Patates elde kaldı çiftçinin kaybı arttı! 

Patates elde kaldı çiftçinin kaybı arttı! 

Tarımda üretim planlamasının olmaması sonucunda Konya’da yüzbinlerce ton patates depolarda kaldı. Plansızlıktan ve pandemiden ötürü çiftçinin kaybı bu yıl da arttı.

Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde otel, lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması nedeniyle yurt içi ve yurt dışı piyasalarda patates ve soğan tüketiminin gerilediğine işaret edilerek tüketimin azalmasının stokların artmasına ve fiyatların üretici aleyhine düşmesine neden olduğu belirtildi. Bu durum karşısında çiftçinin olumsuz etkilenmemesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO), üreticilerden yemeklik patates ile kuru soğan alımı yaparak ihtiyaç sahibi vatandaşlara 81 il valilikleri aracılığıyla dağıtımı ile görevlendirildiği anımsatıldı. Konya’da da TMO’nun patates alım işlemleri bugün başlayacak. 

4-3-2-1280x715.jpg

ÇİFTÇİNİN ELİNE 50-60 KURUŞ GEÇECEK 

Meram’da yaklaşık 500 ton patatesin depoda kaldığını dile getiren Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, Meram’da patates üretimi yapılan köylere gittiklerini, bugünden itibaren TMO’nun elde kalan patatesleri almaya  başlayacağını söyledi. “Alım olmasaydı, patatesler çöpe dökülecekti” diyen Yağız, “Geç kalındı ama doğru bir karar verildi. 3 aydır gündemde olan bir konuydu bu. Meram’daki üreticilerimiz de sürekli sorunlarını bize iletiyordu. Çiftçi ağlıyordu. Şuan için memnunlar. Dediğim gibi eğer alım olmasaydı, patatesler çöpe dökülecekti. Patatesin kilosu 85 kuruştan alınacak. 30-35 kuruş nakliye bedeli olacak. Çiftçinin eline ortalama kilogram başına 50-60 kuruş geçecek. Ürünün çöpe gitmesinden iyidir. İnşallah yeni sezon köylüye nefes olur” şeklinde konuştu. 

ÇİFTÇİ KAYBINI KURTARMIŞ DEĞİL!

Elde üretim fazlası olduğunun da altını çizen Başkan Yağız, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Patates ve soğan gibi ürünler, temel tüketim ürünüdür. 1 yıldır pandemi sürecini yaşıyoruz. Bu süreçte patates üretimi arttı. Normal şartlarda üretilen patates, nüfusumuza yetecek orandaydı. (Kovid-19) sürecinde otel, lokanta gibi toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması nedeniyle üreticinin elinde patatesler şişti. Patatesler, depolarda kaldı. ‘Patatesler çöpe gideceğine, üreticinin eline belli bir miktar para geçer’ dedik. Bunu derken çiftçinin kaybını kurtardığı anlaşılmasın. Kaybı kurtarmış değiliz. TMO’nun patates alımı, çiftçiye kısa süreliğine rahatlama sağlar. Bizim üreticiler olarak, yetkililerden bir isteğimiz var. Hiç olmazsa temel tüketim ürünlerinin üretim planlaması yapılsın. Piyasada belirsizlik oluşmasın. Bir ürünün fiyatı bir yıl yüksek, bir yıl düşük olmasın. Biz istiyoruz ki, çiftçimizin beklentileri boşa çıkmasın. Soğan ve patates gibi temel tüketim üretimlerinde üretim planı farz oldu.”

EMRE ÖZGÜL 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum