Piknikçilerin yeni mekanı

Piknikçilerin yeni mekanı

Aladağa gelmişken Göksu Şelalesi (Yerköprü)ye uğramadan gitmek istemedik

Eşsiz manzarasıyla büyüleyen Yerköprü Şelalesi Konya merkeze yaklaşık 110 kilometre uzaklıkta Hadim İlçesi sınırları içerisindedir. Şelaleye gidebilmek için Konya’dan Karaman istikametinde giderken Güneysınır ilçesine dönüyorsunuz.  Güneysınır’ın içine girmeden HHHHwadim ve Bozkır tarafına dönüyorsunuz. Gürağaç Köyünü geçtikten sonra Göksu tabelasından sola dönüyorsunuz. Habiller köyünü geçtikten sonra karşınızda 20 metre yükseklikten aşağı akan şelale ile karşılaşıyorsunuz. Suyun sesini şelaleye varmadan duymaya başlıyorsunuz. Su sesi adeta kulaklarınızın pasını siliyor. Biran önce şelaleye varmak için heyecanlanıyorsunuz. Birkaç sefer gitmeme rağmen her gidişimde aynı heyecanı yaşıyorum... Özellikle üsten gelen Göksu nehri ve kayanın dibinden çıkan suyun birleşme yerindeki hareketlilik, serinlik, suyun nağmeleri, suyun yüksekten düşmesi sonucu oluşan gök kuşağı görüntüleri göz kamaştırıyor. Yeşilin her tonunu şelalede görebiliyorsunuz. Yosunlar üzerinden suyu damlaması çok farklı bir güzellik oluşturuyor. Suyun maviliği, şelalenin yeşilliği, dik yamaçlardaki çok çeşitli ağaçlar izleyeni mutlu ediyor. Stresi bir kenara bırakıp Yerköprü Şelalesi’ni seyretmenin tadını çıkartıyorsunuz.

YERKÖPRÜ’YÜ KUŞBAKIŞI İZLEMEK

Şelaleyi yakından görmek kadar kuşbakışı görmekte ayrı keyif veriyor. Şelaleyi en iyi görebileceğiniz yüksekliği ise Çakallar Köyü oluşturuyor… Çakallar Köyü de AK Parti Konya İl Başkanı Ahmet Sorgun’un köyü. Böyle olduğu için de köy oldukça bakımlı. Çocuk parkı yapılmış, yolları parke taşlı, altyapısı bir köy. Umarım Aladağ’ın tüm köylerine aynı hizmet götürülür… Bin metre yükseklikten şelaleyi izlemek ayrı bir keyif veriyor. Muhteşem şelale yukarıdan bakıldığında küçük bir su akıntısına benziyor. Bu keyfi yaşamak için şelaleye girmeden Bademli yolunu takip ederek Çakallar Köyü’ne ulaşabilirsiniz. Şelaleye ulaşım kolay olması düşüncesiyle köyün yanından yeni bir yol da yapılmış. Biz de bu yeni yolu kullanarak şelaleye indik.

PİKNİKÇİLERİN YENİ MEKANI: YERKÖPRÜ

Şelaledeki bakım ise beni oldukça şaşırttı. Yollar parke taşıyla kaplanmış araçlar için otopark yapılmış, su akıntılarının yanında kamelyalar konularak piknik alanları oluşturulmuş. İnsanları kendine eşsiz güzelliğiyle çeken şelaleye bakım yapılması beni gerçekten memnun etti. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Şelalenin her yerinden ise mangal dumanları kaplıyor. Şelaleye mangal yakmak için Karaman’dan gelen bile var. Adeta şelale piknikçilerin yeni yeri olmuş. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak isteyen almış ailesini şelalenin yolunu tutmuş. Çocuklar her tarafta akan sularla oynayarak oldukça eğleniyor. Küçük su akıntılarının içine girerek serinliyor.

PİKNİKÇİLER ŞELALEYİ KİRLETİYOR

Fakat piknikçilerin artması ile şelaledeki kirlilikte artmış. Her yerde çöpler var. İnsanlar oturdukları yerleri toplamak yerine yedikleri yiyeceklerinin çöplerini olduğu gibi bırakmışlar. İnsanoğluna yakışmayan bu çöplerden dolayı utanç duydum. Bu nedenle şelaleye en kısa zamanda bazı yasaklar getirilmelidir. Özel güvenlik dahil temizlikçiler görevlendirilmelidir. Geniş çöp konteynırları yerleştirilmelidir. Şelale alanında piknik yapılması yasaklanmalıdır. İnsanlar üst yerlerde yapılan piknik alanlarına yönlendirilmeli. Suyun aktığı alan sadece gezinti alanı olmalıdır. Ayrıca çöplerin yanında yakılan mangal ateşinin dumanı da şelalenin eşsiz güzelliğini bozuyor. Doğanın havasını kirletiyor. Bu doğa harikası daha fazla kirlenmeden gerekli önlemler alınmalıdır.  Aksi takdirde Konya’nın değeri olan şelale, çevre felaketiyle karşı karşıya kalacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.