Pazar yerleri kapalı olduğu için ürünler çöpe gitti

Pazar yerleri kapalı olduğu için ürünler çöpe gitti

Pandemi sürecindeki kısıtlamalar ve ekonomik darboğaz, pazarcı esnafını ve piyasayı da vurdu.

Pazar yeri açamayan esnafın borcu katlanarak artarken, ürünün pazarlamasını yapamayan üreticinin malı da çöpe gitti. Ayrıca pazar yerleri kapalı olduğu için marketlerdeki sebze ve meyve fiyatları da tavan yaptı. 

Türkiye’nin farklı illerinden sebze ve meyvelerin sokağa ve çöpe döküldüğü, ürünlerin çürüdüğü görüntüler paylaşılıyor. Pazar yerleri için tam kapanma sürecinde “Açılamaz” kararının verilmesi piyasanın dengesini alt üst etti. Gelen tepkilerin ardından Cumartesi günleri pazarlar açılabilecek kararı çıkarılsa da karar pazarcı esnafını memnun etmedi. Pazar yerlerinin açılmaması piyasada haksız rekabete sebep olurken, marketteki sebze ve meyve fiyatlarını da uçurdu. Bu süreçte hem esnaf iş yapamadı hem de vatandaş ucuza sebze ve meyve tüketemedi. 

PAZARLAR 10.00 İLE 17.00 ARASINDA AÇIK OLMALIYDI 

Pazarcı Esnafı Tahsin Öz, “Kapanma sürecinde bazı yerler açılabiliyorsa, pazarların da açılması gerekir” dedi. 

Mahalle pazarlarının bu süreçte açık kalmasının atılacak en doğru adım olacağını söyleyen Öz, “Semt pazarları saat 10.00 ile 17.00 arasında açık kalmalıydı. Malların boşa gitmemesi ve daha ucuza sebze ve meyve tüketilmesi adına en doğru karar bu olurdu” şeklinde konuştu. 

SATILAMAYAN MAL ÇÖPE GİDİYOR 

Pazarcı esnafının çok büyük sorunlarla boğuştuğunun altını çizen Pazarcı Esnafı Tahsin Öz, daha sonra şunları söyledi: “Üretim yerlerinde mallar elde kaldı. Hâllerin açık olması da bir şey ifade etmiyor. Hâllerden birkaç market mal alıyor. Pazarların kapalı kalması, malların dökülmesine sebep oldu. Malların taşınıp, satılması gerekirken, mallar çöpe atılıyor. Konya’da bütün pazarlar kapalı. Yine söylüyorum mal birikti, çöpe döküldü. Satılmayan mal, çöpe gidiyor. Bu sıcakta ürünlerin dayanma gücü olmaz.”

PAZARCI ESNAFI BORCA BATTI 

“Pazarcı esnafının sorunları uzun zamandır devam ediyor” diyen Öz, şu ifadelerle konuşmasını noktaladı: “Pazarcılar olarak biz en fazla Cumartesi ve Pazar günleri iş yapardık. Hafta sonları pazarlar uzun bir süre kurulmadı. Kaybımız zaten artmıştı. Bir de pazarda tuhafiye ürünleri ve başka benzeri ürünler satanlar pazar açmadı. Bu esnafların borcu hayli birikti. Pazarcı bir bütündür. Bir aile olarak hepsinin açılması gerekir. Şimdi pazarlar tam kapana sürecinde Cumartesi günleri açılacak deniliyor. Hangi pazarcı aldığı malları satabilecek? Ya da neden sebze ve meyve dışında başka bir ürün pazarlarda satılmayacak? Bu süreçte kazanan pazarcı esnafı değil, sadece marketler oldu. Pazarcı esnafının pandemi sürecinde ve devamında beklentisi karşılanmadı. Pazarlar açılmıyor, marketlerde fiyatlar inanılmaz arttı. Pazarda 3-4 liraya satılan domates, markette 9-10 lirayı buldu. Biz iş yapamadığımız gibi vatandaş da ucuza ürün tüketemiyor.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum