Pazarın yükü onların

Pazarın yükü onların

Muhacir Pazarının minik taşıyıcıları soğuk havalara rağmen her zaman ki yerlerini alıyorlar.

 Pazarın vazgeçilmezi olan minik taşıyıcılar pazar sürecince taşımacılık yapıyorlar. Yaşları 6 ile 14 yaş arasında değişen taşıyıcılar hava şartlarına bakmaksızın çalışmaya devam ediyorlar. Kimisi eve ekmek götürmek için kimisi de okul harçlığını çıkartmak için düşmüş pazarın yoluna. El arabalarıyla alış veriş yapanların yükünü taşımak için sıraya geçiyorlar.
Pazarda taşımacılık yapan 11 yaşındaki Yusuf Atsız, okul harçlığını çıkartmak için taşımacılık yaptığını söyledi. Yusuf Atsız, “Pazar kurulur kurulmaz arkadaşlarla birlikte arabalarımızı alıp buraya geliyoruz. Burada alışveriş yapan insanlar yüklerini taşıtmak için bizi tercih ediyorlar. Sıra halinde taşımacılık yapıyoruz. Buradaki arkadaşlarımızın çoğu maddi yönden zor durumdalar. O yüzden hafta sonları burada taşımacılık yapıyorlar. Babasını kaybedip ev geçindirmek için çalışan, hasta anne ve babasına bakmak için çalışan arkadaşlarım var. Hepsi 3-5 kuruş kazanmak için bu zorlu şartlar altında burada çalışıyorlar. Bende evdekiler destek olmak amacıyla okul harçlığımı çıkartmak için çalışıyorum. Kış aylarında çalışmak zor oluyor. Soğuk havalar nedeniyle çok üşüyoruz. Ama aldırış etmeden yinede işimizi yapıyoruz. Başka çaremiz yok. Bize en uygun iş taşımacılık” dedi.
ÜCRET MESAFEYE GÖRE DEĞİŞİYOR
Taşıma fiyatını gidecekleri yerin mesafesine göre belirlediklerini dile getiren Yusuf Atsız, “Buradaki insanlar aldıkları ürünleri genelde bizlere taşıttırıyorlar. Evlerinin uzaklığına göre fiyat belirliyoruz. Pazar civarı evlere genellikle 5 TL gibi rakamlarla taşıyoruz. Akşama kadar bizi idare edecek kadar para kazanıyoruz. Tüm arkadaşlarımız hafta sonları burada yeterli miktarda paralarını kazanıyorlar. Tek sermayemiz elimizdeki taşıma arabaları bunlar sayesinde para kazanıyoruz” diye konuştu.
ALNIMIZIN TERİYLE KAZANIYORUZ
Sokaklarda dolaşıp dilencilik yapmadıklarını ifade eden Atsız, “Bizler bazı insanlar gibi sokaklara çıkıp dilenmiyoruz. Pazar kurulduğu günlerde buradaki çalışarak paramızı kazanıyoruz. Çok şükür kimseye muhtaç olmuyoruz. Buradaki arkadaşlar herhangi bir olumsuz olayda işlemiyorlar. Hepsi temiz temiz çalışıyorlar. Alnımızın teriyle emeğimizin hakkını alıyoruz. Buradaki satıcılar gibi bizde bu pazarın bir parçasıyız. Bizi engellemedikleri sürece çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Pazar kenarına yaktıkları ateşle ısınan minik taşımacılar, müşteri bulmak için pazarın bir ucundan öbür ucuna koşturuyorlar. Titreyen elleriyle arabayı zor tutan taşıyıcılar belki bu gün daha fazla taşırız ümidindeler.
n İBRAHİM ÇİÇEKÇİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.