Pazarcının yüzü güldü

Pazarcının yüzü güldü

Geçtiğimiz haftalarda etkili olan soğuk hava nedeniyle işleri durma noktasına gelen pazarcı esnafı, hava sıcaklık değerlerinin az da olsa yükselmesi ile birlikte rahat bir nefes aldı.

Bazı pazarcı esnafları, hava koşullarının iyiye gitmesi nedeniyle işlerinde hızlanma olduğunu ifade ederken, bazıları da işlerindeki durgunluğun ekonomik sıkıntılar ve vatandaşın alım gücünün zayıflaması nedeniyle devam ettiğini ifade etti.

Konuyla ilgili değerlendirme yapan pazarcı esnafı Eşref Coşan, geçtiğimiz haftalarda etkili olan soğuk hava nedeniyle bekledikleri hareketliliği yaşamadıklarını belirterek, “Hava sıcaklığının bir az yükselmesiyle birlikte işlerimizde biraz kımıldama oldu. Satışlarımız bu hafta geçen haftaya göre biraz daha iyi. Ancak, hala beklediğimiz hareketliliği yaşamış değiliz. Bunda vatandaşın alım gücünün zayıflamış olması etkili oluyor. Herhangi bir üründen 5 kilo alacak olan vatandaş, bütçesinin durumunu düşünerek, 2 kilo alıyor. Bu nedenle pazarlarda hareketlilik var gibi görünse de, alım satım düşük oluyor” diye konuştu. Pazarda bazı vatandaşların da donmuş sebze – meyve korkusu yaşadığını anlatan Eşref Coşan, “Pazarlarda kesinlikle donmuş sebze ve meyve bulunmaz. Çünkü donan sebze kendini çok çabuk belli eder. Vatandaş da bunun farkında olacağı için satın almaz. Biz de boş yere bu sebzeleri pazara çıkarmayız” dedi. Coşan, kışlık sebze fiyatlarını ise şu şekilde açıkladı: “Ispanak, pırasa 75 kr, havuç, turp, limon 50 kr, marul 50 – 75 kr, lahana, karnabahar 1 lira, maydanoz 50 kr.”

Bazı pazarcı esnafları, işlerin durgunluğundan yakınırken bazıları da halkın ekonomik olarak ne kadar zayıflamış olsa da temel gıda maddelerini tüketmek zorunda olduğunu düşüncesiyle işlerinin olması gerektiği gibi olduğunu ifade etti. Pazarda meyve satışı yapan Salih Ata, meyve satışlarının normal olduğunu belirtti. Kış mevsiminin en çok tüketilen meyvelerinden elmanın fiyatının 50 kr ile 2 lira arasında değiştiğini bildiren Salih Ata, portakal ve mandalina gibi narenciye ürünlerinin fiyatının da 50 kr ile 1 lira arasında değiştiğini bildirdi. Pazarda sattıkları elmanın kendi üretimleri olduğunu dile getiren Ata, “Bozkır ilçesindeki meyve bahçemizde kendi ürettiğimiz elmaları satarak, geçimimizi sağlıyoruz. Bu yıl geçen yıllara oranla piyasada daha çok elma var. Bu nedenle talep eden sayısında gözle görülür düşüş yaşandı. Elmanın fiyatı da piyasada fazlaca bulunmasına bağlı olarak geçen yıla oranla daha düşük” diye konuştu.

RASİM ATALAY

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.