Pirinç üzerine yazı yazan adam Konya'da sergi açtı

Pirinç üzerine yazı yazan adam Konya'da sergi açtı

Türkiye’de pirinç üzerine yazı yazan ve sayısı 10’u geçmeyen el sanatları ustalarından Sanatçı Ahmet Osmanlı, Konya Mevlâna Kültür Merkezinde sergisini açtı. Pirinçlerin üzerine yazı işleyen Osmanlı, “Bir tane pirincin üzerine 15 harf yazabiliyorum” dedi

Türkiye’de pirinç üzerine yazı yazan ve sayısı 10’u geçmeyen el sanatları ustalarından Sanatçı Ahmet Osmanlı, Konya Mevlâna Kültür Merkezinde sergisini açtı. Pirinçlerin üzerine yazı işleyen Osmanlı, “Bir tane pirincin üzerine 15 harf yazabiliyorum” dedi

Konya Mevlâna Kültür Merkezi’nde sanat etkinlikleri Şeb-i Arus törenleri nedeniyle oldukça yoğun geçiyor. 

8-1-2-1200x800.jpg

Kültür merkezinde açılan sergilerde birçok sanat dalları tanıtılıyor. Onlardan biri ise pirinç üzerine yazı yazarak 800 yıllık Anadolu sanatını insanlarla buluşturuyor. Gözle görülemeyecek kadar küçük yazıları pirinç tanelerinin üstüne yazan kişilerin sayısı dünyada oldukça az. Bu sanat 13. yüzyılda Anadolu’dan tüm dünyaya yayılarak sanatçıların ilgisini çekti. Türkiye’de bu sanatı icra edenlerin bir kısmı hobi olarak yapıyor. Pirinç üzerine yazı yazan Ahmet Osmanlı, Konyalıların sanatsever olduğunu belirtti. 

PİRİNCİN BOZULMASINI 50 YIL ENGELLİYOR

Pirinçlerin üzerine yazı işleyen Sanatçı Ahmet Osmanlı, pirinçlerin bozulmaması için özel sıvı eklediklerini belirterek, bu sayede 50 yıl boyunca şişmesini de engellediklerini söyledi. Osmanlı, “2 yıldır hobi olarak bu sanatı yapıyorum. Bu sanata eşimle izlediğim bir haberden etkilenerek yapmaya çalıştık. Bu sanatı yapan bir arkadaşımız da vesile oldu başlamamıza. Asıl işim Devlet memuruyum. Eşimle hobi olarak yapıyoruz. Özel seçtiğimiz büyük pirinçleri özel kalem ile yazıyorum. Müşterimizin seçebileceği 30 çeşit şişemiz var.  Bu şişelerin hepsi üfleme sanatı ile yapıldı. Pirincimizi özel şişelerin içerisine ekleyerek özel sıvımızı da içine ekliyoruz. Bu özel sıvı pirincin şişmesini ve yazının bozulmasını 50 yıl boyunca engelliyor. Özel sıvı dediğimiz gliserin. Gliserinin özel olarak koruduğunu biliyoruz. Zevk alarak yapıyorum hem insanlara yararlı oluyor hem de sanatın yaşamasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

8-3-1200x800.jpg

EŞİM SAYESİNDE BAŞARILI OLDUK

Sanata başladıklarında çok zorlandıklarını dile getiren Osmanlı, eşi sayesinde devam ettiklerini ve başarılı olduklarını belirtti. Osmanlı, “Başlarda zorlandığım zamanlar oldu. Şu anda bir pirincin üzerine 15 harfe kadar yazabiliyorum. Bu hobiye başlamamızın en büyük etkeni eşim. Eşim bana söyleyince yapamayacağımızı söylemiştim. Eşim sayesinde başarılı olduk diyebilirim. Arapça Türkçe İngilizce, Korece dillerinde pirince sanatımızı işledim. Tabii müşterimizin isteğine göre bunu değiştirebiliyoruz. Her dilde yazabilirim. Kültürümüzde pirinç bereket anlamı taşır. Büyüklerimiz okunmuş pirinç yedirirdi bizlere. Aslında o zamana kadar dayanıyor. 13. Yüzyıldan beridir yapılıyor. Brezilya haber sitesinde görmüştük. Anadolu'dan gelen bir sanat tüm dünyaya yayılmış. Mevlâna Hazretlerinin de pirincin üzerine Bismillahirrahmanirrahim yazdığı söylenir. Sultan Ahmet Camii'nin çinilerini yapan meşhur Kasım Gubari vardır. O ise pirinç taşlarına ihlas süresini yazmıştır” ifadelerini kullandı.

FARKLI SANATLARIN TANITILMASI ÖNEMLİ

Bu sanatı ömrünün sonuna kadar devam ettireceğini belirten Ahmet Osmanlı, gelecek nesillere kültür mirası olarak sunacağını kaydetti. Osmanlı, sözlerine şu ifadelerle son verdi: “Sanatımı severek yapıyorum. Gelecek nesillere kültür mirası olarak bırakacağız. 100 yıl sonra bile devam Pirinç sanatını devam etmesini istiyorum. Bunun için çabalıyorum. Belki ilerleyen süreçlerde yanıma çırak alarak eğitebilirim. Bu kadar çabalamamın sebebi, atalarımızın mirasını güzelce gelecek nesillere aktarabilmemiz için olduğunu söylemek istiyorum. Bu coğrafyada yaşayan daha onlarca unutulmaya yüz tutmuş sanatlar mevcut. Ben de ipin bir ucundan tuttum. Hobi olarak başladığım bu yolda ilerleyen süreçlerde tamamen bu mesleği yapma ihtimalim de var. Planlarım bu yönde. Mevlâna Kültür Merkezi’nde yerli ve yabancı turistlerin ilgisi bizleri daha çok heveslendiriyor. Gelenler gördüklerinde şaşırıyorlar. İnsanlar çoğu zaman bu tür sanatlardan haberleri olmaması gerçekten üzücü. Bu tür sanatların tanıtılması için bizlerde bu fırsatı veren Konya Büyükşehir Belediyesine teşekkürlerimi borç bilirim. Bu tür faaliyetlerin sayısının artması dileğiyle.”

ALİ GÖZEN/SAİT ÇELİK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum