Piyasada belirsizlik arttı!

Piyasada belirsizlik arttı!

Döviz kurundaki artış, piyasaları allak bullak etti. Yatırımlar azaldı, sektörler hızla belirsizliğe girdi. Esnaf, aldığı ürünü yerine koyamazken; vatandaşın da alım gücü dibi gördü. Esnaf ve sanayiciler, kurdaki dalgalanmanın son bulmasını talep etti

Döviz kurundaki artış, vatandaşı ve sektörleri çıkmaza soktu. Dolar 13 lirayı, Euro da 15 lirayı aştı. Piyasadaki dengesizlik ve belirsizlik ise arttı. Esnaf, sattığı ürünü yerine koyamamaktan dert yakınırken, kurdaki artış da ürünlere zam olarak yansıdı. Ürün tedariği noktasındaki problemler artışa geçti. Vatandaşın alım gücü azalırken, sektörler de ciddi bir ekonomik buhranla baş başa kaldı.

İMALAT YAPAN FİRMALAR İÇ PİYASAYA MAL VERMİYOR!

(İMKON) Meclis Üyesi Şaban Topal, dövizle çalışmadıkları halde yaşanan sıkıntıdan kendilerinin de etkilendiğini dile getirdi. En büyük sıkıntılarının rastgele fiyat artışı olduğunun altını çizen Topal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sektörde, piyasada keyfi bir fiyat artışı var. Malzeme ve eleman sıkıntımız var. Kışa giriyoruz. Yaz ayında da yeterince iş yapamadık. Ürün tedariği noktasında da sıkıntılarımız devam ediyor. Biz inşaat sektöründe genelde ithal ürün kullanmıyoruz. Ürünler ihraç olduğu için ondan sıkıntı yaşıyoruz. İmalat yapan firmalar iç piyasaya mal vermiyor. Bu firmalar daha çok ihracata yöneliyor. Haliyle de fiyatlar artıyor. Bu firmaların içeriye de ürün vermesi gerekir. Demir 11 lira. Çimento 30 lira. Fiyatlarda yüzde 200-300 artış oldu.”

4-2saban-topal-1-1280x785.jpg

YAYINLARIN DURMASI GAZETELERİN KAPANMASI RİSKİ VAR!

Konya Gazeteciler Cemiyeti (KGC) Başkanı Sefa Özdemir, dolardaki yükselişin en fazla medya sektörünü olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Döviz kurunun artmasıyla beraber kağıdın tedariği ve fiyatı noktasında sıkıntıların yaşanabileceğini öngördüklerini ifade eden Başkan Özdemir, “Süreç böyle devam ederse, gazeteler 6 aylık zaman içinde basılamayabilir. Pandemi sürecinde gazetelerimiz ve televizyonlarımız ciddi sıkıntı yaşadı. Üstüne bir de döviz kurundaki artış gelince çıkmaz büyüdü. Gazete ve televizyonlar ayakta kalma, yaşam mücadelesi veriyor. Televizyonların da bütün ekipmanları dövizle geliyor. İnsanların önünü görmesi gerekir. Yayınların durması, gazetelerin kapanması durumu var” dedi.

4-3-sefa-ozdemir-1202x800.jpg

YATIRIMCI VE KUYUMCULAR ENDİŞELİ!

Sarraf İsmail Karagöz, önlerini görme şanslarının olmadığını aktardı. Yatırımcıların ve kuyumcuların endişe içinde olduğunu kaydeden Karagöz, şunları söyledi: “Piyasalar günlük anormal şekilde değişiyor. Yatırımcılar ve biz kuyumcular endişeliyiz. Sattığımız ürünü yerine koyamıyoruz. Satışımız durdu. Sektör çıkmazda. Önümüz de kış sezonu. Yaz aylarında da sadece gurbetçilerimize iş yaptık. Geçen yıllara göre satışlarımız azaldı. Çiftçiye altın satış oranımız yüzde 70 geriledi. Kış ayı bizim iş yapamadığımız ay. Sıkıntılı gireceğiz kışa. Fiyatların nerede duracağı, ne olacağı meselesi vatandaşın en çok sorduğu sorudan biri. Vatandaşta da tedirginlik var. Ekonomik dalgalanmaya çözüm bekliyoruz.”

4-4-ismail-karagoz-1178x800.jpg

İÇ PİYASAYA ÇALIŞANLARI DOLAR FENA VURDU!

Ars Park A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Arslan, “Bu sene kazandığımız parayı boşverin, kaybımız çok fazla” dedi. Sattıkları malı yerine koymak için ceplerinden ekstra para çıktığını dile getiren Arslan, “Plastik hammadde bin 30 dolardan, 2 bin 150 dolara çıktı. Dolar da 7 liradan 13 liraya çıktı. Girdi maliyetimiz 4 kat arttı” şeklinde konuştu. “İhaleyi aldık, iş yaptık, parayı aldık diyene kadar ihale verilen rakam, maliyet rakamının altında kalıyor” diyen Arslan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dolardaki yükseliş iç piyasaya çalışanları çok fena vurdu. Doların yükselişi modern köleliktir. İhracat yapan firmalar için dolardaki yükseliş iyi gözükse de bilinmelidir ki biz bir ihracat ülkesi değiliz. İç piyasaya çalışanların durumu gerçekten çok kötü.”

4-5-ahmet-arslan-796x800.jpg

BÖYLE GİDERSE KÜÇÜK ESNAFIN YÜZDE 30'U KAPANIR!

Esnaf Berat Poçan, toptancılarda mal bulamadıklarını dile getirdi. Kendilerine 'Ürün var ama satılmıyor' denildiğini aktaran Poçan, “Her ürüne zam geliyor. Aldığımız ürünü yerine koyamıyoruz. 3 mal satıyoruz, yerine 1 mal koyabiliyoruz. Dengemiz bozuldu. Doların yükselişi demek aslında küçük esnafın bitmesi demek. Gidişat böyle devam ederse, yılbaşından sonra küçük esnafın yüzde 30'u hemen kapanır. Ayakta durmak çok zor. Özellikle küçük esnafın ayakta durması çok zor artık. Girdi maliyetlerimiz aşırı yükseldi. Küçük esnafın rafları boşalmaya başladı” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

4-6-berat-pocan-800x800.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.