Plaktan kasete, kasetten CD'ye

Plaktan kasete, kasetten CD'ye

Bir zamanların gözdesi kasetler, teknolojiye yenik düştü. Plakların yerini alan Kasetler de yerini CD'lere bırakmış olsa da CD'ler de artık yok olma sürecine doğru gidiyor

Müslüm Gürses, Barış Manço, Ümit Besen, Safiye Ayla, Ferdi Tayfur, Neşet Ertaş gibi sanatçıların meşhur olmaya başladığı dönemlerde tanıştık kasetlerle. Bazen evlerde bulunan teyplerde, bazen de 69 model İmpala arabalarımızda dinlerdik kasetleri. Günümüz nesli kalem ile kaset arasındaki ilişkiyi bilmiyor olsa da saatlerce kalemle kaseti geri sarmaya uğraşan 80 ve 90'lar kuşağı ikisi arasındaki ilişkiyi gayet iyi biliyor. Kasetin öneminin büyük olmasından dolayı arabalarda ilk bakılan şey teypleri oluyordu. Ancak kasetler, teknolojiyle girdiği savaştan yenik çıktı ve tarihin tozlu sayfalarında kalmaya mahkum oldu. Kasetlerin yerini bıraktığı CD'ler bile artık yok olma sürecine doğru gidiyor. Bir zamanlar her evde bilgisayarın olması imkansız gibi görülürken, artık her evde internet bulunmakta. Müziği CD'den veya kasetten dinlemek yerine artık internetten dinlemek daha kolay ve daha cazip. Hal böyle olunca da sanatçılar bile artık albüm çıkartmıyor. Bir zamanların en çok para kazandıran sektörü, bugünlerde can çekişiyor.

img_1393.jpg

TEKNOLOJİYE YENİK DÜŞTÜK

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık yeni teknolojik ürünler de ortaya çıkmaya başlıyor. Bir buzdolabı büyüklüğündeki teyplerden müzik dinlerken, küçük bir cep telefonundan bile müzik dinlemek mümkün hale geldi. Bu işi yapan İstanbul'da 6-7 firma olduğunu söyleyen 43 yıldır, plaktan kasete, kasetTen cd satışına kadar sektörde bulunan Cihan Müzik sahibi Suat İskender, "1971 yılında ağabeyim ile İplikçi Camii önünde plakçı dükkanımız vardı. Yavuz Plak'tı ismi, bilenler bilir. O zamanlar işlere zar zor yetişiyorduk. Tabi o zamanlarda plaktan müzik dinlemek bir lükstü. Zenginlik göstergesiydi. Şimdilerde ise nostalji tutkunları sadece plaktan veya kasetten dinliyor. Bir de arabalarında eski model teypler olan kaset satın alıyor. Mesela bazı müşterilerim var yeni model arabasına eski model teyp taktırmış ve kasetten dinliyor. Ancak bunlar istisna tabi ki. Teknoloji, bir çok mesleğin ve eskiden kalma bir çok alışkanlığın yok olmasına neden oluyor. Elden bir şey gelmiyor tabi ki. Teknoloji bizlere neyi gösterirse biz ona yöneliyoruz. 1960'larda teknoloji bizlere plağı sundu. Biz de plak satışı yaptık. 80'lerin başında bizlere kaset ile tanıştırdı. Biz de kaset sattık. 2000'lerden sonra ise CD'leri piyasaya sürdüler biz de CD satışına başladık. Şimdi CD'lerin de sonu gelmeye başladı. Artık internet var ve herkes rahatlıkla girip indirebiliyor istediği müziği." diye konuştu.

139815.jpg

"KASETSİZ ARABA, REÇELSİZ KAHVALTI OLMAZ"

Kasetçiliğin artık para kazındırmadığını dile getiren Erdal Kasetçilik sahibi İsmail Erdal ise, kasetçiliğin nereden nereye geldiğini şöyle anlattı: "Eskiden sadece kaset satardık. Şimdilerde ise bağlama, ut, gitar ve keman satışı da yapıyoruz. Çünkü artık kasetçilik ile uğraşan birisi ayakta kalamıyor. Ben maliyetimi bile zor karşılıyorum. Gitmiyor çünkü kasetler. Bugün kaset satın almak için bir neden kalmadı. Oysa ki bir zamanlar kaset stoğumuz yetmiyordu. Yani büyük bir rağbet vardı. Devir değişti artık. Eskiden bir söz vardı, 'kasetsiz araba, reçelsiz kahvaltıya benzer' diye. Sadece nostalji tutkunları gelir. O da ayda 2-3 tane falan. Kaset doldurma diye bir şey çıkmıştı zamanında. Karışık müzikleri tek bir kasette toplayabiliyorduk. Bu büyük bir velinimetti, bizim içim için mesela. Çok büyük bilimsel bir olay olarak bakılıyordu, ilk çıktığı zamanlarda. Nereden nereye geldik."

img_1408.jpg

resim-023.jpg

BERKHAN PARLAK MERHABA ŞEHİR

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum