Prof. İlber Ortaylı, Tarihi Laleli Camisi'nde kullanılan avizelere tepki gösterdi

Prof. İlber Ortaylı, Tarihi Laleli Camisi'nde kullanılan avizelere tepki gösterdi

Ünlü tarihçi Prof. İlber Ortaylı, tarihi Laleli Camisi'nin avizelerinin fotoğrafını sosyal medya hesabından paylaşarak tepki gösterdi.

Yaptığı paylaşımla kızgınlığını gizlemeyen Ortaylı, şu ifadeleri kullandı:

“Laleli Camii, Nuruosmaniye’deki bağıran barok üslubun aksine biraz daha Osmanlılaşmıştır ama orijinal ve güzel bir eserdir. Medresesi 1911 yangınında dört duvar haline gelmiş. Mübahat Kütükoğlu Hoca bunu tespit etmişti. Kütüphanesinin encamını İsmail Erünsal Hoca anlatıyor. İçindeki yazmalar eksiksiz olarak Süleymaniye Kitaplığı’na nakledildi.

"ZEVKSİZLİK HER YERİ SARDI"

Paylaşımının devamında zevksizliğin camileri de sardığını belirten Ortaylı, tepkisini söyle sürdürdü:

“Bir zevksizlik, bu camii de sardı. Muhteşem avizeye takılan lambalar, haklı olarak sosyal medyanın dikkatini celbetti. Tarihi İstanbul’u imar eden insanlara göre zevkimiz yok. Daha doğrusu o zevki taşıyanlar buradan gitmiş, yerlerine başkaları gelmiş.

Bazı camilerimizde çok meraklı, hatta eserin tarihini tetkik eden imamlar ve müezzinler var. Bazılarında ise hiç böyle bir eğilim görülmüyor. Suriçi’ndeki tarihi camilerin personelinin Osmanlı estetiğinden (bediiyatından) anlamaları lazım. Vakıf Genel Müdürlüğü’nün de devamlı bir teftiş kuruluyla bu tarihi eserleri gözden geçirmesi şarttır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.