Peynir fiyatlarında tarihte bir ilk yaşandı!

Peynir fiyatlarında tarihte bir ilk yaşandı!

Tarihte ilk kez peynir fiyatı, et fiyatını geçti. Buna gerekçe olarak da “süt üreticisinin hayvanlarını kesime göndermesi” gösterildi. Gıda ürünlerine gelen zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ediyor

Hayvansal gıda ürünlerinin yanına yaklaşılamıyor. Yanlış üretim politikasından, üreticilerin üretime küstürülmesinden, yüksek girdi maliyetlerinden ötürü peynir, tereyağı, kaymak, süt fiyatı sürekli yükseliyor. Üretime küsüp, hayvanlarını kesime gönderen besici sayısında da gözle görülür oranda artış yaşanıyor. Artan girdi maliyetleriyle başa çıkamayan üreticiler, çareyi inekleri kesime göndermekte buluyor.  Vatandaş ise eskisi gibi hayvansal gıda ürünlerini tüketemediğinden dert yakınıyor. Özellikle peynir fiyatı, cepleri yakıyor. Peynir fiyatının et fiyatını geçmesi de dikkatlerden kaçmıyor. Önümüzdeki süreçte hem peynir hem de et fiyatının daha da artacağı öngörülüyor.

adsiz.jpg

KAÇINILMAZ SONU YAŞIYORUZ

Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, kaçınılmaz bir sonun yaşandığına dikkat çekti. Yıldız, “Yıl içerisinde defalarca sorumluluk alınması gerektiğini söyledik. Üreticinin bu bedeli daha fazla ödeyemeyeceğine vurgu yaptık. Bir düzenleme olmadı” dedi. Birçok insanın sektörden çıktığını belirten Başkan Yıldız, hayvan kesiminin de fazla olduğunun altını çizdi.  “Sütün azalacağını, gidişatın belli olduğunu, bu gidişatın da kimseye faydasının olmayacağını söyledik” diyen Yıldız, daha sonra şunları kaydetti: “Peynir fiyatı, et fiyatının önüne geçti. Bir dönem süt üreticisinin yaşadığı sorunu, bugün et üreticileri yaşıyor. Ette de aynı senaryo yaşanacak. Yılbaşından sonra et fiyatları da artışa geçecek. Besicilerin, üreticilerin girdi maliyeti gerçekten çok yükseldi. Etin de, sütün de bir maliyeti var. Bugün sütte de, ette de fiyat anlamında bir bedel ödüyoruz. Süt üreticileri, 2 yıldır zarar ederek, ağır bir bedel ödedi zaten. Yem fiyatları şimdilik stabil. Bir fiyat artışı yok. Bu sebeple sütte bir fiyat artışı beklemiyoruz. Ancak et için aynı şeyi söylemek mümkün değil.” 

İTHALAT DA BİZİ KURTARAMAZ!

Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut da yanlış politikaların ülkeyi bu hale getirdiğine dikkat çekti. Peynir fiyatının, et fiyatını geçtiğini belirten Karabulut, girdi maliyetlerinin her geçen gün yükseldiğini, bu gidişatın iyi bir gidişat olmadığını aktardı. Başkan Karabulut, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Et fiyatına baskı yapıyorlar. 115 liraya mal ettiğimiz eti, 95-100 liraya satıyoruz. Gerçekten çok büyük bir zararın içindeyiz. Hayvanını kesen üretici, yerine hayvan koymuyor. Defalarca söyledik. 'Gidişat iyi değil' dedik. Sıkıntıya düşeceğimizi söyledik. Uyardık. Bir sonuç alınamadı. Yine uyarıyoruz. Girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekir. Kendi üreticimizi daha fazla desteklememiz lazım. Yemin çuval fiyatı 300 TL olmuş. Samanın tonu 2 bin 500 lira. Karda kışta bu fiyat ne olur? Bakın ithalat da fayda sağlamayacak. Geçti o işler. İthalat da bizi kurtaramayacak. Herkes kendini düşünüyor artık. Avrupa'da bir dönem hayvan çoktu, ithal ettik. Şimdi herkes kendi ülkesine öncelik verecek. Ayrıca dışarıdan hayvan getirildi ki, fiyatlar düşsün. Düştü mü? Vatandaş ucuza et yiyebildi mi? Kendi üreticimizi desteklemeliyiz.” 

PEYNİR FİYATLARI ŞÖYLE

Tereyağlı eritme peynir kilogram fiyatı: 158,90 TL

Deri Tulum, keçi ve koyun peynir kilogram fiyatı: 189,99 TL

Tost peyniri kilogram fiyatı: 103,99 TL

Eritme peynir kilogram fiyatı: 109,99 TL

Çeçil peynir kilogram fiyatı: 189,95 TL

Çubuk peynir kilogram fiyatı: 189,95 TL

Tam yağlı beyaz peynir kilogram fiyatı: 123,60 TL

Divle deri tulum peynir kilogram fiyatı: 199,99 TL

Klasik keçi peyniri 600 gram fiyatı: 149,99 TL

Kaşar peynir kilogram fiyatı: 166, 50 TL

Küflü peynir kilogram fiyatı: 149,75 TL

Bu fiyatların ise marketten markete, markadan markaya değiştiği gözlemlendi. 

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum