.

ramazan-ayi-sigarayi-birakmak-icin-en-ideal-ay-1649056180.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.