Putin emekli mi oluyor? Ömür boyu dokunulmazlık parlamentoda

Putin emekli mi oluyor? Ömür boyu dokunulmazlık parlamentoda

Rusya Devlet Başkanlığı görev süresinin 2036'ya kadar devam etmesinin önünü açan Putin, bu kez ömür boyu dokunulmazlık yasasını yürürlüğe koyuyor. Rus lider erken mi emekli oluyor?

Rusya Devlet Başkanı Putin'e ömür boyu dokunulmazlık koruması geliyor. Rusya'da parlamentonun alt kanadı olan Duma, Devlet Başkanı Vladimir Putin'e görevden ayrılması halinde "ömür boyu dokunulmazlık" sunabilecek bir tasarıyı görüşmeye başladı.

YAŞAM BOYU DOKUNULMAZLIK VERİLECEK

Support The Guardian'da yer alan habere göre Rus milletvekilleri, yasa tasarısı ile eski bir cumhurbaşkanına yaşamı boyunca işlenen herhangi bir suç için cezai kovuşturmaya karşı dokunulmazlık verecek. Ancak Putin'in dokunulmazlık elde edebilmesi için çok sayıda milletvekilinin oyu gerekiyor. Rus yasalarına göre şu anda, başkanlar sadece görevdeyken dokunulmazlık hakkı bulunuyor.

PUTİN'İN GÖREV SÜRESİ UZATILMIŞTI

Rusya Devlet Başkanı Putin’in süre sınırlarını "sıfırlayan" anayasa değişikliliği kabul edilmişti. Yasa ile 2000 yılından beri Rusyayı devlet başkanı olarak yöneten Putin'in 84 yaşına kadar yani 2036 yılına kadar yönetimde kalabilmesinin önü açıldı. Ömür boyu dokunulmazlık yasasının yürürlüğe girmesi için önce tasarı önce alt mecliste, sonra üst mecliste onaylanması gerekiyor.

RUSYA BU KONUDA İLK DEĞİL

Basın açıklaması yapan Kremlin yetkilileri, başka birçok ülkenin de eski liderlerine ömür boyu dokunulmazlık tanıdığını belirterek, Rusya'nın bu yönde attığı adımın uluslararası hukukta bir ilk olmadığına dikkati çekiyor.

PUTİN BAŞKANLIĞI ERKEN BIRAKABİLİR

Öte yandan 2036 yılına kadar yönetimde kalabilmesinin önü açıldıktan sonra ömür boyu dokunulmazlık yasa tasarısının hazırlanmasında Putin'in görevi erken bırakabilme iddiaları üzerinde duruluyor. İngiltere'de yayın yapan Sun gazetesinde yer alan bir habere göre Putin'in Parkinson hastalığı nedeniyle Ocak 2021'de görevden ayrılabileceği iddiası gündemde sıcaklığını koruyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.